Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z polem kombi. POMOCY
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Access
danusiamax
Witam wszystkich użytkowników i zwracam się z prośbą o pomoc. Robię bazę danych w Accessie i przyznam że nie jestem w tym za dobra.
Mój problem polega na tym że mam formularz do definiowania nowego produktu z podformularzem "Receptura(Numer produktu,Nazwa surowca,Numer surowca,Ilość)" Umiem zdefiniować nowy produkt ale jak przechodze to podformularza to chciałabym aby surowce można było wybierać z pola kombi (do tego juz doszłam)Wybierając surowiec z pola kombi "Numer produktu" aktualizuje się automatycznie ale nie wyswietla sie numer surowca(trzeba go wprowadzać ręcznie)a ja chciałabym aby wybierając nazwe surowca z pola kombi jego numer ukazał sie automatycznie. bardzo proszę o pomoc-najlepiej w języku polskim:-)))
spook
Witam
Czytam Twój post pare razy i martwię się, że trochę chyba "namieszałaś". Po pierwsze przedstaw relacje w swojej bazie, a przynajmnie jak ustawiłaś zależności w tych dwóch tabelach (według mnie powinno być Produkty po stronie jeden - Surowce po stronie wiele). No i kwestia Twojego problemu:
Cytat
Wybierając surowiec z pola kombi "Numer produktu" aktualizuje się automatycznie ale nie wyswietla sie numer surowca(trzeba go wprowadzać ręcznie)

- trochę pokręcone:
1.) numer produktu aktualizuje się - jak? tak jak wspomniałem powinien być po stronie jeden (stąd prośba o przedstawienie relacji)
2.) "wybierając surowiec...nie wyświetla się numer surowca" - mam nadzieję, że numer surowaca ustawiłaś jako klucz głowny, ale w takim razie jak zrobiłaś pole kombi, które powinno wybierać dane po kluczu głównym, a nie po jego nazwie (niektóre pola kombi definiuje się z góry wybranymi wartościami, charakterystyczny przykład - forma płatności: gotówka, zlaiczka...czek - ilość wartości stała)
Podaj proszę więcej szczegółów
Pozdrawiam
danusiamax
Tabela "Produkty" nie jest bezpośrednio połączona z tabelą "Surowce". Są połączone poprzez tabelę "Receptury" relacją jeden do wielu(Produkty i Surowce po stronie jeden - Receptura po stronie wiele)
Formularz wygląda następująco: Jest pole tekstowe"Numer produktu" a pod nim pole tekstowe "Nazwa produktu" Formularz jest ustawiony na wprowadzanie nowych danych.
Pod tymi dwoma polami jest podformularz do wprowadzania receptury-Numer produktu,Nazwa surowca(pole kombi),Numer surowca,Ilość.
Aby wprowadzić nową recepturę należy najpierw zdefiniować produkt a następnie przejść do podformularza. Nazwa surowca wybierana jest z pola kombi. I teraz jeśli wybieram surowiec z listy, to w polu "numer produktu" pojawia się automatycznie numer, który został wczesniej zdefiniowany w formularzu głównym(wynika to z połączenia formualrza głównego z podformularzem). Jednak każdy surowiec ma swój numer.Wybierając nazwę z pola kombi chciałabym żeby jednoczesnie w polu "Numer surowca" pojawił się już automatycznie jego numer.
Pewnie znowu nakręciłam ale mam nadzieje że zrozumiesz o co chodzi.
spook
Witam
Relacje jak najbardziej prawidłowe, (a to naprawdę wielki plus) wobec czego cofam wszystkie zastrzeżenia z poprzedniego postu. Należało by się teraz uczepić chyba tego pola kombi - tu może być "pies pogrzebany" smile.gif
Żeby pomóc musiałbym chyba zobaczyć ten formularz.
Pozdrawiam
danusiamax
Czy mogę ci to przesłać na maila??
Niestety nie dam rady do postu wrzucić obrazka.
spook
Jasne
danusiamax
Wysłałam. Troche to trwało ale nie mam jeszcze stałego łącza. Ciągle wisze na modemie.
Mam nadzieje ze wszystko doszło.
Jak będziesz już cos wiedział to z niecierpliwością czekam na informacje.
JESZCZE RAZ SERDECZNE DZIĘKI
Miłej nocki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.