Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Totalny poczatek nauki? a wymagania juz duze - jak dla mnie :)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
TOTALNY_AMATOR
Na poczatek Witam.

Pozwole sobie pozostac anonimowa osoba poniewaz tak podsatwowych pytan jak ja to chyba nikt tu jeszcze nie zadal (wiec moze byc troche wstydu). ale do rzeczy:

majac zerowe doswiadczenie z php, html (troche doswiadczenia z C i C++ - podstawy; z tego co czytalem na necie html wydaje mi sie BARDZO prosty) musze napisac stronke dla jednej firmy w php i tu sie zaczyna problem smile.gif
Wiedzial bym jak zaczac (tak mi sie wydaje)najprawdopodniej u siebie na kompie bo instaluje sobie easyphp 1.7 gdzie mam apache in mysql i juz mam wystarczajaco oprogramowania do napisania stronki typu "Hallo Word".
ale bedac w pracy dostalem nastpujac informacje azebym mogl uzywac serwera

login: xxxx
password: xxxx

server: xxxxxxxxxxxxxxxx
location of webdir: /home/myname/public_html
url of websidte: costam.costam.costam.pl/~myname

protocols available: ssh sftp

mam teraz nastpujace pytanie: jak mam wejsc do tego folder gdzie moge napisac plik hallo.php i sobie go wyswietlic.
czy te informacje ktore mam to jest wystarczajace?

nie przjmujcie sie tym pytaniem. Ze mna tak zawsze jest ze poczatek ledwo ledwo a potem juz powoli pojdzie. i prosze nie piszcie zebym sobie dal spokoj z tym (z powodu braku jakiejkolwiek wiedzy) bo nie moge!!!!

z gory wielkie dzieki
Amorph
Wg mnie to nie ma zadnego związku z php. POprostu podano ci namiary na twoje konto na serwerze www.
Łap za jakiegoś klienta ftp wrzuć plik.php do katalogu a potem w przegladarce:

costam.costam.costam.pl/~myname/plik.php
JohnySpot
To jest tak:

Żeby używać php wystarczy Ci FTP (File Transport Protocol). Jak sama nazwa wskazuje służy do przerzucania plików między komputerami.

I w skrócie to wygląda tak:
1) Piszesz plik.php o zawartości:
  1. <?php
  2. echo 'Witaj Świecie !';
  3. ?>

u siebie na kompie

2) Zapisujesz plik

3) Wybierasz i instalujesz klienta FTP: http://www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=1&t=19

4) Odpalasz program i wpisujesz mu niezbędne dane:
login, haslo, serwer

Pokazuje Ci sie w okienku lista plikow.

Kopiujesz jak w windowsie, przeciągasz (zależy od programu).

Teraz plik znajduje się na serwerze i jak pisało wyżej - poprostu wpisujesz adres w przeglądarce i działa.

SFTP to szyfrowane FTP. FTP działa na porcie 21 - SFTP może być tak (chyba głowy nie dam), że działa na innym i w kliencie FTP to sobie ustawiasz.

SSH - To służy do zdalnej pracy na serwerze. Jakbyś miał Linuxa u siebie w domu mógłbyś przy dobrych wiatrach odpalić sobie zdalnie ich środowisko graficzne i pracować nie u siebie ale u Nich zdalnie na maszynie zapisując wszystkie pliki lokalnie (czyli na linuksie). SSH służy też do łączenia się do konsoli (coś w podobie jak konsola tekstowa w windows) oraz może służyć do transferu plików, lub zostać wykorzystana do zdalnej edycji (patrz protokół fish:// w KDE) ale to tylko w linuksie.

A co do windows-a Fajnie jest sobie sprawić Edytor, który umie w locie edytować zdalne pliki czyli zapisywać je odraz u na serwer: PSPad, EditPlus to dwa pierwsze, które mi przychodzą do głowy i potrafią to robić.

Ja na Twoim miejscu (tylko pewnie chodzi o czas więc to odpada) logował bym się na SSH i pracował u nich lokalnie przez vim-a lub w Quanta+ poprzez fish-a (to jest poprostu komfort)
TOTALNY_AMATOR
Jesli chodzi o instalowanie jakich kolwiek programow to odpada bo nie mam dostepu. (nie jestem na swoim kompie)

jesli chodzi o uzywanie FTP to znalazlem to"
http://www.mit.pl/faq/ftp_instrukcja.htm
gdzie pokazuje jak to mozna uzyc normalnie RUN opcji aby skorzystac z FTP
z tym ze jak tak robie czyli

1 urochamiam RUN
2 wpisuje "ftp ewi667.ewi.xxxx.pl"

to pokazuje mi sie zamaista login in password (jak pokazane na linku powyzej) to mam wiadomosc
"Unknow host ewi667.ewi.xxxx.pl"
JohnySpot
Nie wiem z jakiej przeglądarki korzystasz. Jeżeli masz to szczęście używać FireFox-a możesz spróbowac dodać do niego odpowiedniaw wtyczkę: https://addons.mozilla.org/firefox/684/

A jeżeli chodzi o tego tekstowego FTP-a:
Uruchom: cmd (jeżeli to windows XP)

ftp [ENTER] (jesteś w programie FTP)
open serwer.pl (otwiera połączenie z serwerem).

Jeżeli masz nadal ten komunikat to musiały Ci się skopać nazwa serwer-a i
1) Weź pod uwagę to nie jest FTP tylko SFTP
http://pl.wikipedia.org/wiki/SFTP
TOTALNY_AMATOR
Witam ponownie.

Pierwszy problem rozwiazany za pomoca programiku PUTTY.

wiec pora na nastepny biggrin.gif

Korzstajac z tzreciego skryptu znajdujacgeo sie na tej stroce
http://www.scit.wlv.ac.uk/~jphb/php/
Adding two numbers.
gdy jest umieszczony na serwerze to ten okno nie dziala tak jak na prezentacji ze mozna sobie dodac faktycznie dwa numer ale gdy uruchamiam u siebie to te okno po prostu nie jest aktywne. wyglada to na zwyczajny html czyli tak
Cytat
Simple addition of two numbers
First number
Second number
The sum is 0

Bye

dlaczego to nie dziala tak jak na stronce gdzie to znalazlem?

Za wszelkei sugestie gory dzieki!
Amorph
1. Putty nie jest klientem ftp tylko programikiem do telnetu i ssh.
2. Kod powinienec zapisac np w notatniku z rozszerzeniem .php i wrzucic na serwer.smile.gif
P.
PuTTY
Rodzaj Klient SSH, telnet, rlogin
Aktualna wersja 0.58
Pierwsze wydanie 1999(?)
Producent Simon Tatham
TOTALNY_AMATOR
ok juz to mam

tam jest jeszcze jedna czesc pliku ktora to niewiadmo czemu nie jest pod linkiem "source file"
ale spox

nie przejmujcie sie, wszystkich ktorych rozaczrowalem..... nastepne pytania w krotce biggrin.gif:D

pozdr
envp
Piszesz strone dla firmy? Może daj sobie spokój?
TOTALNY_AMATOR
Cytat
Piszesz strone dla firmy? Może daj sobie spokój?

spoko spoko kolego............ czy sobie dac spokoj czy nie to naszczescie zalezy odmnie. mam na to pol roku wiec powinno wystarczyc nawet jesli podstaw brak.
envp
...Powodzenia.
JohnySpot
Dobra to jest tak:
Mamy doczynienia z dwoma protokołami. Jeden jest z założenia do transportu plików i jest szyfrowaną wersją FTP (SFTP)
Drugi to SSH. Służy on pierwotnie do łączenia się na ZDALNĄ KONSOLĘ i to co się zobaczy w okienku to jest LINUKS. Poptostu można zdalnie pracować w systemie (super sprawa).

Ale tak się składa, że tym samym protokołem można transferować pliki smile.gif
Służy do tego programik: WinSCP3 (moim zdaniem jest świetny) wspiera putty tongue.gif http://winscp.net/eng/docs/lang:pl
oraz samo SFTP smile.gif
TOTALNY_AMATOR
witam ponownie

A powiecie mi co jes z tym nie tak?
generlanie w ponizszym programie chodzi o to aby plik "add.inc" ktory to zawiera funkcje "add_fun" zostal uzyty w glownym programie i tyle. tak zeby sobie zobaczyc jak to dziala.
niestety wynik nie jest zadowalajacy!

//////////////////////
glowny program
<?php
include('add.inc');
add_fun(2);
echo "the answer_2 &result ";
?>

/////////////////////////////////////////////////////////
/* plik o nazwie add.inc*/
----------------------------------------

<?php
function add_fun($num)
{
$result = $num*8;
echo "the answer_1 = $result<br>";
return $result;
}

///////////////////////////////////////////////////////
a oto co sie wyswietla:

the answer 1 = 16
the answer 2 =

///////////////////////////////////////////////
a o to pytanie: dlaczego wynik nie znajduje sie taze w zmiennej answer 2? zalezy mi na tym aby wynik 16 tez tam byl? co robie zle?

pozdr
nospor
Przeczytaj dokladnie to:
http://pl.php.net/manual/pl/functions.php
wraz z podrozdzialami, oraz to:
http://pl.php.net/manual/pl/language.variables.scope.php

I uzywaj bbcode!!!
TOTALNY_AMATOR
Wielkie dzieki.

Czytalem o tych globalnych juz wczesniej ale wylecialo mi.

Pozdrawiam!!

A jesli chodzi o funkcje foreach:

z tutoriala ktory to znalazlem tej_stronce
mamy taki programik w ktorym to nie rozumiem dlaczego foreach wie co trzeba wyswietlic gdy ma podane as $key => $value. Tym bardzije nie rozumiem poniewaz mogloby rownie dobrze byc napisane $imie=> $wiek.
dlaczego bez tego to nie dziala, jak to mozliwe ze nazwy ktore podam w foreach tez nie maja znaczenia tylko cokolwiek tam musi byc.
no i tez juz mniej wazne pytanko: mam racje myslac ze ta pierwsza linia jest zbedna. wykonalem taki sam kod bez i jest git.

//////////////////////////
$employeeAges;
$employeeAges["Lisa"] = "28";
$employeeAges["Jack"] = "16";
$employeeAges["Ryan"] = "35";
$employeeAges["Rachel"] = "46";
$employeeAges["Grace"] = "34";

foreach( $employeeAges as $key => $value)
{
echo "Name: $key, Age: $value <br />";
}
//////////////////////////
a to jest wynik:
Name: Lisa, Age: 28
Name: Jack, Age: 16
Name: Ryan, Age: 35
Name: Rachel, Age: 46
Name: Grace, Age: 34
///////////////////////////

jesli znacie jakis link gdzie ta funkacja jest wytlumaczona dokladniej to bede wdzieczny!!

dzieki i pozdro
mike
Proszę poprawić bbCode w swoich wszystkich postach.
To jest druga prośba, kolejnej nie będzie - będzie ostrzeżenie.

Co to jest bbCode? Jest notka w Reguleminie, który znasz i zaakceptowałeś podczas rejestracji, więc zapomnij o pytaniu o to i wykręcaniu się że nie wiedziałeś.

Cytat(TOTALNY_AMATOR @ 27.09.2006, 11:47:05 ) *
jesli znacie jakis link gdzie ta funkacja jest wytlumaczona dokladniej to bede wdzieczny!!

Totalny amator to w twoim rozumieniu "leń patentowany, co do manuala nie zagląda"?
Bo tak się zachwujesz. Zmień to bo będziesz miał ciężko.

MANUAL: foreach exclamation.gif!
TOTALNY_AMATOR
Cytat
Totalny amator to w twoim rozumieniu "leń patentowany, co do manuala nie zagląda"?

ojjj to bardzo niekulturalnie tak sugerowac o kims kogo sie niezna i nie ma pojecia jak ta osobo pracuje no ale coz nauczyles sie php to i z kultura tez powinienes sobie poradzic.

A wracaja do pytanie to czytalem te wyjasnienia z manuala ale i tak nie jest to dla mnie 100% jasne.
Wiec dlatego pytam bo z doswiadczenia wiem ze niejednokrotnie wyjasnienia drugiej osoby (generlanie krotko i zwiezle jak sie da) sa jasniejsze niz czytanie formulek.

Jesli chodzi o BBCODE to od taraz bede o tym pamietac!

Pozdrawiam
nospor
Cytat
no i tez juz mniej wazne pytanko: mam racje myslac ze ta pierwsza linia jest zbedna.

NIe tyle zbedna, co powinna wygladac inaczej:
  1. <?php
  2. $employeeAges=array();
  3. $employeeAges["Lisa"] = "28";
  4. $employeeAges["Jack"] = "16";
  5. $employeeAges["Ryan"] = "35";
  6. $employeeAges["Rachel"] = "46";
  7. $employeeAges["Grace"] = "34";
  8. ?>

Dobrze jest deklarowac co jest co, ale i bez tego pójdzie.

Co do pierwszego pytania:
tak, nie wazne jak te zmienne nazwiesz. To jest tylko dla Twojej czytelnosci, dla php to nie ma znaczenia. On poprostu przypisuje pod zmienna i juz.
TOTALNY_AMATOR
hmm
no wydaje mi sie ze rozumiem.
tzn przerobie sobie kilka przykladow po zmnieniam co sie da, zobacze jak sie bedzie zachowywac i wtedy to juz powinno byc na 100%

Dzieki za pomoc!

pozdrawiam

Witam ponownie

A teraz mam takie pytanko.

Gdy mam taka przykladowa stronke na ktorej znajdue sie pytanie o typ i kolor auta jakim jezdzisz i jest do wyboru kilka odpowiedzie. gdy sie je zaznaczy i nacisnie klawisz wyslij to wysyla to mi na maila.

teraz cchailbym zrobic tak azeby to co dostaje w tym mailu (informacje o aucie i kolorze) pojawily sie w tabeli a nie jak do tej pory sam text (Kolor ciemny typ combi).

Wiec pytanie brzmi gdzie ta tabele tworzyc? mam to zrobic w tym samy pliku co jest stronka napisana czyli w moim przypadku "radiochoice.php" czy potrzebne jest stworzenie jeszcze czegos dodatkowego.

Jak sie same tabele w HTML tworzy to juz wiem (chociaz nie jestem pewien czy to wlasnie takowa mam stworzyc)
Ta tabela ma byc przydatna tylko dla wlasciciela strony aby wiadomosci jakie on otrzymue byly przejzyste. z punktu widzenia uzytkownika strony nic sie nie powinno zmienic

dzieki z gory za wszelkie wskazowki.

pozdr
Amorph
Stwórz htmlową tabelę z danymi i wyślij maila w formacie html
TOTALNY_AMATOR
no nie bardzo to wychodzi

gdy do tj pory mialem
  1. <?php
  2. $message= "Submit size" . $size . '<br> Submit shade:'. $shade;
  3. ?>

a nstepnnie
  1. <?php
  2. mail('moj_mail@hotmail.com', 'TEST', $message , $headers);
  3. ?>

To czy teraz message powinno wygladac jak to?:
  1. $message=
  2. <TR><TD> "Submit size" </TD><TD>$size</TD></TR>
  3. <TR><TD> "Submit shade" </TD><TD>$shade</TD></TR>
  4. </TABLE>

rzecz jasna to nie dziala :/

dzieki
babejsza
  1. <?php
  2. $message='
  3. <TABLE>
  4. <TR><TD>Submit size</TD><TD>'.$size.'</TD></TR> <TR><TD>Submit shade</TD><TD>'.$shade.'</TD></TR>
  5. </TABLE>';
  6. ?>
TOTALNY_AMATOR
no niestety sad.gif

Otrzymuje na maial to co otrzymywac niby mam z tym ze to wyglada tak
Cytat
$message='
<TABLE>
<TR><TD> "Submit size" </TD><TD> medium </TD></TR>
<TR><TD> "Submit shade" </TD><TD> light </TD></TR>
</TABLE>';

zamiast byc w tabeli, rzecz jasna pytanie czemu widze te wszystkie komendy <TD> itp?
nospor
Cytat
rzecz jasna pytanie czemu widze te wszystkie komendy <TD> itp?

Bo maila trzeba wyslac jako html a nie jako tekst smile.gif

http://pl.php.net/manual/pl/ref.mail.php
poczytaj sobie w komentarzach jaki trzeba ustawic naglowek
TOTALNY_AMATOR
witam

po pierwsze dzieki za pomoc do tej pory

jesli chodzi o wysylanie maili html to generlanie nie jest najgorzej smile.gif tzn.

znalazlem i dodalem te naglowki
  1. $headers .="MIME-Version: 1.0\r\n";
  2. $headers .= "Content-type: text/html; charset=iso-8859-1\r\n";

i generlanie jest dobrze gdy wysylam nastepujaca wiadomosc
  1. $message='
  2. <TR><TD> "Submit size" </TD><TD> '.$size.' </TD></TR>
  3. <TR><TD> "Submit shade" </TD><TD> '.$shade.' </TD></TR>
  4. </TABLE>';

a mail ktory otrzymue wyglada jak ponizej
Cytat
"Submit size" small
"Submit shade" dark

dziwna sprwa wowczas gdy chce zrobic widoczna tabele (tzn zeby byly pokazane linie pomiedzy celami)
odnosnie TEGO tutoriala robie to tak

1. $message='
  2. <TABLE border="1">
  3. <TR><TD> "Submit size" </TD><TD> '.$size.' </TD></TR>
  4. <TR><TD> "Submit shade" </TD><TD> '.$shade.' </TD></TR>
  5. </TABLE>';

wtedy mail wyglada na pusty
natomiast gdy dodalem
  1. $message='
  2. <TABLE border="1" bgcolor = "(0,255,0)">
  3. <TR><TD> "Submit size" </TD><TD> '.$size.' </TD></TR>
  4. <TR><TD> "Submit shade" </TD><TD> '.$shade.' </TD></TR>
  5. </TABLE>';

rzecz jasna mail jest na zielonym tle. tylko czemu bez dodania koloru mail wyglada na pusty. ja sie spodziewalem czarnej ramki i tyle.

pozdrawiam
Amorph
Litości człowieku ty nie masz problemu z php... ty masz problemy z wszystkim.... zacznij używać tej części ciała odpowiadającej za myślenie.... poczytaj w internecie.... naucz się na Dzień dobry HTMLa....
Dla Ciebie powinni założyć osobny dział pt. ZRÓBCIE WSZYSTKO ZA MNIE A JA SIĘ BĘDĘ CHWALIŁ JAKI MĄDRY JESTEM.
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=ta...&lr=lang_pl
I jeszcze bezczelnie podjąłeś się robić stronę dla firmy jakieś.... Powinni Cię na zbity p... wywalić.
mike
Zamykam ten wątek.
Bo to robi się śmieszne.

Autor użądził sobie prywatny wątek gdzie leci pytać z każą pierdołą.

Proszę tworzyć oddzielne wątki na każdy problem a nie zbiorowy wątek, pt.: "Powiedzcie mi ..."

Poza tym od samego początku nie poprawiłeś tytułu tego wątku a jest niezgodny z regulaminem forum Przedszkole.

Ostrzegam: istnieje coś takiego jak manual i wyszukiwarka.
Zacznij z nich korzystać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.