Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Księga gości - mały problem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Rafael6666
Pisze własną księgę gości i mam w niej sporo wpisów i chciałem je podzielić aby wyświetlało się po 10 postów na stronie z możliwością przełączania na wcześniejsze. Czyli wstawić pod takie standardowe wyliczenie 1 2 3 4 5 w zależności ile tych dziesiątek wpisów jest. W związku z tym napisałem skrypt w postaci:

1. <?
  2. if(file_exists("tekst.txt"))
  3. {
  4. if (!$k) {$k=1.0;}
  5. $i=0;
  6. $l=($k-1)*10;
  7. $h=$k*10;
  8. print($l.' - '.$h);
  9. $file=fopen("blog.txt", "r");
  10. flock($file, 2);
  11. while (!(feof($file))) {$blog[$i++]=fgets($file, 2048); } $z=$i;
  12. fseek($file, 0);
  13. for ($j=$l; $j<$h; $j ) {
  14. print($blog[$j++]); }
  15. flock($file, 3);
  16. fclose($file);
  17. }
  18. print('<br /><br />');
  19. $z=$z/10; ceil($z);
  20. for($kk=1; $kk<=ceil($z); $kk++) {print('<a>'.$kk.'</a> ');}
  21. ?>

I jak opisać ostatnią linijkę, aby po wciśnięciu liczby $kk liczba $k przybierała wartość taką jaką powinna (1 lub 2 lub 3 lub 4 lub 5...)?

W pliku tekst.txt jeden pod drugim są wpisane kolejno wpisy od najnowszego do najstarszego.

Proszę o jak najszybszą pomoc smile.gif .
devnul
było milion razy, wyszukiwarki się naucz używać

no i czemu na plikach? bazy danych nie ma na serwerze?
b4x
stronnicowanie hm
polecam : http://forum.php.pl/index.php?showtopic=35498 zobacz
Rafael6666
Ale mi chodzi o stronicowanie tekstu z pliku *.txt, nie z bazy MySQL. Czekam dalej na pomoc smile.gif .
mike
Cytat(Rafael6666 @ 13.03.2007, 15:34:48 ) *
Czekam dalej na pomoc smile.gif .
Zrób to na iteratorach smile.gif Iteratory w PHP, czyli stare nowe SPL :: Własny iterator
Na tej stronie napisałem banalny iterator do obsługi pliku tekstowego. Na końcu tej strony (strona 5. arytkułu) wspominam o LimitIterator w kontekście użycia go właśnie z iteratorem chodzącym po pliku.
Rozwiąże to Twój problem i będziesz miał bardzo fajne i elastyczne rozwiązanie.

Miłej lektury.
nospor
Cytat
Ale mi chodzi o stronicowanie tekstu z pliku *.txt, nie z bazy MySQL
Klasa do ktorej cie odeslano rownie dobrze radzi sobie z plikami, a raczej tablicami. A ty jak widze ten plik i tak robijasz na tablice wiec nie ma problemu. Wystarczy tylko ze przejrzysz dolaczone do paczki przyklady - jest tam i taki co operuje na tablicy.

ps: by rozbic plik na tablice uzyj file() a nie jak teraz kombinacji alpejskiej winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.