Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Licznik ściągnięć
Forum PHP.pl > Forum > PHP
unnament
Witam. Na niektórych stronach w dziale download jest licznik ściągnięć. Czyli pisze np. Plik 2, sciagnieto razy:300. Jak zrobic taki licznik?
kszychu
Robisz plik download.php, któremu podajesz ?id=xxx, czyli identyfikator pliku z bazy, a przy okazji w download.php zwiększasz licznik ściągnięć danego pliku i zapisujesz go do bazy.
unnament
Mozesz dokladniej? Narazie zrozumialem tylko, ze robie plik download.php. Na stronie umieszczam link np. Plik2. Ale jak mam powiekszyc ten licznik? Jezeli ktos kliknie na ten link to licznik powinien sie powiekszyc o 1. Tylko jak to zrobic?
kosheen2k
Kolego drogi. Podstawy php smile.gif

Robisz sobie baze danych + prosty skrypcik administracyjny do dodawania plikow do bazy:

Przykladowa baza danych:

ID | Nazwa pliku | Opis | Ilosc_sciagniec

1 | plik1.zip | przykladowy plik zip | 10
2 | plik2.zip | przykladowy plik zip | 23
3 | plik3.zip | przykladowy plik zip | 0

Nastepnie w pliku download.php piszesz:

1. <?php 
  2. $id = $_GET['id'];
  3.  
  4. (...) - funkcje łączące z bazą itepe...
  5.  
  6. // query pobierające dane z bazy
  7. $query = "SELECT * FROM 'baza' WHERE ID='$id'";
  8. mysql_query($query);
  9.  
  10. // query dodające
  11. $query_plus = "UPDATE 'baza' SET Ilosc_sciagniec=Ilosc_sciagniec+1 WHERE ID='$id'";
  12. mysql_query($query_plus);
  13.  
  14. // a tutaj dalej masz funkcje header, ktora zwraca Ci plik do sciagniecia
  15. ?>

i to wszystko... tam reszte pierdół sobie doprogramujesz smile.gif

Pisalem na szybko, z glowy wiec prosze nie bijcie jesli do konca sie nie zgadzac tongue.gif

Pozdrawiam
mike
Ja tylko dodam że stosowanie tablicy $HTTP_GET_VARS jest starym nawykiem, ktrego nalezy się wystrzegać.
Dodatyczy to wszystkich tablic $HTTP_*_VARS.

W tej sytuacji zamiennikiem będzie $_GET.

Uwagę należy zwrócić także na to, że długie tablice nie mają nawet zasięgu globalnego.
kosheen2k
Cytat(mike_mech @ 11.09.2006, 11:48:30 ) *
Ja tylko dodam że stosowanie tablicy $HTTP_GET_VARS jest starym nawykiem, ktrego nalezy się wystrzegać.
Dodatyczy to wszystkich tablic $HTTP_*_VARS.

W tej sytuacji zamiennikiem będzie $_GET.

Uwagę należy zwrócić także na to, że długie tablice nie mają nawet zasięgu globalnego.

O kurcze tongue.gif a ja myslalem ze odwrotnie, no to bylem w bledzie snitch.gif Dzięki mike_mech smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.