Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: przekierowanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kliszaq
no wlasnie: jak zrobic, aby po ilustam sekundach strona od momentu zaladowania zostala przekierowana na inny adres?
zulus
http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=3859&h...=przekierowanie
trza było poszukać na forum
eS...
Kod
<meta http-equiv="refresh" content="1;URL=http://www.adres.pl">

w tym przypadku przekieruje po 1 sekundzie, o to ci chodzi?
kliszaq
spox, dzieki za odzew, raczej mi chodzilo o kod php, a nie html'a, wiem ze to tak powinno wygladac:
[php:1:fa669f21a9]<?php
/*Blok instrukcji */
ob_start();
echo "Baza danych zostala utworzona.";
sleep(5);
header("Location: dodaj.bd.php");
ob_end_flush();
?>[/php:1:fa669f21a9]

8)
HaRy
Cytat
spox, dzieki za odzew, raczej mi chodzilo o kod php, a nie html'a, wiem ze to tak powinno wygladac:
[php:1:22717adeca]<?php
/*Blok instrukcji */
ob_start();
echo "Baza danych zostala utworzona."; // wysylasz dane do brzegladarki
sleep(5);
header("Location: dodaj.bd.php"); // jest naglowkiem, wiec nie zadziala kiedy juz cos zostalo do przegladarki wyslane
ob_end_flush();
?>[/php:1:22717adeca]

8)

ostatecznie ...

html'owa <meta ... jest najlepszym rozwiazaniem
kliszaq
hym hym, ale czy przyjzales sie funkcji [manual:a93dd18321]ob_start[/manual:a93dd18321] i [manual:a93dd18321]ob_end_flush [/manual:a93dd18321]?

=]
HaRy
:oops:

kliszaq .. sorki ... smile.gif

nie znalem tego...

ale baardzo mi pomogles winksmiley.jpg bo kiedys szukalem wlasnie takiego czegos ale na innym forum powiedziano mi, ze jest to niemozliwe ... smile.gif

Sorki i jeszcze raz dzieki smile.gif
kliszaq
to w takim razie tamte forum bylo kiepskie, albo adminy....
nie ma to jak
php.pl :!: :!:
adwol
Cytat
ale baardzo mi pomogles winksmiley.jpg bo kiedys szukalem wlasnie takiego czegos ale na innym forum powiedziano mi, ze jest to niemozliwe ... smile.gif

I dobrze Ci powiedziano. To rozwiązanie by kliszaq nie różni się niczym od zwykłego header("Location: ...") i napewno nie jest funkcjonalnym zastępnikiem refresha w tagu <meta>.
kliszaq
nie wiem adwol o co Ci chodzi, ale pzeciez liczy sie rozwiazanie, mialo przekierowywac-przekierowuje, po x sekundach i wszystko gra, chodzi o to by nie byl to refresh w meta tagu...
a przynajmnie hary teraz wie jak przekierowac po wyswietleniu danych w przegladarce za pomoca header...
HaRy
no wlaśnie winksmiley.jpg
adwol
Cytat
nie wiem adwol o co Ci chodzi, ale pzeciez liczy sie rozwiazanie, mialo przekierowywac-przekierowuje, po x sekundach i wszystko gra, chodzi o to by nie byl to refresh w meta tagu...
a przynajmnie hary teraz wie jak przekierowac po wyswietleniu danych w przegladarce za pomoca header...

Co innego jest jak przeglądarka wyświetli stronę na x sekund i po tym czasie załaduje nową stronę (tak jak refresh w <meta>), a co innego przekierowanie za pomocą nagłówka Location. W tym przypadku nie wiem po co robisz sleep(5) i wypisujesz zawartość strony, skoro i tak przeglądarka ją zignoruje.

Funkcjonalnego zastępnika refresha w <meta> w samym PHPie zrobić się nie da.
Seth
Mozna tez uzyc JSa:

Kod
<script language="JavaScript">

timeout     = 5000;

adresStrony = 'index2.html';

setTimeout( 'document.location(' + adresStrony + ')', timeout );

</script>
Kocurro
Cytat
[php:1:ab0c1c5b0b]<?php
/*Blok instrukcji */
ob_start();
echo "Baza danych zostala utworzona.";
sleep(5);
header("Location: dodaj.bd.php");
ob_end_flush();
?>[/php:1:ab0c1c5b0b]

8)

Z tego co czytałem o ob_start i ob_end...to one włączają buforowanie...a więc do przeglądarki nie zostanie wysłany tekst "baza dancyh została utworzona", nastąpi tylko przekierowanie...sprawdź a zobaczysz...
kliszaq
tak owszem, to sie zgadza, jest to czasem pomocne przy przekierowaniach, gdy znajduje sie wczesniej blok instrukcji z wyswietlonym kodem np. print, i wtedy ob_start pomaga.
No ale w koncu to ja napisalem ten temat, aby dowiedziec sie czy jest mozliwe z poziomu php zatrzymanie skryptu(i wyswietlenie jakiegos textu) i potem przekierowanie na jakas inna strone.
I pytanie jeszcze jedno, to czy jest mozliwe wyswietlic text, potem poczekac kilka sekund, a nastepnie przekierowac na jakas inna strone?
Seth
Cytat
I pytanie jeszcze jedno, to czy jest mozliwe wyswietlic text, potem poczekac kilka sekund, a nastepnie przekierowac na jakas inna strone?

Przy pomocy tylko php nie jest to mozliwe.
Uzyj mety lub JSa (powyzej jest przyklad).
Kocurro
Ja najczęściej w tym celu korzystam z JavaScriptów...są one bardzo pomocne i pozwalają ustawić jeszcze bardzo dużo dodatkowych opcji...napisz co dokładniej potrzebujesz a dobierzemy dla Ciebie jakąś metodę i coś wykombinujemy...
kliszaq
okje thx wszystkim. Juz mam odpowiedz na pytanie-> Jesli chesz przekierowac po pewnej chwili to uzywaj meta tagow, albo JS, w php nie jest to mozliwe.
-----Mozecie Zamknac Temat-----
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.