Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MSSQL SERVER
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Microsoft SQL Server / MSDE
Psemo
Witam,

Zrobiłem stronke która kożystała z bazy danych MySQL, chciałbym jednak przejść na MSSQL. Ale nie wiem jak mam go skonfigurować i z jakich narządzi korzystać.

Mam dane do mojej bazy w postaci plików tekstowych. Z jakiego narzędzia skorzystać aby te pliki znalazły się w bazie danych ?

Próbowałem zainstalować program: SQL WEB DATA ADMINISTRATOR, zainstalował się poprawnie. Ale jak go chciałem włączyć przez IIS to krzyczał błąd. Była równiez możliwość 2 włączenie poprzez Castini (chyba tak sie to pisze bo nie mam tego komunikatu przy sobie) strona sie włączyła i poprosiła o zalogowanie do serwera) wpisałem tam wszystkie możliwości ale nie udał mi się połączyć coś w rodzaju zawieszenia).

Kolejny problem jaki mnie czeka to połączenie do bazy poprzez PHP.
Php mam włączony na IIS i działa.
Mam pytanie czy mocno będę musiał przerabiać stronę żeby korzystać zamiast z MySQL to MSSQL ?

System: Windows 2003 Server Enterprise
Baza Danych: MS SQL SERVER 2005.

Pozdrawiam
Kubicki Przemysław
styx
Nie polecam przechodzić z mysql na mssql. Sam zajmowałem się projektem opartym na tej bazie i wiem że wiąż się z wieloma problemami. No sprawa wygląda zupełnie inaczej jeżeli znasz tsql.

Te dane w plikach tekstowych są w jakimś formacie? Ja tworzyłem wszystko w Case Studio, następnie wygenerowane create-y insert-y odpolałem w query analizer.

Nie wiem jak dokładnie będziesz musiał skonfigurować php żeby łąćzyć się z mssql-em. Ja z pod linuksa musiałem zainstalować FreeTDS(Sybase) a następnie przekąpilować php-a żeby mieć polecenie typu mssql_connect itp.

A czy będziesz musiał przerabiać ostro to zależy od tego czy pisałeś obiektowo i czy wyłuskałeś odpowiednio polecenia jeżeli tak to raczej nie dużo. No a jeżeli nie to troche naklikasz tym bardziej jeżeli używałeś takich typowych funkcji jak mysql_insert_id której to nie ma dla mssqla ( nie ma mssql_insert_id), no ale to inna bajka.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.