Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: w jakim jezyku pisac pod linuxa
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
trucksweb
worriedsmiley.gif wlasnie...
napisalem program do obslugi firmy pod wina. firma planuje migracje na linuxy i tu problem jak przkonwertowac program napisany w delphi aby dzialal pod pingwina questionmark.gif
czy to mozliwe tiredsmiley.gif
Astarot
Ano istnieje coś takiego jak Kylix , ale co do działania tego narzędzia mam pewne wątpliwości.. radziłbym pisać aplikacje od nowa w środowisku przystosowanym do tego systemu C/C++/Java/(Python?) Java powinna się nadać.
trucksweb
potestuje tego Kylixa- choc nie doczytalem w co on exportuje pliki projektu
Ace
Java... W firmie piszemy produkt w JAVA... Okazala sie swietna - Linux - dziala, MacOS - kilka przerobek w CORE i dziala winksmiley.jpg Niewielkim nakladem pracy mamy aplikacje ktora dziala na wszystkich platformach.
php programmer
Z tego co wiem w linuchu, przynajmniej za moich czasów królował C, ale moze sie myle
Ace
Po co rzucac sobie klody pod nogi? JAVA jest wieloplatformowa - piszesz raz kod a maszyna wirutalna tlumaczy sobie na platforme... w C musisz sam dbac o to zeby kod byl wieloplatformowy - czy moze sie myle?

--
EDIT
@php programmer, jakie to byly czasy?
php programmer
Czasy kiedy programowałem pod linuxem -> na studiach
DeyV
A co sądzicie o rozwiązaniach typu Qt? ( http://www.trolltech.com/products/qt )
Szybkość C++, wygoda i przenośność javy, dla niekomercyjnych zastosowań - free...
Ace
@php programmer, ile lat temu, bo nie wiem kiedy byłeś na studiach

@DeyV, ostatnio nawet myslalem nad aplikacjami okienkowymi z uzyciem wxWidgets + Python winksmiley.jpg QT hm do niekomercyjnych zastosowan za darmo, do komercyjnych trzeba jednak doplacic.

Wow zobaczylem ceny. http://www.trolltech.com/products/qt/licenses/pricing

W moim odczuciu taki cennik dyskwalifikuje to oprogramowanie. Po co mi licencja na 1 platforme jeśli sysetm ma być wieloplatformowy powiedzmy Windows + linux + macos. Później w zależności od tego czy to wersja konsolowa, czy okienkowa. € 5260 za pełną wersję t ocałkiem dużo powiedzmy x4 = 20k pln za samą licencję.

Wolałbym zainwestować w darmową javę. Ma duże zaplecze w dokumentacji i z założenia jest wieloplatformowa.

Proźba - nie kłućmy się na temat wydajności JAVA bo ciągle ta kwestja jest poruszana.
DeyV
Pamiętaj o tym, że jest to soft na podwójnej licencji.
A nic Ci nie broni napisania oprogramowania OpenSource, które byłoby jednak sprzedawane.
Zmienia się tylko sposób przekazania oprogramowania klientowi, a właściwie - dokumenty, które musi podpisać...
Ace
Czyli w takim razie byłoby to "Wdrożenie i dostosowanie"?

Fakt zapomniałem, że OpenSource też można sprzedać, w takim razie pozostaje kwestia w czym byłoby tobie wygodniej pisać. Ja osobiście w c++ bardzo mało pisałem, Dużo w php, ostatnio też C#, w pracy również z JAVA mam styczność. php/C#/JAVA mają podobną składnię, jednak troszkę inną niż c++.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.