Pada serwer hostingowy (błąd 503) - oczywiście to moja wina, a konkretnie zapytania:
SELECT TR.data_granicy_pl, TR.data_granicy_in, TR.data_do_klienta, TR.SAD, TR.granica, TR.zaladowane, TR.ID, TR.dodatkowo, TR.kolor_ntr, TR.data_podstawienia, TR.numer_wagonu, TR.cUwagiWag, TR.typ , TR.tara, TR.mc, TR.uwagi_ntr, LA.Data_zal, LA.ID AS IDlad, LA.granica AS granica_EU, LA.customer, LA.koszt_polska, LA.koszt_zagranica, LA.koszt_razem, LA.miejscowosc, LA.masa_razem, MI.Nazwa AS miNazwa, CU.Kraj, CU.Nazwa, GR.Kod FROM pz_transporty AS TR LEFT JOIN pz_ladunki AS LA ON (TR.ID = LA.wagon) LEFT JOIN pz_miejscowosci AS MI ON (LA.miejscowosc = MI.ID) LEFT JOIN pz_customers AS CU ON (LA.customer = CU.ID) LEFT JOIN pz_granica AS GR ON (LA.granica = GR.ID) WHERE nr_wysylki='2007-23' AND awizacja='ntr' ORDER BY ID
explain zwraca:
Cytat
+----+-------------+-------+--------+---------------+------------+---------+--------------------------------+-------+----------------------------------------------+
| id | select_type | table | type | possible_keys | key | key_len | ref | rows | Extra |
+----+-------------+-------+--------+---------------+------------+---------+--------------------------------+-------+----------------------------------------------+
| 1 | SIMPLE | TR | ref | nr_wysylki | nr_wysylki | 10 | const | 811 | Using where; Using temporary; Using filesort |
| 1 | SIMPLE | LA | ALL | NULL | NULL | NULL | NULL | 11788 | |
| 1 | SIMPLE | MI | eq_ref | ID | ID | 8 | logistyka_knauf.LA.miejscowosc | 1 | |
| 1 | SIMPLE | CU | eq_ref | ID | ID | 4 | logistyka_knauf.LA.customer | 1 | |
| 1 | SIMPLE | GR | eq_ref | ID | ID | 4 | logistyka_knauf.LA.granica | 1 | |
| id | select_type | table | type | possible_keys | key | key_len | ref | rows | Extra |
| 1 | SIMPLE | TR | ref | nr_wysylki | nr_wysylki | 10 | const | 811 | Using where; Using temporary; Using filesort |
| 1 | SIMPLE | LA | ALL | NULL | NULL | NULL | NULL | 11788 | |
| 1 | SIMPLE | MI | eq_ref | ID | ID | 8 | logistyka_knauf.LA.miejscowosc | 1 | |
| 1 | SIMPLE | CU | eq_ref | ID | ID | 4 | logistyka_knauf.LA.customer | 1 | |
| 1 | SIMPLE | GR | eq_ref | ID | ID | 4 | logistyka_knauf.LA.granica | 1 | |
Indeksy są założone:
A. pz_transporty:
ID
nr_wysylki
numer_wagonu
typ
kod_stacji
customer
B. pz_ladunki
ID
woche
Kolejnosc
nIDPociag
granica
C. pz_customers
ID
Jednostka
D. pz_granica
ID
Kod
1. skąd w explainie wzielo się "Using temporary" - jawnie tablicy tymczasowej nie tworzę
2. skąd mój hostingowiec wie, że tabela tymczasowa zawiera ponad 9 mln rekordów?
3. czy da się jakoś zoptymalizować te zapytanie
4. czy takie zapytanie może być przyczyną upadku serwera (błąd 503)?
Dzięki