Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: otwarcie pliku o nazwie ze zmienną...?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Mnyonywaji
Witam!
Mam następujący problem.

Przypisując zmiennej wartość pliku
$dane = file('dane.txt');

chciałabym otworzyć plik dane.txt, w zależności od zmiennej, zawartej gdzieś wyżej w kodzie programu ^^
tak aby w zależności od thej zmiennej otwierał się plik np. dane1.txt, dane2.txt,.. itd. (plik [nr].txt, gdzie nr zadeklarowałam sobie gdzieś wcześniej...)

Jakaś porada, jak się z tym uporać...? : D
pbnan
Ad 1: eeee, bardziej zagmatwać się nie da. Chcesz, żeby aplikacja PHP odczytywała wartość zmiennej z linku?
Ad 2: file() już zwraca tablicę linijek pliku, zatem nie widzę powodu, by to rozwalać później explode().

Porada: case (czy switch, nie pamiętam, mylą mi się języki różne [Delphi i C++] biggrin.gif) lub if-y ;]
Mnyonywaji
hm. no niekoniecznie z linku. Ale w ten sposób, żeby móc to zróżnicować... a nie mam pojęcia jak inaczej uzyskać ten efekt - prostym wyborem opcji 1,2 lub 3 uruchomic program z odpowiednią zmienną...

a co do drugiego... no już nieważne, co ja tam sobie z tym plikiem będę robić ^^ jedyne o co mi chodzi, to to, żeby otworzyć plik [nr].txt, gdzie nr zadeklarowałam sobie gdzieś wcześniej...
pbnan
index.html:
  1. <a href="plik.php?id=1">opcja 1</a>
  2. <a href="plik.php?id=2">opcja 2</a>
  3. <a href="plik.php?id=3">opcja 3</a>

plik.php:
  1. <?php
  2. $id = 0;
  3. if (isset($_GET['id'])) {
  4. $id = intval($_GET['id']);
  5. }
  6.  
  7. //juz masz te swoje 'opcje' w zmiennej $id. teraz to sobie obsluz ponizej.
  8. ?>
Mnyonywaji
dzięki wielkie ^^ dokładnie o to chodziło ^^

teraz muszę jeszcze rozgryźć (przy czyjejś pomocy...? ;p ) drugi problem... ; /
nospor
  1. <?php
  2. $dane = file('dane'.$id.'.txt');
  3. ?>

Ciezko manual przejrzec? tongue.gif
Mnyonywaji
biggrin.gif niby nie ciężko... ale zawikłany jakiś takiś jest..... ^^

dzięki ^^

za przejrzenie manuala za mnie tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.