Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html +js?] Selektywne wybieranie plików (input)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Wykrywacz
Cześć.

Orientujecie się może czy jest możliwość, aby przy użyciu inputa typu file, wybierać spośród plików, ale tylko takich, które mają dane rozszerzenie np. *.txt
BiRetis
Nigdy tego nie robiliśmy, nie mieliśmy takiej potrzeby. Podaję więc link do strony na której coś niecoś jest na ten temat...

http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/forms/file.html
dem
hmmm, tak na czysta logike to chyba da sie...

trzeba najpierw pobrac wpisany text(w tym przypadku adres pliku), rozbic go tak aby dobrac sie do rozszezenia, a nastepnie sprawdzic czy to jest txt... jesli tak to wysylasz formularz, jesli nie to wyskakuje alert...

oczywiscie wykonanie tego skryptu bedzie sie dzialo podczas klikniecia w input upload ktory wykona takowy skrypt...

chyba glupoty nie napisalem?
Wykrywacz
Ale nie chodzi mi o js który sprawdzi mi jaki plik został wzięty, bo to nie problemu czy js czy php'em nie w tym rzecz. Chodzi mi o to aby przy wyborze plików widoczne były tylko te z rozszeżeniem .txt. na tej samej zasadzie jak sobie worda otwierasz i domyślnie pokacuje ci tylko *.doc
dem
a, sory... nie zrozumialem ;]]

hmmm wydaje mi sie ze nie.. bo przeciez okno do wyboru pliku pochodzi od przegladarki... dobra juz sie nie odzywam, bo jak widac nie wiem biggrin.gif
Wykrywacz
Ale racja że może być to ograniczenie przeglądarki..
Zna ktoś może taki moduł do FF który modyfikował by do tego o czym pisze?
BiRetis
możesz zawsze spróbować napisać applet w JAVIE który będzie się zajmował wyborem pliku z dysku, ale jak to będzie działało dry.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.