Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] [html] sposob na wyswietlanie i zapis do bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
AxZx
witam

jaki jest sposob na to aby pobrac dane z formularza (textarea) tak zeby byly przygotowane do zapisu do bazi y wyswietlenia spowrotem w formularzu?

jak uzyje mysql_real_escape_string() to znaki konca linii zostana zapisane jako \r\n i tak wlasnie je widze w formularzu

a moze w smarty jest jakis modyfikator zeby zamienic \r\n na znak konca linii?
jastu
Korzystając z wątku mam inne pytanie - jak zapisać do bazy zawartość textarea aby zostały uwzględnione załamania lini nadane przez okno textarea (wyświetlam na stroniew).Jeśli dam enter to mam nową linią , jęsli nie to strona się rozkracza.

Pozdr
AxZx
znalazlem sposob na okolo:)

1. <?php
  2. function parse_zapis($string){
  3. $string = str_replace("rn", '|dfgdfgd32X|', $string);
  4. $string = mysql_real_escape_string($string);
  5. }
  6. $string = strip_tags($string);
  7. $string = str_replace('|dfgdfgd32X|', "rn", $string);
  8.  
  9.  
  10. return $string;
  11. }
  12. ?>

a co do twojego pytania to zapisuj normalnie, tak zeby w bazie nie bylo <br> tylko znak konca linii, a na stronie zeby wyswietlic z <br> uzyj funkcji nl2br (w smarty tez jest taki modyfikator)
luki100011
nl2br() - wstawia <br> na końcu lini
jastu
nl2br() używam przy wyswietlaniu... ale nie mam znaków nowej lini nadanych przez textarea... i mam wrażenie że to trzeba podzielić operując na długości stringa wstawiając znaki nowej lini...... da sie inaczej ?
nospor
no jak nie masz enterow to musisz uzyc np.:
http://pl.php.net/manual/pl/function.wordwrap.php

proszę poprawić tytuł o znacznik zgodnie z zasadami forum Przedszkole:
Temat: Tematyka i zasady panujace na forum Przedszkole
AxZx
jezeli juz wiadomo o co chodzi z moim problemem to prosze o sugestie czy dobrze to rozwiazalem

w php
  1. <?php
  2. $nazwa = parse_zapis($_POST['nazwa']);
  3. ?>

w szablonie smarty
Kod
{$war.firma_opis|stripslashes}
jastu
wordwrap() jest dobrym rozwiązaniem...a nie da się tego w jakiegoś diva włożyć ( co by się po wyświetleniu zawijał dostosowując do rozmiaru okienka )...w intencji osób które zmieniają rozmiar okienka tongue.gif

//zrobiłem zamieszanie.....zamieniałem znaki spacji na &nbsp; . Pozdr
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.