Wg mnie duzo lepiej jest stosowac id=4 niz temat=nowy_komputer. W tym momencie klania sie normalizacja. Przy wiekszych projektach z bardziej rozbudowanymi bazami normalizacja baz by lezala (gdybys chcial zmienic nazwe linku z nowy_komputer na np. budujemy_nowy_komputer musialbys to robic w kazdym wystapieniu tego elementy w bazie. Stosujac system z id zmieniasz nazwe tylko w 1 miejscu i odwolujesz sie do niej wlasnie poprzez id. Poza tym jest jeszcze kwestia tak prozaiczna jak np. polskie znaki: temat=sad. Chodzi mi tu o sad z jablkami, sąd okręgowy czy moze sad z ang. smutny? Wg mnie takie linki moga powodowac zamieszczanie (z id=4 go nie ma bo i tak nie wiadomo o co chodzi

). Poza tym im krotsze linki tym lepiej, a id=4 to 4 znaki, natomiast temat=nowy_komputer to iles tam znakow wiecej. Linki zawarte na forum, np. dla tego postu:
php-dlaczego-lepiej-tematnazwa-tematu-niz-id4--t54395.html
Nie wiem na 100%, ale wg mnie to w celu stworzenia bardziej przyjaznych linkow dla wyszukiwarek poprzez mod_rewrite, zauwaz, ze na koncu linki masz 't54395' co pewnie oznacza id postu w bazie danych

tak mi sie wydaje. Wiec tak czy siak dane sa wyciagane poprzez id, a caly ciag 'php-dlaczego-lepiej-tematnazwa-tematu-niz-id4' jest tylko w celu uprzyjaznienia wygladu linkow.