Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: bez limita i top wyciągnąć kilka rekordów
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Microsoft SQL Server / MSDE
Sznaps
Ogólnie jest jedna tabela zawierająca pracowników wraz z ich zarobkami. Czy może ktoś zna jakiś sposób aby wyciągnąć kilku najlepiej zarabiających bez uzycia limita ani top.

Mój pomysł to wyciągnąć wszystko, przyporządkować do tablicy a następnie zwrócić/ wyświetlić kilka pierwszych elementów tej tablicy (z tymi elementami/wierszami tablicy nie wiem jak to napisać). Może ktoś pomoże przynajmniej z ostanim krokiem.

Pozdrawiam.

P.S. Czy można ten post przenieść jakoś do działu MSSQL-a gdyż zagapiłem się i umieściłem tutaj natomiast nie widzę opcji usunięcia.
spryciula
może, daj warunek w sql'u,

1. WHERE zarobki > '5000'
ww-06
Cytat(Sznaps @ 21.01.2007, 22:46:39 ) *
Ogólnie jest jedna tabela zawierająca pracowników wraz z ich zarobkami. Czy może ktoś zna jakiś sposób aby wyciągnąć kilku najlepiej zarabiających bez uzycia limita ani top.

Mój pomysł to wyciągnąć wszystko, przyporządkować do tablicy a następnie zwrócić/ wyświetlić kilka pierwszych elementów tej tablicy (z tymi elementami/wierszami tablicy nie wiem jak to napisać). Może ktoś pomoże przynajmniej z ostanim krokiem.

Pozdrawiam.

P.S. Czy można ten post przenieść jakoś do działu MSSQL-a gdyż zagapiłem się i umieściłem tutaj natomiast nie widzę opcji usunięcia.

Może np. tak:
SELECT ile FROM tabela WHERE ile > ( (SELECT max( ile ) FROM tabela ) -1500)
wtedy da to zarobki (pole ile) z przedziału (max-1500, max],
1500 wstawione dla przykładu.
To akurat zapytanie dla MySQL, ale może podobnie da się zrobić w MS-SQL...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.