Sytuacja ma się następująco:
1. Na pokładzie mam apache 2.0.55 php5 i mysql 5.0.16. W bazie domyślne kodowanie jest latin1 oraz metodę porównań latin1_swedish_ci
SHOW VARIABLES LIKE 'character_set%'; +--------------------------+----------------------------+ | Variable_name | Value | +--------------------------+----------------------------+ | character_set_client | latin1 | | character_set_connection | latin1 | | character_set_database | latin1 | | character_set_results | latin1 | | character_set_server | latin1 | | character_set_system | utf8 | | character_sets_dir | /usr/share/mysql/charsets/ | +--------------------------+----------------------------+ SHOW VARIABLES LIKE 'collation%'; +----------------------+-------------------+ | Variable_name | Value | +----------------------+-------------------+ | collation_connection | latin1_swedish_ci | | collation_database | latin1_swedish_ci | | collation_server | latin1_swedish_ci | +----------------------+-------------------+
Domyślnie dane w bazie wyświetlają sie poprawnie, lecz po przestawiniu php i apache na kodowanie utf dane pobierane z bazy wyświetlają znaki '?' w miejsach polskich znaków. Próbowałem już chyba wszytskiego:
Wpisywałem w mysql:
SET CHARACTER SET utf8; SET NAMES utf8;
Lecz to powodowowało ze miałem nawet krzaczki w bazie. Dodam, że dane wklejam prosto z notatnika, wiec chyba żadne konwersje nie są potrzbne.
Probowałem ustawić domyślne kodowanie utf na tabelach np.
CREATE TABLE kierunki ( id_kierunek INT UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY, kod VARCHAR(10) NOT NULL, nazwa VARCHAR(50) NOT NULL )ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_polish_ci;
Też nic nie dało
Przy polączeniach bazą wykonywałem
mysql_query('SET NAMES utf8');
Co jedynie spowodowało, że krzaczki zamieniły sie w inne krzaczki.
Przedstawiłem pokrótce co mniejwiecej próbowałem, ale żadanego eftku nie osiągnełem. Co robie źle co jest nie tak. Czy potrzebne są jakies konwersje skoro wkelejam tabele wraz z danymi z notatnika? Proszę o nie zamykanie tego tematu, ale na fachową pomoc. Z góry dziekuję