Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z porównywaniem zmiennych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
trylik
otóż mam taką funkcję
Kod
function pokazFiltry($opcje) {
  for ($i=0;$i<count($opcje)+1;$i++) {
  if ($_GET[$opcje[i][0]]=='nie') { echo '<a href="' . $_SERVER['REQUEST_URI'] . '&' . $opcje[i][0] . '=tak">' . $opcje[i][2] . '</a>'; }
  if ($_GET[$opcje[i][0]]=='tak')  { echo '<a href="' . $_SERVER['REQUEST_URI'] . '&' . $opcje[i][0] . '=nie">' . $opcje[i][2] . '</a>'; }

}

i taką tablicę:
Kod
$filtry=array(array('zrobione',1, 'Pokaz zrobione'), array('pokazWszystkie',1,'Pokaz Wszystkie'));

mam takie pytanko, ten warunek, który jest w if'ach nie działa (nie wchodzi w niego wcale), chociaż dla strony cornus.php?akcja=pokazZadania&zadanie=18&zrobione=tak
$opcje[0][0]=zrobione
$_GET[$opcje[0][0]]=tak

czyzby typy zmiennych byly rozne?

czy ktos wie gdzie moze tkwic blad?
nexis
A pokaż z jakim parametrem uruchamiasz swoją funkcję...
trylik
sory:
pokazFiltry($filtry);
nexis
  1. <?php
  2. function pokazFiltry($opcje) {
  3. for ($i = 0; $i < count($opcje); $i++) {
  4. if ((isset($_GET[$opcje[$i][0]])) && ($_GET[$opcje[$i][0]] == 'nie')) echo '<a href="' . $_SERVER['PHP_SELF'] . '?' . $opcje[$i][0] . '=tak">' . $opcje[$i][2] . '</a>';
  5. if ((isset($_GET[$opcje[$i][0]])) && ($_GET[$opcje[$i][0]] == 'tak')) echo '<a href="' . $_SERVER['PHP_SELF'] . '?' . $opcje[$i][0] . '=nie">' . $opcje[$i][2] . '</a>';
  6. }
  7. }
  8.  
  9. $filtry=array(array('zrobione',1, 'Pokaz zrobione'), array('pokazWszystkie',1,'Pokaz Wszystkie'));
  10.  
  11. pokazFiltry($filtry);
  12. ?>
gavron
dlaczego porownujesz do wyrazów "nie" i "tak"?questionmark.gifquestionmark.gif
przecież takich wyrazów w tablicy nie ma?questionmark.gif?

moim zdaniem powinieneś porównać do "ZROBIONE"....
$filtry=array(array('zrobione',1, 'Pokaz zrobione'), array('pokazWszystkie',1,'Pokaz Wszystkie'));
~~~~~~
if ($_GET[$opcje[i][0]]=='nie') { echo '<
~~~
nexis
Cytat(gavron @ 28.12.2006, 07:13:42 ) *
dlaczego porownujesz do wyrazów "nie" i "tak"?questionmark.gifquestionmark.gif
przecież takich wyrazów w tablicy nie ma?questionmark.gif

Ale jakbyś się przyjrzał to takich wyrazów używa przy wywoływaniu strony ($_GET).
gavron
Cytat(nexis @ 28.12.2006, 11:09:11 ) *
Ale jakbyś się przyjrzał to takich wyrazów używa przy wywoływaniu strony ($_GET).

no wlasnie...
nie chce mi sie tego uruchamiac ale jestem pewny ze jest zle porownanie.... bo w tablicy nie ma 'tak' 'nie'?!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.