Wykrywacz
16.03.2007, 11:26:10
Cześć.
Orientujecie się może czy jest możliwość, aby przy użyciu inputa typu file, wybierać spośród plików, ale tylko takich, które mają dane rozszerzenie np. *.txt
BiRetis
16.03.2007, 12:12:11
Nigdy tego nie robiliśmy, nie mieliśmy takiej potrzeby. Podaję więc link do strony na której coś niecoś jest na ten temat...
http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/forms/file.html
hmmm, tak na czysta logike to chyba da sie...
trzeba najpierw pobrac wpisany text(w tym przypadku adres pliku), rozbic go tak aby dobrac sie do rozszezenia, a nastepnie sprawdzic czy to jest txt... jesli tak to wysylasz formularz, jesli nie to wyskakuje alert...
oczywiscie wykonanie tego skryptu bedzie sie dzialo podczas klikniecia w input upload ktory wykona takowy skrypt...
chyba glupoty nie napisalem?
Wykrywacz
16.03.2007, 13:34:25
Ale nie chodzi mi o js który sprawdzi mi jaki plik został wzięty, bo to nie problemu czy js czy php'em nie w tym rzecz. Chodzi mi o to aby przy wyborze plików widoczne były tylko te z rozszeżeniem .txt. na tej samej zasadzie jak sobie worda otwierasz i domyślnie pokacuje ci tylko *.doc
a, sory... nie zrozumialem ;]]
hmmm wydaje mi sie ze nie.. bo przeciez okno do wyboru pliku pochodzi od przegladarki... dobra juz sie nie odzywam, bo jak widac nie wiem
Wykrywacz
16.03.2007, 14:03:57
Ale racja że może być to ograniczenie przeglądarki..
Zna ktoś może taki moduł do FF który modyfikował by do tego o czym pisze?
BiRetis
16.03.2007, 18:01:09
możesz zawsze spróbować napisać applet w JAVIE który będzie się zajmował wyborem pliku z dysku, ale jak to będzie działało
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.