Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] sesja PHP początek:/
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
robos85
Otóż chcę zrobić najprostszy skrypt logowania. Chcę też użyć sesji. Jeżeli nie jest się zalogowanym nie można wejść w pliki. A jak zalogowanym, to mają to obsługiwać sesje.
Mam 2 pliki póki co:

logowanie.html
  1. <head>
  2. <title>Logowanie</title>
  3. </head>
  4. <body>
  5. <br><br><br><font size="7" face="times" color="black"> <b><center>Logowanie</center></b>
  6. <br><form action="sprawdz.php" method="post">
  7. <font size="5" face="times" color="red">
  8. <p><center>Login: </font> <input type="text" name="login" size="15"></p></center>
  9. <font size="5" face="times" color="red">
  10. <p><center>Hasło: </font> <input type="password" name="haslo" size="15"></p></center>
  11.  
  12. <center><input type="reset" value="Wyczyść"> <input type="submit" value="Zaloguj"></center>
  13. </form>
  14. </body>
  15. </html>

i sprawdź.php
  1. <?php
  2.  
  3. define('login', 'robert');
  4. define('haslo', '123456');
  5.  
  6. if ($_POST['login']== login AND $_POST['haslo']== haslo) 
  7.  {
  8. $_SESSION['zalogowany'] = true;
  9. $_SESSION['login'] = login;
  10. $_SESSION['haslo'] = haslo;
  11. print ("zalogowany");
  12. print ("<a href="plik.php">Klik</a>");
  13.  
  14.  }
  15. else 
  16. print("błąd");
  17.  
  18. ?>

Są one zapewne zrąbane. Czytałem dużo o tym i nie mogę jakoś zdziałać nic. sad.gifsad.gif
Może ktoś mi jakoś to poprawić żeby poprawnie się logować i po zalogowaniu była sesja?

I jak zrobić, żeby w plikach innych było sprawdzane czy user jest zalogowany czy nie i wyświetlało komunikat?
Jest to zapewne banalne a pozwoli mi to zrozumieć cały mechanizm podstawowy działania sesji.

Jak to wszystko poskładać żeby działało questionmark.gifsad.gif bo już długo o tym czytam i nic nie wychodzi mi sad.gif

----------------------
Uzupełniłem temat o tag.
---
~strife
strife
Jak początek to przenoszę na Przedszkole. Na przyszłość pamiętaj, aby takie tematy tam umieszczać ( przed tym zapoznaj się z regulaminem Przedszkola ).

Już dzisiaj taki podobny temat był, także nie będę się zbytnio rozpisywał i skieruje Cię do tego tematu. A jeśli nadal będziesz miał problemy przeczytaj mojego posta w tym temacie

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.