Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dynamiczna strona?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
usb
Robie strone i chce glowne odnosniki w menu zrobic dzieki funcji "include" switch. Czyli kazda strona z menu bedzie sie wczytywac ale ich zawartosc bedzie juz z bazy.I jak?
MatheW
IMHO beznadziejne pytanie - pobierasz dane z bazy, wyswietlasz i masz tongue.gif Napisz z czym konkretni masz problem.
usb
hehe nie mam problemu ale tak mam zamiar zrobic strone. Czyli index.php i do niego zaincludowane przez switch pliki zewnetrzne. Ale juz dane na tych plikach zew beda z bazy
My4tic
Cytat(usb @ 19.09.2006, 20:48:11 ) *
I jak?

Gratulujemy! Super pomysł! Jesteśmy pod wrażeniem!

To sie do działu humor nadaje tongue.gif

// edit

@nospor - no fakt - troche mnie poniosło smile.gif więcej nie bede ...a licznik postów mało mnie interesuje - może tam być 0

// edit 2

@usb - nie wiem czy zdąże bo moderator pewnie zaraz zamknie ten topic - bo po pierwsze to chyba pomyliłes działy, a po drugie nie rozumiem w ogole po co ten topic - skoro tak jak piszesz - 'nie mam problemu'. Powodzenia w robieniu strony.

// edit 3

...a co tam - edytuje po raz trzeci zeby ktoś mnie nie oskarżył o nabijanie postów tongue.gif Czytając wnikliwie temat, doszedłem do kolejnego postu usb:

Cytat
wlasnie taki kod chce zastosowac np. dla menu. A potem jak sie wyswietli strona np. www.nazwa?strona=dzial to dane na tej stronie beda juz z bazy danych pobierane bo chcialbym sobie pozniej latwo trescia zarzadzac. Problemu nie mam tylko taki pomysl, thats all

..który utwierdził mnie w przekonaniu, że mój post był uzasadniony tongue.gif gdyż udzielał odpowiedzi na jedyne pytanie zadane przez autora tematu: 'I jak?'. Nie rozumiem brutalnych oskarżeń kierowanych pod moim adresem i czuję się urażony sad.gif winksmiley.jpg winksmiley.jpg winksmiley.jpg

Jak nie masz nic mądrego do powiedzenia, to nie nabijaj postow....
----
nospor
usb
majestic co ty nie powiesz?
macbirdie
Przyznam, że przeczytałem, zrozumiałem składnię języka, którym się posłużyłeś w pytaniu i dalszych wypowiedziach, ale nie potrafię zmaterializować sobie problemu, jaki przed nami postawiłeś, inicjując ten wątek. [ach te umiejętności dyplomatyczne biggrin.gif ]

Jaki te includowane pliki mają mieć związek z menu?

Póki co to pytanie dla mnie brzmi nieco w deseń "Chcę do zmiennej wrzucić ciąg znaków. Jej wartość ustawię stringiem w cudzysłowach. I jak Wam się to podoba?"

Jak chcesz includować pliki zależnie od tego, co dasz w parametrze do index.php, musisz te parametry dobrze odfiltrować, by nie mieć później niespodzianek, gdy ktoś o niezbyt prawych zamiarach Twoją stronę zechce odwiedzić. Znając staż tego forum, odpowiedź na pytanie o zabezpieczenia jest w co najmniej jednym wątku. winksmiley.jpg

Bezpośrednio odpowiadając na postawione pytanie, nie pozostaje powiedzieć nic innego, jak...
fajnie! jesteśmy z Tobą!

Bo nie podałeś żadnych konkretnych informacji, np. dlaczego tak chcesz zrobić, a nie inaczej, jak dokładniej zamierzasz to rozwiązać itd.
kicaj
@usb: napisz co dokladnie chcesz zapytac

plik index.html:
  1. <ul>
  2. <li><a href="index.php?dzial=informacje">informacje</a></li>
  3. <li><a href="index.php?dzial=inny">inny</a></li>
  4. </ul>

plik index.php:
  1. <?php
  2. switch ($_GET['dzial']) {
  3.  case 'informacje':
  4.  include( 'informacje.php' );
  5.  break;
  6.  case 'inny':
  7.  include( 'inny.php' );
  8.  break;
  9. }
  10. ?>

przykladowy plik informacje.php:
  1. <?php
  2. // laczenie z mysql, wybieranie bazy, zapytania
  3. echo $arrSQL['jakies_pole']; //dane wyswietlone z bazy
  4. ?>

Takie cos masz? I w czym problem?
usb
wlasnie taki kod chce zastosowac np. dla menu. A potem jak sie wyswietli strona np. www.nazwa?strona=dzial to dane na tej stronie beda juz z bazy danych pobierane bo chcialbym sobie pozniej latwo trescia zarzadzac. Problemu nie mam tylko taki pomysl, thats all
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.