Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [GD] scalowanie obrazow
Forum PHP.pl > Forum > PHP
prolam
witam,

Jakis czas temu napisalem taki prosty scrypt to wysylanie plikow graficznych na serwer, gdzie dodatkowo jest opcja tworzenia miniatury z wczesniej wyslanego pliku. Wszystko dzila poprawnie do momentu kiedy plik jest troche wiekszych rozmiarow, wtedy wyswietla mi error o tresci

Fatal error: Allowed memory size of 20971520 bytes exhausted (tried to allocate 9984 bytes) in /.../admin.php on line 3601

czyli dokladnie

case 'image/jpeg': imagecopyresampled($thumb, imagecreatefromjpeg($img_path), 0, 0, 0, 0, $w, $h, $img_attr[0], $img_attr[1]); break;

moze jest jakis sposob na ominiecie tego problemu?questionmark.gif?

z gory dzieki
cicik
Zapewne twój usługodawca ustawił limit pamięci jaką może zająć Twój skrypt.
mike
Cytat(cicik @ 13.09.2006, 13:02:10 ) *
Zapewne twój usługodawca ustawił limit pamięci jaką może zająć Twój skrypt.

A znajdź takiego, który tego nie robi tongue.gif

~prolam praedpopodobnie podejmujesz się obróbki bardzo dużysh/ciężkich zdjęć, co skutkuje pzrekroczeniem dopuszczalnych zasobów pamięci dla wykonania skryptu.

Musisz zwiększyć ten limit, idź z tym do administratora serwera albo zaniechaj obróbki tak wielkich obrazków.
cicik
Teraz mi jedna rzecz przyszła do głowy.

Jeżeli w jednym wywołaniu skryptu przetwarzasz wiele zdjęć to warto używać funkcji imagedestroy().
Może akurat pomoże :-).
prolam
Cytat(mike_mech @ 13.09.2006, 13:09:51 ) *
A znajdź takiego, który tego nie robi tongue.gif

~prolam praedpopodobnie podejmujesz się obróbki bardzo dużysh/ciężkich zdjęć, co skutkuje pzrekroczeniem dopuszczalnych zasobów pamięci dla wykonania skryptu.

Musisz zwiększyć ten limit, idź z tym do administratora serwera albo zaniechaj obróbki tak wielkich obrazków.

no to chyba zostaje mi tylko zaniechanie obrobki:P bo raczej admin sie nei zgodzi://

dziki:D
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.