Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przekierowanie serwera
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
strife
Witam,

Posiadam dwa komputery, jeden podłączony jest z internetem, a drugi jest podłączony do tego komputera i dostaje udostępnione połączenie. I teraz gdy na pierwszym komputerze postawię serwer to jest ona widoczny w internecie, natomiast jeżeli zrobię to na drugim to widoczny jest tylko po wpisaniu adresu wewnętrznego ( 10.0.0.2 ).

Pytanie jest następujące jak zrobić przekierowanie, aby po postawieniu serwera był widoczny w internecie, serwer drugiego komputera?

Acha, dodam że to wszystko dotyczy Windows'a XP Proffesional zainstalowanego na obu komputerach.

Pozdrawiam!

przenosze /~nospor/
Seth
Wchodzisz w panel sterowania, a pozniej w polaczenia sieciowe.

Kliknij prawym przyciskiem myszy na polaczenie, ktore jest uzywane w Twojej sieci LAN i wybierz wlasciwosci.

Przejdz na zakladke zaawansowane i kliknij na ustawienia.

W oknie, ktore sie pojawi przejdz na zakladke zaawansowane i w sekcji ustawienia polaczen sieciowych, wybierz ustawienia.

W zakladce uslugi kliknij na przycisk dodaj.

Wpisz teraz jakas nazwe uslugi np. Przekierowanie na WWW.
W polu nazwa lub adres IP, wpisz adres 10.0.0.2
Numer portu zewnetrznego oraz wewnetrznego daj na 80 (zewnetrzny port to ten pod ktorym bedzie widac serwer z internetu, a wewnetrzny to oczywiscie port na ktorym pracuje usluga na docelowym komputerze).

Teraz juz tylko klikaj OK i powinienes miec juz dostep z zewnatrz do tamtego serwera - popros kogos spoza Twojej sieci o sprawdzenie tego.

--- Edit ---

Dodam, ze ta metoda zadziala tylko wtedy kiedy korzystasz z zapory internetowej wbudowanej w Windows. Jezeli uzywasz czegos innego to poczytaj w manualu do tej aplikacji.
strife
Cytat(Seth @ 18.11.2006, 17:03:22 ) *
--- Edit ---

Dodam, ze ta metoda zadziala tylko wtedy kiedy korzystasz z zapory internetowej wbudowanej w Windows. Jezeli uzywasz czegos innego to poczytaj w manualu do tej aplikacji.

No właśnie, ta zapora internetowa w Windowsie, mam do niej zastrzeżenia więc to odpada niestety dry.gif Dzięki w ogóle za odpowiedź bo nakierowała mnie ona na poprawne myślenie, i zrobiłem to za pomocą programu Kerio WinRoute. Niestety nie wiem czemu z niektórych portów nie dochodzi mi odpowiedź ( np. na gg nie loguje się, ale nie widzę kontaktów, przy słuchaniu radia wyświetla się 200 OK i nie gra ), ale nie jest to już tak istotne. dzięki smile.gif

I jeszcze jedno pytanie jeśli pozwolicie, zastanawiam się nad zakupem router'a niedługo, przede wszystkim musi być dobry cenowo i musi obsługiwać przekierowanie portów ( port forwarding ), znalazłem sobie router Asmax Router BR-604, co o nim sądzicie, możecie coś polecić?

Pozdrawiam! smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.