Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] [html] - Edytowanie strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rixiu
Wiatm Wszystkich Serdecznie,

Niestety na wstępie nadmienię ze mój związek php jest zerowy sad.gif Znam trochę html i css...
Pytanie jest hmm.. morderczo lamersie worriedsmiley.gif
Ale przechodzę do rzeczy.

Jest stworzona strona przez webmastera niestety w której jest dużo poprawek (literówki , układ odstępy, itd).. A webmaster życzy sobie za to dodatkowe pieniążki. Chciałbym sam zrobić poprawki samej treści przy pomocy Dreamweavera.

Jest tylko jeden problem na serwerze gdzie jest umieszczona strona nie mogę znaleźć jasno opisanych plików z podstronami z .php czy .html .

Czy można zaszyfrować (osadzić) gdzieś pliki ze stronami html...gdzie (w jakim katalogu) domyślnie umieszcza się cześć graficzną layoutu jak piszę się stronę WWW przy uzyciu php ?

Bardzo proszę o pomoc

Michał
Cysiaczek
Ciężko wyrokować, ale treść stron jest zazwyczaj generowana z bazy danych i podstawiana do szablonów. Nie ma podstron w stricte tego słowa znaczeniu - są raczej pewne akcje wykonywane przez program. Jeśli chcesz edytować wygląd graficzny, to postaraj się odnaleźć katalogi w stylu templates, view ect. W tamtych plikach powinny być zawarte elementy html'a, które mozna edytować. Zainteresuj się też plikami z rozszerzeniem .css - za ich pomocą najczęściej są ustawiane kolory, czcionki itp.
Ciężko powiedzieć coś więcej

Powodzenia i pozdrawiam.
rixiu
Dzięki Cysiaczek za odpowiedż.

To w takim razie jak w codziennej pracy webmasterzy edytują wizualną cześć serwisu WWW napisaną w php ?
Jak np. trzeba zmienić zdjęcie.. dodać trochę tekstu, usunąć cześć starego ew. dodać element graficzny??
W htlmu jest plik podstorny np. o_mnie.html i wiadomo że tu jest kod tej podstorny.

Zaznaczę jeszcze że na tej stronie praktycznie ne ma elementów które zmieniane są dynamicznie (w których trzeba coś wpisać) poza panelem logowania.

Cysiaczek czy w bazie danych standardowo umieszcza się też statyczny tekst, pisząc strony w php, który bedzie umieszczony na stronie ?

Niestety nie znalazłem katalogu view..templates jest w podkatalogu ...lib/smarty/
ale jest tam sieczka ;-)
Czy pomocne bedzie info..że serwis jest przygotowany pod mod-rewrite ..w znalezieniu edytowalnych plików ?

Jakieś inne wskazówki ? Pleasseee... blink.gif
Amorph
Może być katalog admin lub podobny ze skryptami umożliwiającymi edycję treści.
rixiu
Amorph: Nie ma takiego katalogu ;(
Jaki katalog musiałby być żebym domyślił się że edycja jest poprzez skrypt ?
Możesz podacjakieśnazwy skryptów ..przeszukam pod tym kątem katalogi...

OK jestem prawie szczęśliwy ;-).... poszukałem poszukałem ..i znalazłem ... teksty ..sa zaszyte w plikach z odpowiednimi nazwami z rozszerzeniami .tpl

Cysiaczek chyba masz rację.. bo dla mnie rozszerzenie .tpl jest jakby skrótem od template.

Ale teraz ważne pytanie czym to edytować.. Jak Wy to robicie programując strony w php i wykorzystujac dreamweavera ?

Tekst zaczyna się od <div z ustawieniami stylu.. ale jak edytuję w dreamweaverze to mam sieczkę z polskimi znakami.. bo tu nie ma ustalonej strony kodowania...

Jiejku jak php-owcy ;-)..edytują takie strony ..z takimi rozszerzeniami ..w czym ? i jak ?

Proszę znowu o pomoc sad.gif
luki100011
Mają stworzone strony gdzie wczytują się dane to pól formularzy z bazy poprawiają i zapisują ponownie do bazy.

Inny etap to ręczna modyfikacja plików - szablonów strony - to już w innych programach - nawet w notatniku :-)

Edycja wygląda tak jak tu na forum wpisujesz swój post.... i np. chcesz go później poprawić nie zmieniasz strony fizycznie jedynie informacje w bazie danych o twoim wpisie.

Być może firma która zainstalowała wam serwis nie udostępnia stron do zarządzania aby robić "kapuchę" na każdej poprawce waszej strony....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.