Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Fatal error: Allowed memory size of...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Asome
chce uploadowac obrazek o rozdzielczości 2048 x 1536

i wyskakuje taki error:

Fatal error: Allowed memory size of 20971520 bytes exhausted (tried to allocate 2048 bytes) in /home/fotky/ftp/includes/core.func.php on line 485

kod od 483 do 486

Kod
      case 2:
            $type = "jpg";
            $s_img = imagecreatefromjpeg($filename);
            break;

szukalem i nie znalazlem odpowiedzi na moj problem..
misiek172
nie jestem pewien ale wydaje mi się, iż plik ma za dużą pojemność... próvowaleś dla testu wrzucić jakić pliczek jpg 1x1 px?
Asome
misiek172, z px 1x1 wszystko dobrze chodzi, a wogole jak wgrywam plik o rozdzielczosci 2048 x 1536 to zdjecie sie wgrywa, tylko z takim bledem. ( i nie tworzy miniaturki)
hugo_amv
Przy operacji imagecreatefromjpeg($filename); tak dużego obrazka (2048 x 1536) php zużywa bardzo dużo pamięci, ponieważ musi rozpakować je do postaci binarnej - tylko w tej postaci może je później przetwarzać. Musisz zwiększyć limit pamięci dla danego skryptu php;

1. <?php
  2. ini_set('memory_limit', pamiec_w_bajtach);
  3. ?>
Asome
tylko gdzie to wpisac ?

"
<?php
ini_set('memory_limit', pamiec_w_bajtach);
?>

"
misiek172
przed poleceniem imagecreatefromjpg(); smile.gif
Asome
teraz wyskakuje mi:

Kod
[500] Internal Server Error : Wewnętrzny błąd serwera
      Wewnętrzny błąd serwera (np. zawieszenie programu CGI) lub błąd konfiguracji. Proszę skontaktować się z administratorem webmaster@fotky.nazwa.pl i poinformować go o czasie pojawienia się błędu wraz z podaniem innych informacji, które mogły być przyczyną błędu.

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request. Please contact the server administrator webmaster@fotky.nazwa.pl and inform them of the time the error occured and anything you might have done that may have caused the error.
fridek
Po pierwsze, provider na pewno nie pozwala na zmianę tej zmiennej winksmiley.jpg
Po drugie, jaki rozmiar ustawiłeś? Błąd powinien wyglądać inaczej.
Asome
tyle 2097152
fridek
Jedno zero więcej winksmiley.jpg
Poza tym przeczytaj dokładnie co mówi błąd. Tyle pamięci już masz i to przekraczasz. Wpisz "50M" i sprawdź co się stanie. (swoją drogą nie wiem czy ta zmienna w ogóle pozwala na wartości w bajtach)
rojmarek
Fatal error: Allowed memory size of 20971520 bytes exhausted (tried to allocate 2048 bytes) in /home/fotky/ftp/includes/core.func.php on line 485

no kolego, jak masz 2gb (z tego co patrze, nie przeliczylem) do swojej dysp. a nie idzie zaalokować 2 mb to problem tkwi gdzies indziej... miejsce na serwerze jest? sprobuj takze puscic sam skrypt dodania zdjęcia, nie w kontekscie cms..
Mary$
@rojmarek:to nie jest 2GB, tylko standardowe 20MB

@Asome: musisz wpisać np.:
  1. <?php
  2. ini_set('memory_limit', 50MB);
  3. ?>

albo ustawić to w .htaccess
fridek
nazwa.pl ma ustawione na sztywno 20M
Stawaj na głowie a i tak tego nie zmienisz bez pisania do ich adminów.
Asome
wpisalem 55432192

i wyskakuje mi

Fatal error: Allowed memory size of 20971520 bytes exhausted (tried to allocate 8192 bytes) in /home/fotky/ftp/includes/core.func.php on line 486

:/
graft
Witam, odgrzewam temat. Nie wiecie co może być przyczyną? powyższe metody nie działają, a w htaccess nie wiem jak ustawić. Help

1. <?php
  2. Warning: chmod() [function.chmod]: Operation not permitted in /katalog/plik.php on line 247
  3.  
  4. Fatal error: Allowed memory size of 33554432 bytes exhausted (tried to allocate 2259 bytes) in /katalog/plik.php on line 267
  5. ?>

Próbuję wgrać na serwer plik ok 330KB - zdjęcie o rozdzielczości 3419x2259. Hosting jest w active24
erix
Możliwe, że administracja zablokowała. tongue.gif

Cytat
zdjęcie o rozdzielczości 3419x2259

O GD w tym przypadku zapomnij. 90%, że masz imageMagick, to z niego korzystaj.
kacpero1094
Ja mam podobnie na localhost. Miałem:
  1. Fatal error: Allowed memory size of 16777216 bytes exhausted (tried to allocate 16253021 bytes) in /media/UbuPart/Kacper/projekt/Moto/Gallery.class.php on line 26

Zrobiłem:
  1. ini_set('memory_limit',50000000);

i się teraz pojawia:
  1. Fatal error: Allowed memory size of 50000000 bytes exhausted (tried to allocate 49283360 bytes) in /media/UbuPart/Kacper/projekt/Moto/Gallery.class.php on line 26
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.