Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kwerenda pokazujaca rekordy sprzed 6 miesiecy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Access
mspider
Potrzebuje zrobic kwerende, ktora wyswietli mi wszystkie rekordy, w ktorych data jest starsza od 6 miesiecy. Nie wiem czy ide w dobra strone, ale wydaje mi sie, ze bede musial uzyc dwoch wyrazen: Now() i Month(), ale jak na razie nic mi z tego nie wychodzi. Prosze o jakas pomoc.
beel
Za pomocą MSSQL zrobiłbym to tak:

1. SELECT birth FROM president WHERE birth < (GETDATE()-MONTH(6))

Bardzo możliwe, że GETDATE()=NOW() smile.gif

pzdr
mspider
chyba cos zle robie, bo access wywala mi "Nie zdefiniowana funkcja 'Getdate' w wyrazeniu." :/
beel
Cytat(beel @ 4.05.2007, 22:13:09 ) *
Za pomocą MSSQL zrobiłbym to tak:

1. SELECT birth FROM president WHERE birth < (GETDATE()-MONTH(6))

Napisalem ci że to sie odnoci do MSSQL. Access moze jej nie miec, swego czasu robilem cos w Accesie ale okienkowo nie poslugujac sie pseudo jezykiem SQL, bo jednak rozni sie on nieco.. Moze wyprobuj te funkcje o ktorj wspominales (NOW())) ?

pzdr
mspider
niestety podanie Now() zamiast Getdate() zmienia tylko tyle, ze teraz pokazuje wszystkie rekordy z bazy, a nie o to chodzilo
beel
To musisz liczyć na czyjas pomoc poza mna, tyle jest forumowiczow smile.gif)))))) Ja ci wiecej w Accessie nie potrafie pomoc, bo z niego w ogole nie korzystam.
spook
Spróbuj tak:
SELECT Daty.Identyfikator, Daty.Data, Date()-[Data] AS PółRoku
FROM Daty
WHERE (((Date()-[Data])>180));

Założyłem, że pół roku = 180 dni
beel
Cytat(spook @ 5.05.2007, 06:55:38 ) *
WHERE (((Date()-[Data])>180));[/i]

Założyłem, że pół roku = 180 dni

Nie polecałbym zakładania własnej teorii połowy roku. I nie rozumiem twojego zapytania. Odejmujesz aktualną datę od jakiejś dowolnej innej i sprawdzasz czy ta różnica (w efekcie data) jest większa od 180...

A spróbuj tak:
  1. SELECT * FROM Tabela WHERE DateAdd("m",6,DATA) > Date()
mspider
probowalem wpisac w accesie to co mi napisales wyzej ale jakos tego nie przyjmuje.. mimo wszystko te wasze odpowiedzi troche mi rozjasnily umysl i wpisalem do kwerendy cos takiego:
Kod
<(Date()-180)

i teraz dziala biggrin.gif wiem ze pewnie moznaby to zrobic lepiej, ale pozadany efekt juz jest.. wielkie dzieki! cool.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.