Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mysql -> konwersje i pl znaki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
termin
Witam, siedze już nad tym cały dzień i za cholere nie chcą mi się pokazać PL znaki, przeczytałem kilka wątków i stosowałem kombinacje i bez rezultatu. Czy ktoś może mi powiedzieć jak ustawić kodowanie aby było OK, zacznę od początku:

Mam plik z bazą osób, imiona i nazwiska, która jest w MS Excell. Wyeksportowałem ją do CSV spod Excella.
Program gżegżółka pokazuje kodowanie tego pliku na Windows-1250 (Europa Środkowa).

Chcę wrzucić te osoby do MySQL-a.
Moja strona będzie w kilku językach więc kodowanie strony ustawione mam na utf8.

Moje pytania?
1) Proszę mi powiedzieć jakie kodowanie ustawic na tabeli w MySQL-u i poszczególnych wierszach tekstowych które mają VARCHAR?
2) Czy plik CSV przekonwertować na inny system kodowania - jaki?
3) Mam plik import.php ktory pobiera z pliku CSV wartosci i wrzuca je do Mysql-a, jakie ustawić parametry podczas łączenia się z bazą?
  1. <?php
  2. mysql_query("SET NAMES 'latin2' ");
  3. mysql_query("SET CHARACTER SET 'latin1_general_ci' ");
  4. ?>

4) Czy po zaimportowaniu pliku i wyświetlaniu ich na stronie muszę zmieniać SET NAMES, jezeli tak to na jakie?
KotDomowy
- bazę należy ustawić np. na utf8_general_ci (lub określone pola)
- przekonwertować plik CSV z windows-1250 na utf8
- w pliku importu zmienić SET NAMES latin2 na SET NAMES utf8, a poza tym ustawić header w plikach -> header("Content-Type: text/html; charset=utf-8");
- jeżeli strona ma być w utf8 - to przy połączeniu do bazy musisz ustawić również SET NAMES utf8, żeby odczytać ją prawidłowo.
termin
Dzieki wlasnie o to mi chodzilo
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.