Spoko Cysiaczek, juz dalem rade

Pomogl mi dokladnie ten fragment, ktory zacytowales, zeby nie bylo, ze nie czytam tego co mi tu ludzie podsylaja

Dzieki Wielkie raz jeszcze

Jak co to bede jeszcze pytal o rozne sprawy w tym topicu

To jeszcze takie pytanie. Czym zainteresowac sie jezeli chce wyswietlic okreslona ilosc znakow w jednej linii. Chodzi mi o to, ze chce wyswietlac w 1 linii np max 60 znakow, reszte przeniesc do 2 i tam tez wyswietlic max 60 itd... nie zalatwie tego tabelka ani divem o okreslonej szerokosci. Czy da sie to jakos zrobic w php, czy raczej musial bym pogrzebac w css? Juz wiem, ze bedzie jeszcze temat wysietlenia tylko czesci newsa, a do calego textu link <wiecej>, ale widzialem gdzies tutka jak to zrobic wiec raczej was tym nie bede meczyl

PS. Przegrzebalem forum wszukajac podobnego tematu, ale nie znalazlem nic o wyswietlaniu okreslonej ilosci znakow w 1 linii.
Pozdrawiam

EDIT: Poradzilem sobie w CSS,ale nie jest to zbyt eleganckie rozwiazanie (nie ogranicza ilosci znakow), jak ktos ma ochote to moze przedstawic rozwiazanie w php

EDIT:
$sql = 'INSERT INTO `news` (`id`, `data`, `tytul`, `tresc`, `autor`, `obrazek`) VALUES ('NULL', '"$data"', '"$tytul"', '"$text"', '"$autor"' , 'NULL');';
Witam to znowu ja

Tym razem pytanie co w tym zapytaniu jest niepoprawne... wywala mi:
Parse error: parse error, unexpected T_STRING in D:\Program Files\programy\VertrigoServ\www\serwis\administracja\cfg\add_form.php on line 25
Jak robilem:
$sql = 'INSERT INTO `news` (`id`, `data`, `tytul`, `tresc`, `autor`, `obrazek`) VALUES (NULL,' .$data. ', '.$tytul.', '.$text.', '.$autor.', NULL);';
Wywalalo mi:
You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ':12:th, cinek, qazokm33, cinek, NULL)' at line 1
No i jak ja mam poprawnie to zapisac? Jak nie zastosuje kropek, wywala parse error, jak stosuje ' ' albo " " albo i ' " " ' to tez wyskakuje parse error ;(
pomozcie prosze

EDIT: dobra nie wazne juz