Czym zatem różni się moja Captha od innych?
Tutaj nie trzeba przepisać jakiegoś konkretnego słowa- należy natomiast podać ilość symboli- w chwili obecnej są to bardzo tandetne kółka- docelowo zastanawiam się nad jakimiś zwierzątkami bądź znaczkami.
Jest to baaardzo wczesna wersja- na chwilę obecną nie nadaje się jeszcze do zastosowania jako captha w jakimkolwiek serwisie, jednak cały czas nad nią pracuję.
TODO:
-większa elastyczność (póki co tylko wielość CAPTHy jest w miarę edytowalna, natomiast kolorystyka itp- nie bardzo) -jednak to z tego powodu, że: captha będzie korzystała z kilku różnych teł, a kolorystyka kółek i tak chyba zostanie wymieniona.
-zrobienie pytania w stylu "ile jest żółtych kółek na obrazku" - tu jednak muszę dobrać takie kolory, by daltoniści nie mieli problemów (o ile takie kolory istnieją....)
-implementacja jakichś obrazków zamiast figur geometrycznych (muszę jednak znaleźć coś małego i łatwo rozpoznawalnego)
-poprawienie buga - w chwili obecnej obrazki są tworzone w temp`ie a nie są usuwane- po paru testach muszę ręcznie usuwać stare obrazki

Kod Klasy:
<?php class Kaptha{ private $width='300'; private $height='100'; function showCaptha(){ $img = @imagecreatetruecolor($this->width, $this->height); if(!$img){ throw new exception('Cannot create image'); } return $this->drawElipse($img); } function drawElipse($img){ $col_ellipse = imagecolorallocate($img, 255, 255, 255); $col_rectangle = imagecolorallocate($img, 50, 55, 50); $correctResult=10-$elipses; for($elipses;$elipses<10;$elipses++){ } // for($i=rand(5,8);$i<10;$i++){ // imagerectangle($img,rand(10,90),rand(10,100),rand(20,190),rand(80,160),$col_rectangle); // } imagepng($img,'temp/'.$imgname.'.png'); $_SESSION['CapthaCorrectResult']=$correctResult; return 'temp/'.$imgname.'.png'; // imagedestroy($img); } } ?>
użycie:
<?php include('captha.class.php'); $captha = new Kaptha; ?>
dla osób niecierpliwych- screen działania

Jak już mówiłem, klasa jest na bardzo wczesnym stopniu rozwoju. Prosiłbym jednak o wszelkie sugestie dotyczące implementacji- klasa będzie na GPL`u, i chciałbym, aby przydała się komukolwiek

---------------------------UPDATE-----------------------------
ok, zamiast kółek są uśmiechnięte buźki i dla utrudnienia smutne- wiem, troszkę captha dla debili, ale narazie takie obrazki znalazłem, które sa łatwo rozpoznawalne

w chwili obecnej największym problemem jest to, że zdarza się, że ikony nachodzą na siebie- postaram się to naprawić w najbliższym czasie. Dodałem też podgląd aktualnego postępu prac