Jako nowy forumowicz chciałbym się na początku przywitac ze stalymi bywalcami i mieć nadzieje ze zostane pozytywnie przyjęty. Przy okazji chcialbym pogratulowac tworcy witryny przejrzystosci, latwosci obslugi i informacji na niej zawartych i ciagle aktualizowanych. Tyle zanudzania… przejdzmy do konkretow.
MySQL jest dla mnie dosc nowym doświadczeniem. HTML znam dosc dobrze, php troche lepiej od MySQL-a ale to i tak nic w porównaniu z tym co widze co to cudo potrafi.
Mój post dotyczy projektu, jaki chce wykonac. Dotyczy on witryny o tematyce: rozrywka. Każdy użytkownik będzie miał możliwość posiadania wlasnego konta, dodawania np. kawalow czy filmikow za co będzie otrzymywal punkty aby pozniej je wydac… i to tak po krotce jak ma wyglądać glowny szkielet witryny.
Pisze jednak w sprawie bardziej dotyczącej budowy odpowiedniej bazy danych. A konkretniej chodzi o budowe dzialu z kawalami (nad innymi się jeszcze nie zastanwaialem).
Najpierw opisze jak oceny kawalow miałyby wyglądać w bazie a pozniej opisze jak to ma działać:
Id_user, id_kawal, ocena, data_dodania, obejrzany
Każdy użytkownik posiadający swój unikalny nr id i będzie mogl ocenic każdy kawal który także będzie miał swój unikalny id, do bazy zostanie zapisana również data dokonania oceny i przy okazji czy użytkownik czytal ten kawal (ta ostatnia opcje można ewentualnie usunąć… ta sprawa jest do przemyslenia).
Martwi mnie fakt, zakładając ze w ciagu roku zarejestruje się 50 000 urzytkownikow, a w bazie kawalow będzie załóżmy 100 000 pozycji. Dla każdego użytkownika z osobna będzie zapisywane czy dany kawal ocenil lub obejrzał co da w sumie 50k x 100k = 5 mld pozycji w kolumnie tabeli. Czy taka ilość pozycji w jednej tabeli nie będzie zbyt spowalniac bazy danych?
Proszę o ewentualne inne propozycje budowy tego dzialu aby się nie okazalo ze po 2 latach duza oglądalność i masa wpisow w bazie w tych pozycjach będzie na tyle duza, iż serwer(y) nie będą w stanie jej obsłużyć…