fernet
11.04.2007, 18:43:37
W projekcie jaki prowadze zachodzi potrzeba utworzenia minatur od uploadowango zdjecia. Nie mam najmnijszych watpliwoasci co do tego ze przesylane zdjecie musze odpowiednio sformatowac i zapisac odpowiednio utworzone zjdecie. To co mnie nurtuje i tego tez dotyczy moje pytanie to sposob postepowania z minaturami. Powinienem przy upload tworzyc dodatkowo miniature obciazajac tym dysk czy tez przy kazdym odwolaniu formatowac miniature ze zdjecia jakie przechowuje na dysku obciazajac tym procesor.
Za pomoc i zainteresowania z gory dziekuje i pozdrwaiam...
carbolymer
11.04.2007, 19:08:53
to chyba raczej zależy od jednego i drugiego (dysku i procesora).
Jeżeli masz dużo miejsca możesz zapisywać miniatury, jeżeli szybki procek to w locie zmniejszanie
ja bym wybrał zmniejszanie w locie, ale to jeszcze zależy od gabarytów zdjęć.
fernet
11.04.2007, 20:02:14
Gdyby to byl zewnetrzy hosting to tam raczej sie placi za dysk i mialbym gdzes ich procesor ale docelowo przbocznie chce miec serwer mailowy a tam to juz rarczej obciazenia sa duze. Zdjecie z ktorego tworze miniature ma napewno 300px szerokosci i ten skrypt przyjmuje zdjecia od uzytkownika dolo by sie jakos sprawdzic obciazenia jakie wywoluje miniaturyzacja.
cicik
12.04.2007, 11:22:19
Ja powiem tak.
Popełniłem kiedyś sklep internetowy do sprzedaży fotek. Możliwości były dosyć wypaśne, zamawianie fotki w różnych rozmiarach, wysyłanie ekartek etc.
Fotka na serwerze była tylkow najwiekszej wersji i jak klient coś zamawiał to odpowiednio skrypt zmniejszał tę fotkę i wysyłał klientowi. Strona chodzi na serwerze jednej z najbardziej znanych polskich firm hostingowych.
Powiem tak:
Gdybym miał teraz napisać coś takiego zrobiłbym jakieś cachowanie wygenerowanych mniejszych zdjęć.
Niestety masowe dynamiczne generowanie miniatur zwłaszcza z dużych zdjęć pozostawi ślad na każdym procesorze zwłaszcza na takim, na którym chodzi kilkadziesiąt innych nienajoptymalniej napisanych stron.
Zgadza się... zurzycie dysku może być kosmiczne w przypadku cachowania miniatur. Ale powierzchnię dyskowąna serwerze można dokupić, a mocy procesora nie.
Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.