Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Polskie znaki unicode.
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
LukasKK
Witam,

Mam problem zamieniłem polskie znaki na Unicode w bazie danych i tak np. miasto Augustów w bazie danych wygląda tak: Augustów i w tym momencie pojawia sie problem bo mam wyszukiwanie
  1. $_query = ("SELECT id, id_klienta, nazwa, nazwa2, miasto, ulica , kod_pocztowy, nazwisko, firma, tel FROM punkty_handlowe WHERE (miasto LIKE '%$mi%') AND ( ulica LIKE '%$ul%') AND id_klienta='$klie'");
i gdy wpisze Augustów to nic nie znajduje

gdy normalnie z formularza wprowadze to agustów wygląda :AugustĂłw i wtedy wyszukiwanie działa prwidłow czy to jest wina kodowania na stronie??

Wersja klienta MySQL: 5.0.27
<META HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2">

tak mam ustawione drażni mnie jeszcze jeden temat dlaczego jak dodaje do bazy za pomocą funkcji save()

1. <?php
  2. function save ()
  3. {
  4. if ($this->check() == False)
  5. {
  6. $sql = "INSERT INTO `punkty_handlowe` (`id_klienta`,`nazwa`,`nazwa2` , `miasto` ,`ulica`, `kod_pocztowy` , `nazwisko` , `firma` , `tel`)
  7. VALUES
  8. (
  9. '".$this->get_id_klienta()."',
  10. '".$this->get_nazwa()."',
  11. '".$this->get_nazwa2()."',
  12. '".$this->get_miasto()."',
  13. '".$this->get_ulica()."',
  14. '".$this->get_kod_pocztowy()."',
  15. '".$this->get_nazwisko()."',
  16. '".$this->get_firma()."',
  17. '".$this->get_tel()."'
  18. );";
  19.  
  20.  
  21.  
  22.  
  23. return mysql_query($sql);
  24.  
  25. }
  26.  
  27.  
  28. return False;
  29. }
  30. ?>

to zapisuje sie poprawnie i z wyszukiwaniem nie mam kłopotów a jak uzyje
  1. $rtf="INSERT INTO `punkty_handlowe` (`id`, `id_klienta`, `nazwa`, `nazwa2`, `miasto`, `ulica`, `kod_pocztowy`, `nazwisko`, `firma`, `tel`) VALUES
  2. (1, 1, ' ', '1 Oddział w Augustowie', 'Augustów', 'ul. Żabia 9/1', '16-300', 'brak', NULL, '0-87 643-97-30')
  1. <?php
  2. $klo=mysql_query($rtf);
  3. ?>

To wtedy dane zapisują się inaczej i tak np. za pomocą funkcji save Augustów=AugustĂłw wstawienie za pomocą polecenia sql to mam normalnie Augustów na bazie ale na stronie wyświetla mi sie z krzaczkami siedzę na tym z 2 dni i powoli mnie to irytuje proszę o wszelka pomoc lub jakiś trop jak sie z tym uporać

a oto jeszcze tabela

1. CREATE TABLE `punkty_handlowe` (
  2. `id` int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT,
  3. `id_klienta` int(11) NOT NULL DEFAULT '0',
  4. `nazwa` varchar(255) character SET utf8 collate utf8_polish_ci NOT NULL,
  5. `nazwa2` varchar(255) character SET utf8 collate utf8_polish_ci NOT NULL,
  6. `miasto` varchar(255) NOT NULL,
  7. `ulica` varchar(255) character SET utf8 collate utf8_polish_ci NOT NULL,
  8. `kod_pocztowy` varchar(11) character SET utf8 collate utf8_polish_ci NOT NULL DEFAULT '0',
  9. `nazwisko` varchar(255) character SET utf8 collate utf8_polish_ci DEFAULT NULL,
  10. `firma` varchar(255) character SET utf8 collate utf8_polish_ci DEFAULT NULL,
  11. `tel` varchar(30) character SET utf8 collate utf8_polish_ci DEFAULT NULL,
  12. PRIMARY KEY (`id`)
  13. ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8 AVG_ROW_LENGTH=153 AUTO_INCREMENT=401 ;

ciężka sprawa nikt nic wie?? czytałem kilka postów na forum jednak nic mi to nie pomogło sadsmiley02.gif nic tylko siąść i płakać ohmy.gif
Krzasz
zmień META na utf-8
po wywołaniu połączenia z bazą
  1. SET NAMES utf8

Najlepiej jakby wszystkie Twoje pliki miały kodowanie UTF-8, możesz łatwo zmienić za pomocą Gżegżółki XP
LukasKK
guitar.gif Bingo wielkie dzięki guitar.gif Rkingsmiley.png
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.