Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]formularz z listą
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
yoko44
Witam mam następujący problem. Na stronie mam formularz z listą <select> gdzie wybieram rozdzielczość. Są dwie 800x600 i 1024x768. Informacja te mają być zapamiętywane w plikach cookie i tak na początku pliku index.php mam instrukcje if, która sprawdzaczy który rozmiar został wybrany. Jeśli 800x600 to mam 3 polecenia:
  1. <?php
  2. selcookie('szerokość','760'): setcookie('tresc','400'): setcookie('menu','120'):
  3. ?>
jeźli 1024 to są takie samie cistka ale mają inne wartości. Problem leży w tym, ze jak wybiore jedną opcjie to nie działaza pierwszym razem. Musze to samo 2 razy żeby zadziałało. W czym tkwi problem? Czyżby program gubił ciasteczka?
Daimos
nie wiem czy dobrze zrozumialem o co Ci chodzi
pewnie po wrzuceniu ciastka, nie odswiezasz strony. Zrob na koncu przekierowanie za pomoca header
pozatym czy wybor rozdzielczosci ma sens? mozna to sprawdzic za pomoca javascript, pozatym lepiej zrobic strone dostosowana do wszystkich rozdzielczosci, bo nie zrobisz chyba oddzielnych dla wszystkich? jeden ma 800x600, inny 1024... 1280... itd.
kossa
Tak jak napisał @my sala musisz przeładować stronę aby ciacho zostało wczytane, w zależności jak robisz tworzenie cookie.

Cytat
Zrob na koncu przekierowanie za pomoca header
- mogą wyskoczyć błedy typu nagłówki zostały już wysłane smile.gif

Przekierowanie możesz zrobić za pomocą javascript ale wydaje mi się że najlepszym sposobem jest action w form ustawić na inny plik np. setcookie.php tam ustawiz cookie i tam zadziała header i wracając na www już oczyta dane w ciachu.

Łukasz
Daimos
kossa przeciez bledu naglowka mozna sie pozbyc albo w konfiguracji php, albo uzywajac ob_start" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Ziels
...Albo korzystając z pięknej rzeczy takiej jak systemy szablonów, ustawiając pokazywanie treśći na samym końcu skryptu smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.