Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem -> object (js) w form. (w smartach)
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
patrycjusz
Witam.
Miałem obawy gdzie skierować swój problem,
jednak zdecydowałem się tutaj a to ze względu na moje przywiązanie do php.pl.
Ale dosyć wywodów,
Problem jest taki że stosuje na zmiane pare edytorów wyswig napisanych w js, ostatnio tłumaczenie i pewne przeróbki (mojego qmpla -> hunter pozdrawiam) trafiło w moje łapska i postanowiłem go użyć ale pojawił się problem, otóż edytor ten jest wywoływany poza formularzem i niestety nie uzyskuje ja pewnej kolejności pól w formularzu, całość wpleciona jest w .tpl smart.
Kod.[xml:1:55786a2aa3]
<body leftMargin="0" topMargin="0" scroll="no" unselectable="on">
{literal}
<SCRIPT language="JavaScript">
function kopiuj_zawartosc()
{
formularz.tresc.innerText = edytorhtml.docHtml;
}
</SCRIPT>
{/literal}
<table align="center">
<tr>
<td align="center">
//tutaj wywoływany jest obiekt js (czyli panel edytora)
{literal}
<object id="edytorhtml" style="BACKGROUND-COLOR: buttonface" data="edytor/htmledytor.html" width="695" height="250" type="text/x-scriptlet" VIEWASTEXT></object>
{/literal}
<form method="post" name="formularz" id="formularz" enctype="multipart/form-data" ONSUBMIT="kopiuj_zawartosc();" action="admin.html?akcja=save&go=edytujglowna&dzial={$dzial}">
<b class="czerwb">Edycja {$dzial}</b><br><br>
</td>
</tr>
<tr>
<td align="center">
<b class="popis">Nagłowek</b><br>
<input type="text" name="naglowek" value="{$naglowek}">
</td>
<tr>
<td align="center">
<b class="popis">Treść</b><br>
{literal}
<SCRIPT language="JavaScript" event="onload" for="window"> edytorhtml.options="history=no;source=yes"; edytorhtml.docHtml=formularz.tresc.innerText;
</SCRIPT>
{/literal}
//chciałbym go wywołać tutaj lecz niestety każde jego wywołanie w form rodzi błedy.
<textarea name="tresc" style="display:none" rows="55" cols="55">{$tresc}</textarea><br><br>
<input type="submit" name="edytuj" value="edytuj">
</form>
</td>
[/xml:1:55786a2aa3]
Jak zwykle z góry wielkie dzieki za pomoc :wink:.
Pozdrawiam patS.

----------
tak jest chyba ładniej - DeyV
kurtz
Hej
Cytat
edytor ten jest wywoływany poza formularzem i niestety nie uzyskuje ja pewnej kolejności pól w formularzu, całość wpleciona jest w .tpl smart.
...
Kule zapomnialem- musisz pomoc: jakie bledy sie pojawiaja, co chcesz tak na prawde osiagnac?

Moge zgadywac ze chodzi o przypisanie do jakiegos pola zawartosci przeformatowanego htmla ktory udostepnia edytor. To najprosciej zrobic poprzez document.twojFormularz.polaHidden.value = edytorHtml.docHtml (o ile ta druga czesc istnieje).

Opinia:
Jesli nie jestes pewny swojej wiedzy z JS nie lepiej uzyc HTMLArea 3.0 ktore z automatu moze zamiec tobie wszystkie lub okreslone textarea na edytory? ;)
Jesli wolisz jednak samemu dokonczyc poprwki do tego twojego edytora prosze doprecyzuj co probowles, co wychodzi a co nie oraz tak na prawd eo jakim "edytorze" mowisz. Ja tutaj go nie widze ;)

Pozdrawiam
patrycjusz
hmmm widzisz problem jest tego typu ze patrzac na budowe .tpl strony (układ elementów -> t.zn ich kolejność)
to edytor ten jest wywolywany tam gdzie jest wywolywany <object> czyli przed <form...> i swoja zawartosc ciągnie z wartości <textarea>.
I w tym momencie jest problem ponieważ edytor ten jest wywoływany przed pozostałymi polami w formularzu (ich kolejność jest nieodpowiednia)
Natomiast kiedy próbuje <object> wrzucic do <form...> wyrzuca mi bład js (w przeglądarce IE na dole w lewnym rogu).
Co do HtmlArea.
Tak Htmlarea 3.0 bardzo mi sie podoba ale ten którego obecnie używam jednak podoba sie mi bardziej :wink: no ale pewnie w ostateczności jednak wróce do htmlarea.
UPDATE. mam nadzieje że teraz meritum problemu jest zrozumiałe.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.