Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dreamweaver i polskie znaki...
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Zepco
Czy ktoś wie, gdzie można ustawić w DW opcję, żeby każdy plik był otwierany z kodowaniem iso-8859-2.
Teraz otwiera mi różnie. Pół biedy, jeśli przestawia na Western (Latin1), wtedy łatwo przełączyć. Gorzej gdy ustawia sobie Cyrylicę (iso-8859-5), wtedy wszystkie "krzaczki" muszę spowrotem zmieniać na polskie litery... sad.gif
spenalzo
Cytat
Gorzej gdy ustawia sobie Cyrylicę (iso-8859-5), wtedy wszystkie "krzaczki" muszę spowrotem zmieniać na polskie litery... sad.gif

Powiadasz że cyrylice ustawia.... hmmm biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif Poproś o patcha na stadionie biggrin.gif
scanner
Patch tu nie ma nic do rzeczy.
Czasami taka sytuacja ma miejsce nawet w wersji trial. (Mi często ustawiał chińskie kodowanie).

Którego DW używasz? 4, MX, MX 2004 ?
U mnie problemy ustały, gdy przekleiłem problematyczny plik do innego edytora, tam zapisałem jako iso-8859-2 i znowu otwarłem w DW. POdejrzewam, ze szybko pisząć wstawiłem jakiś ukryty znaczek, który DW próbował pokazac w innym kodowaniu.

A pozatym - Coraz rzadzej używam DW na korzyść Crimson Editora. I tak w kodzie php nie używam stringów, tylko zmienne, funkcje i operatory. Komunikaty itp. leżą w pliku językowym, a reszta w Smarty'm smile.gif
Zepco
Używam wersji MX.

Niestety używam go też do szablonów. W każdym bądź razie zobaczę tego Crimson Editora. :-)
spenalzo
Cytat
Niestety używam go też do szablonów. W każdym bądź razie zobaczę tego Crimson Editora. :-)

Bardzo polecam! Pójdzie na każdym sprzęcie, nawet muzealnym, i co najważniejsze szybko chodzi i nie zajmuje dużo zasobów.
Że też tak późno go odkryłęm i męczyłęm się z Pomocnikiem php sad.gif
POLVIP
W wersji angielskiej jest bardzo prosto:
Edit > Preferences > New Document > Default Encoding > Central European (ISO-8859-2)

scanner
POLVIP: nie zawsze działa. Często posotaje właśnie Latin-1.
Myślałem nad plikami konfiguracyjnymi (gdzieś to przecież musi być zapisane), ale za dużo ich jest smile.gif)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.