Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wstęp do POWAŻNEGO programowania OOP
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
mihaup
Witam,
moja przygoda z PHP trwa już ponad rok. W tym czasie zetknąłem się z wieloma zagadnieniami bardziej lub mniej związanymi z OOP. Poznałem dobrze możliwości języka ( PHP5 ) z zakresu OOP, wiem jakimi "słowami" jest wyrażony i rozumiem jego podstawowe cele i założenia. Jednak jest to wiedza powierzchowna, nie wystarczająca w przypadku dużych projektów ( W pelni obiektowy FrameWork, CMS... ). Proszę zawodowców o poradę, gdzie, z czego i jak uczyć sie OOP, aby móc wykorzystać w pełni ogromne mozliwości jakie daje OOP. Proszę o konkretne tytuły książek, materiały w sieci. O wskazówkę jakich informacji szukać. Jak zabrać się za projektowanie i programowanie większych aplikacji. Chętnie również przeczytam jak wygląda proces tworzenia aplikacji przez Was ( od A do Z ).
Dzięki.
Zeman
Powiem tylko że z książek to tylko wiedza teoretyczna na start, później poprostu trzeba robić robić i robić. Czytać fora, artykuły, grupę news i jeszcze raz robić. Jak zabrać się za projektowanie i programowanie większych aplikacji... nie wiem jak Pan dysponuje czasem ale dobrą nauką jest projektowanie jakiejś strony dla siebie, wykonanie jej, później wyciągnięcie wniosków czego się nie przewidziało i co by Pan zmienił. Później zmienić wg nowego pomysłu i wyciągnąć wnioski czego tym razem Pan nie przewidział i co zrobił inaczej.
Swojego procesu tworzenia nie będę opisywał winksmiley.jpg Jeśli Pana to interesuje, to trochę można wywnioskować z treści na stronie (patrz moja sygnaturka).
mihaup
@Zeman
Dziekuje za odpowiedz. Oczywiscie - jezeli ksiazki to tylko teoria :-) Jeżeli idzie o " trzeba robić robić i robić.". Jakie wyzwania proponuje Pan na dzień dobry? Tak jak napisał Pan w następnych zdaniach - obiektowa implementacja własej strony? Stronę przeglądnąłem - też kiedyś dojde do tego poziomu :-)
Zeman
Cytat(mihaup @ 11.04.2007, 22:05:49 ) *
@Zeman
Dziekuje za odpowiedz. Oczywiscie - jezeli ksiazki to tylko teoria :-) Jeżeli idzie o " trzeba robić robić i robić.". Jakie wyzwania proponuje Pan na dzień dobry? Tak jak napisał Pan w następnych zdaniach - obiektowa implementacja własej strony? Stronę przeglądnąłem - też kiedyś dojde do tego poziomu :-)

Ja zaczynałem od zrobienia strony imprezowej, była nas dosyć spora grupka znajomych i pomysł nył następujący: strona miała służyć do proponowania imprez. Każdy kto się zalogował mógł zaproponować miejsce i rodzaj imprezy, pozostałe zarejestrowane osoby mogły się wypowiadać, deklarować czy na niej będą. Ponadto wiadomo, że od tak nikt nie mógł się zarejestrować bo by mógł przyjść i popsuć imprezkę, więc był system rejestracji z głosowaniem. Kandydat zgłaszał swoją osobę do rejestracji i zarejestrowani głosowali czy go przepuścić, musiał zdobyć odpowiedni procent poparcia i dodatkowo odpowiedni procent musiało zagłosować. To był mój pierwszy skrypt. Co Pan wymyśli to już Pana sprawa, niech zrobienie tego czegoś przyniesie Panu satysfakcję.
Sedziwoj
Praktyka praktyką, ale podstawy trzeba mieć więc czytanie książki nie jednego oświeciło. A to z tego względu że są pisane najczęściej przez programistów którzy nie jedno w życiu napisali, więc po co samemu dochodzić do pewnych wniosków, kiedy można wykorzystać już przez kogoś wyciągnięte.
Ale to wstęp, bo potem trzeba z tego co się nauczyło umieć skorzystać, no i rozwijać własne pomysły, nie brać tego co się przeczyta, od razu za najlepsze rozwiązanie.

Więc czytanie książek jest przydatne, jeśli potrafi się wykorzystać to co jest w niej zapisane.

Artykuły, blogi i fora (czy też inne podobne systemy komunikacji) jak najbardziej, bo tam też się znajduje dużo ciekawych rzeczy, ale to na początek nie jest dobre, bo wiedza jest rozrzucona i niekompletna, postawy często pomijane. (czasem ciekawy pomysł w kiepskim wykonaniu)

Więc internet raczej jako drugie źródło informacji.

Sam mam dość sporą wiedzę teoretyczną ale praktyki niewiele, ale to szybko nadrabiam i tu fora/artykuły/blogi/itp. się przydają. (sam muszę poszukać jakiś ciekawych, trochę mam ale nie przesegregowane)

Konkretnych tułów nie podam, bo aby powiedzieć czy coś jest dobre trzeba przeczytać. Trochę jest podanych w tym temacie: Temat: Ksiazki
devnul
php.net i komentarze w manualu - bardzo fajna sprawa - no i oczywiscie należy polecić wątki forum, phpedię i artykuły na php.pl - można znaleźć mnóstwo ciekawych informacji (choćby w wątku dziale w którym jest ten temat)
Zeman
Jeszcze jedno dodam. Nic tak nie uczy jak przygotowywanie swoich artykułów albo materiałów do wykładu / prezentacji czy coś. Człowiek ma wtedy tendencję do weryfikowania wszelkich swoich niepewności, które wcześniej traktował jako "raczej tak jest"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.