Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] i [XML]
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Mati_Klos
Witam!

Mam mały problem dotyczący wyszukiwania danych z pliku XML. Mam plik ksiazki.xml ktory wygląda w skrócie tak:

<ksiazki>
<pozycja>
<kategoria>Informatyka</kategoria>
<tytul>Jezyk C++</tytul>
<autor>Stroustrup Bjarne</autor>
</pozycja>
<pozycja>
<kategoria>Informatyka</kategoria>
<tytul>Front Page 2002 w 10 minut</tytul>
<autor>Habraken Joe</autor>
</pozycja>
</ksiazki>

I mam sobie plik php:

<?php

$metoda_szukania=$_POST['metoda_szukania'];
$wyrazenie=$_POST['wyrazenie'];
$wyrazenie = trim($wyrazenie);

$biblioteka = simplexml_load_file('ksiazki.xml');

echo 'Znalezione pozycje do hasla '.$wyrazenie.': <br/>';

$ksiazki = $biblioteka -> xpath('/ksiazki/pozycja[contains(tytul, \'duszy\')]'); //?questionmark.gifquestionmark.gif? JAK TO ZMIENIĆ

foreach($ksiazki as $kniha)

{
echo 'Nazwa: '.$kniha->tytul[0].'<br/>';
}
?>

MAM PYTANIE JAK ZMIENIĆ TEN PLIK php aby zamiast wyszukiwani tytułu "duszy" znajdował to co poda użytkownik. PROSZĘ O POMOC bo męczę się już 2 dni i nie wiem jak zmienić to jedną linijkę tekstu. Czyli jak zamiast słowa duszy wstawić tak jakąś zmienną np. $wyrazenie?questionmark.gifquestionmark.gif

Aha i zamiast tytułu wyszukiwał to co też poda użytkownik czyli autora lub kategorie. Czyli jak wstawić drugą zmienną $metoda_szukania?questionmark.gifquestionmark.gif

PROSZĘ O POMOC!!!!
zeli
Ja bym wstawil zmienna:)

Aczkolwiek pamietaj zeby pozniej wstawic warunek ktory bedzie sprawdzal czy to co podal uzytkownik wogole isnieje w pliu xml bo jesli nie to bedzie maly blad:)

Pozdrawiam
Mati_Klos
Wiem że trzeba wstawić zmienną. TYLKO JAK?questionmark.gif? Bo nie mogę sobie z tym poradzić. Jak bym nie spróbował to wyskakuje mi błąd. Czy mógłbyś napisać mi jak Ty byś to zrobił?questionmark.gif? Czyli jaz napisać tą liniję z zapytajnikami.
nospor
Cytat
ak bym nie spróbował to wyskakuje mo błą.
to pokaz jak ty to zrobiles.

Uzywaj bbcode!!!
ps: przenosze
Mati_Klos
Witam!

Chodzi mi o to jak zmienić poniższą linijkę:

$ksiazki = $biblioteka -> xpath('/ksiazki/pozycja[contains(tytul, \'duszy\')]');

Żeby zamiast słowa duszy wyszukiwał mi to co poda użytkownik. Czyli jak tam wstawić jakąś zmienna.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.