Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pytanie do webmasterów i programistów , ważne !
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
linuxbeinger
Witam was , to jest mój pierwszy post ,dlatego ze nigdy z php jako takiego problemu nie miałem wiec nie pisałem , a wieć w php pisze już 6 miesięcy dziś dostałem prace w firmie w której będę zaczadzał cmsami mambo , jommla itd ale tez będę musiał tworzyć własne rozwiązania . pisałem już takie rzeczy jak księga gości , formularz rejestracyjny logowania , formularz kontaktowy itd i mam teraz problem bo bym chciał wam sie zapytać tzn poradzić jak mam sie uczyć tego php pod kontem uczenia i pisania cmsów z panelem admina itd ? od czego zacząć , co pisać lub co warto poznać bardzo was proszę o pomoc , tez bym prosił o szybka odpowiedz bo do piątku nie mam netu a pisze od kolegi:0 , liczę na wasza pomoc
kwiateusz
axesmiley.png mellow.gif rozbroiło mnie to haha.gif
naucz sie podstaw, potem oop (choć w joomli i mambo nie wiem czy to potrzebne) i ćwicz pisząc różne dziwne rzeczy, od samego uczenia nic nie osiągniesz trzeba to stosować w praktyce

btw gratuluje firmie pracownika happy.gif
Earth
Ja mam 15 lat i uczę się teraz już tylko na zleceniach, raczej nikt nie narzeka na moje skrypty. Ktoś postanowił nawet zatrudnić mnie na wakacje smile.gif
phpion
No kurde, a przed chwilą o tym pisałem :/
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=70...mp;#entry366006
i moja teoria po-szła!
kwiateusz
Earth, ale co to ma do Ciebie? skoro wykonujesz zlecenia i nikt nie narzeka to ok widocznie wiesz tyle ile powinieneś, a autor wątku sam sie przyznaje że słabo wie o co chodzi, praktyki też prawdopodobnie tyle co nic a zabiera sie za różne skrypty.. to mnie powaliło że jeszcze go ktoś zatrudnił do tworzenia różnych rzeczy nie weryfikując umiejętności
Earth
Cytat(phpion.com @ 8.06.2007, 22:28:12 ) *
No kurde, a przed chwilą o tym pisałem :/
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=70...mp;#entry366006
i moja teoria po-szła!

Przepraszam bardzo, nabyłem już grubą książkę o PHP i przeczytałem już ją chyba z 3 razy (i cały czas się przydaje, trudno spamiętać wszystkie te funkcje, czasami się zapomina). A mój wiek nie jest tajemnicą, jak komuś moja praca się podoba to nie płaci. A skoro chce mnie zatrudnić jakaś firma na wakacje dla której robiłem wcześniej jakiś projekt to nie jest aż tak źle. Tylko niech nikt nie mówi, że uważam się za profesjonalistę bo tak nie jest. Sam się przyznam, że mam problemy z OOP.
phpion
Nie no Earth to nie było bezpośrednio do Ciebie tylko ogólnie. A swoją drogą to pamiętam twój CMS...
Earth
Już się nie odzywam bo sam z siebie robię nooba smile.gif

PS: A tego CMS'a cały czas pisze charytatywnie jak mam czas, znalazł się nawet ktoś do współpracy smile.gif

Rada dla linuxbeinger:
Jeżeli pisałeś takie rzeczy jak:
księga gości , formularz rejestracyjny logowania , formularz kontaktowy
powinieneś sobie poradzić. Najlepiej jak zaczniesz od napisania swojego pierwszego infusiona pod Mambo.
webdice
~linuxbeinger najpierw to sie naucz języka polskiego, później przejdź na wyższy poziom (PHP), na Twoim miejscu nie pchałbym się do pracy w firmie, 6 miesięcy to stanowczo za mało, na razie czytaj, próbuj, testuj i jeszcze raz czytaj.
gszesiek
Cytat
na Twoim miejscu nie pchałbym się do pracy w firmie, 6 miesięcy to stanowczo za mało, na razie czytaj, próbuj, testuj i jeszcze raz czytaj

no i idź do pracy w kopalni, a co tam, przecież wieczorami możesz siedzieć przed kompem i się uczyć, na pewno jeśli będziesz potrzebował pomocy to ktoś się z tej firmy zgłosi i ci pomoże, naprowadzi na właściwą drogę ...
thumbsupsmileyanim.gif

---------------------
przepraszam, za część nie związaną z tematem

"Jeśli tak to chyba masz 15 lat i mało wiesz o kraju w którym żyjesz" - Ty masz tylko 5 lat więcej (pewnie wiesz dużo więcej)
kiedyś były ataki na "dzieci neostrady", a teraz często widzę ataki na nastolatków smile.gif
uwierz mi webdicepl, minie kolejne 5 lat i mając 25 lat stwierdzisz, że wcześniej to nic nie wiedziałeś o kraju, w którym żyjesz, o programowaniu i o innych rzeczach ... winksmiley.jpg
webdice
Cytat(gszesiek @ 9.06.2007, 01:20:28 ) *
no i idź do pracy w kopalni, a co tam, przecież wieczorami możesz siedzieć przed kompem i się uczyć, na pewno jeśli będziesz potrzebował pomocy to ktoś się z tej firmy zgłosi i ci pomoże, naprowadzi na właściwą drogę ...
thumbsupsmileyanim.gif

Nie no sory, lepiej iść do pracy i siedzieć przy biurku jak kołek, patrząc na jakieś dziwne literki w pliku o rozszerzeniu *.php. Myślisz że po 6 miesiącach nauki któregokolwiek języka programowania dostaniesz stanowisko programisty? Jeśli tak to chyba masz 15 lat i mało wiesz o kraju w którym żyjesz.

Autor napisał że umie napisać księgę gości, formularz rejestracyjny itp, a to nawet nie jest minimum tego co zawierają w/w CMSy. Więc po co pchać sie na stanowisko programisty nie mając o tym większego pojęcia.

EDIT: ~gszesiek 6 miesięcy, a 4 lat nauki to jest ogromna różnica i uwierz mi że takiej nie odczuje nawet za 10 lat. (oczywiście jeśli chodzi o programowanie w PHP).
linuxbeinger
Dobra dzinź chłopaki , to na razie do tej pracy nie pójde:) wole sie dobrze nauczyc php , Czy mozecie mi powiedzić na cio zwracac uwage,Co czytac i jak zabrac sie za pisanie cmsów ? , moze jakas ksiazka ,lub coś takiego
Daimos
z tym zapalem do pracy proponuje jakies ksiazki w stylu:
"Napisz swoj swietny, idealny CMS w 2 godziny"
"Znajdz prace jako programista PHP bez zadnej wiedzy w 5 dni"
phpion
Cytat(linuxbeinger @ 9.06.2007, 10:07:24 ) *
Dobra dzinź chłopaki , to na razie do tej pracy nie pójde:) wole sie dobrze nauczyc php , Czy mozecie mi powiedzić na cio zwracac uwage,Co czytac i jak zabrac sie za pisanie cmsów ? , moze jakas ksiazka ,lub coś takiego

Ja polecam Ci książki z Heliona z serii Wrox - nie są coprawda tanie, ale naprawdę trzymają poziom.
fridek
Cytat(phpion.com @ 9.06.2007, 13:35:06 ) *
Ja polecam Ci książki z Heliona z serii Wrox - nie są coprawda tanie, ale naprawdę trzymają poziom.

Ja tak samo, zaczynałem od "Po prostu PHP4". Niezłe na początek, chociaż uczy złego podejścia (bez obiektów).
Później "PHP5. Zaawansowane programowanie". Niezłe podsumowanie wzorców obiektowych, wstęp do Smarty, ogólnie sporo przyjemnych rzeczy.

A Ty, My_salsa, strasznie złośliwy jesteś winksmiley.jpg
Któryś Twój post jadący po newbie...
Daimos
Cytat(fridek @ 9.06.2007, 13:51:58 ) *
A Ty, My_salsa, strasznie złośliwy jesteś winksmiley.jpg
Któryś Twój post jadący po newbie...

to mnie ktos wkoncu zgasil hehe
rzucam palenie i mnie nosi winksmiley.jpg
SHiP
Jak już ktoś wspomniał - praktyka. W zasadzie nigdy nie czytałem żadnych ksiązek o php(poza migracja z php4 do php5 czy jakos tak). Myslę że podpatrywanie czyjegoś kodu dużo pomaga. Bo napisać coś to nie jest problem. Problemem jest napisac coś dobrze a w wielu projektach(chociażby darmowe frameworki, fora dyskusyjne etc.) mozna podpatrzeć naprawdę bardzo ciekawe techniki
Sedziwoj
@SHiP tylko czasem lepiej tą widzę dostać w jakiś sposób zorganizowany i wyjaśniony poco dlaczego tak a nie inaczej. Więc książki są użyteczne, kursy to połączenie wiedzy z praktyką, bo komu się chce robić przykłady na koniec rozdziału <lol>

Ale jedno jest pewne, praktyka jest ważna, aby pisać, bo jak się nie piszę to się nie pamięta. Jak się po raz tysięczny pisze to samo, to się pamięta co trzeba napisać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.