Mam problem zamieniłem polskie znaki na Unicode w bazie danych i tak np. miasto Augustów w bazie danych wygląda tak: Augustów i w tym momencie pojawia sie problem bo mam wyszukiwanie
i gdy wpisze Augustów to nic nie znajduje
$_query = ("SELECT id, id_klienta, nazwa, nazwa2, miasto, ulica , kod_pocztowy, nazwisko, firma, tel FROM punkty_handlowe WHERE (miasto LIKE '%$mi%') AND ( ulica LIKE '%$ul%') AND id_klienta='$klie'");
gdy normalnie z formularza wprowadze to agustów wygląda :AugustĂłw i wtedy wyszukiwanie działa prwidłow czy to jest wina kodowania na stronie??
Wersja klienta MySQL: 5.0.27
<META HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2">
tak mam ustawione drażni mnie jeszcze jeden temat dlaczego jak dodaje do bazy za pomocą funkcji save()
<?php function save () { if ($this->check() == False) { $sql = "INSERT INTO `punkty_handlowe` (`id_klienta`,`nazwa`,`nazwa2` , `miasto` ,`ulica`, `kod_pocztowy` , `nazwisko` , `firma` , `tel`) VALUES ( '".$this->get_id_klienta()."', '".$this->get_nazwa()."', '".$this->get_nazwa2()."', '".$this->get_miasto()."', '".$this->get_ulica()."', '".$this->get_kod_pocztowy()."', '".$this->get_nazwisko()."', '".$this->get_firma()."', '".$this->get_tel()."' );"; } return False; } ?>
to zapisuje sie poprawnie i z wyszukiwaniem nie mam kłopotów a jak uzyje
$rtf="INSERT INTO `punkty_handlowe` (`id`, `id_klienta`, `nazwa`, `nazwa2`, `miasto`, `ulica`, `kod_pocztowy`, `nazwisko`, `firma`, `tel`) VALUES (1, 1, ' ', '1 Oddział w Augustowie', 'Augustów', 'ul. Żabia 9/1', '16-300', 'brak', NULL, '0-87 643-97-30')
<?php ?>
To wtedy dane zapisują się inaczej i tak np. za pomocą funkcji save Augustów=AugustĂłw wstawienie za pomocą polecenia sql to mam normalnie Augustów na bazie ale na stronie wyświetla mi sie z krzaczkami siedzę na tym z 2 dni i powoli mnie to irytuje proszę o wszelka pomoc lub jakiś trop jak sie z tym uporać
a oto jeszcze tabela
CREATE TABLE `punkty_handlowe` ( `id` int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT, `id_klienta` int(11) NOT NULL DEFAULT '0', `nazwa` varchar(255) character SET utf8 collate utf8_polish_ci NOT NULL, `nazwa2` varchar(255) character SET utf8 collate utf8_polish_ci NOT NULL, `miasto` varchar(255) NOT NULL, `ulica` varchar(255) character SET utf8 collate utf8_polish_ci NOT NULL, `kod_pocztowy` varchar(11) character SET utf8 collate utf8_polish_ci NOT NULL DEFAULT '0', `nazwisko` varchar(255) character SET utf8 collate utf8_polish_ci DEFAULT NULL, `firma` varchar(255) character SET utf8 collate utf8_polish_ci DEFAULT NULL, `tel` varchar(30) character SET utf8 collate utf8_polish_ci DEFAULT NULL, PRIMARY KEY (`id`) ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8 AVG_ROW_LENGTH=153 AUTO_INCREMENT=401 ;
ciężka sprawa nikt nic wie?? czytałem kilka postów na forum jednak nic mi to nie pomogło