Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] postepowanie z obrazem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
fernet
W projekcie jaki prowadze zachodzi potrzeba utworzenia minatur od uploadowango zdjecia. Nie mam najmnijszych watpliwoasci co do tego ze przesylane zdjecie musze odpowiednio sformatowac i zapisac odpowiednio utworzone zjdecie. To co mnie nurtuje i tego tez dotyczy moje pytanie to sposob postepowania z minaturami. Powinienem przy upload tworzyc dodatkowo miniature obciazajac tym dysk czy tez przy kazdym odwolaniu formatowac miniature ze zdjecia jakie przechowuje na dysku obciazajac tym procesor.

Za pomoc i zainteresowania z gory dziekuje i pozdrwaiam...
carbolymer
to chyba raczej zależy od jednego i drugiego (dysku i procesora).
Jeżeli masz dużo miejsca możesz zapisywać miniatury, jeżeli szybki procek to w locie zmniejszanie
ja bym wybrał zmniejszanie w locie, ale to jeszcze zależy od gabarytów zdjęć.
fernet
Gdyby to byl zewnetrzy hosting to tam raczej sie placi za dysk i mialbym gdzes ich procesor ale docelowo przbocznie chce miec serwer mailowy a tam to juz rarczej obciazenia sa duze. Zdjecie z ktorego tworze miniature ma napewno 300px szerokosci i ten skrypt przyjmuje zdjecia od uzytkownika dolo by sie jakos sprawdzic obciazenia jakie wywoluje miniaturyzacja.
cicik
Ja powiem tak.
Popełniłem kiedyś sklep internetowy do sprzedaży fotek. Możliwości były dosyć wypaśne, zamawianie fotki w różnych rozmiarach, wysyłanie ekartek etc.
Fotka na serwerze była tylkow najwiekszej wersji i jak klient coś zamawiał to odpowiednio skrypt zmniejszał tę fotkę i wysyłał klientowi. Strona chodzi na serwerze jednej z najbardziej znanych polskich firm hostingowych.

Powiem tak:
Gdybym miał teraz napisać coś takiego zrobiłbym jakieś cachowanie wygenerowanych mniejszych zdjęć.
Niestety masowe dynamiczne generowanie miniatur zwłaszcza z dużych zdjęć pozostawi ślad na każdym procesorze zwłaszcza na takim, na którym chodzi kilkadziesiąt innych nienajoptymalniej napisanych stron.
Zgadza się... zurzycie dysku może być kosmiczne w przypadku cachowania miniatur. Ale powierzchnię dyskowąna serwerze można dokupić, a mocy procesora nie.

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.