Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] Pobieranie ID rekordu w momencie jego utworzenia
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maziak
Witam.
Jak pobrać ID (jest na auto increment) utworzonego wlasnie rekordu w tabeli, tak aby byly to dane pewne?
Przykladowo mam tabele o strukturze :
ID | cos1 | cos2
Robie INSERT INTO, i teraz chcialbym odnosnik (ID) dodac do innej tabeli.
Próbowalem tego szukac ale nic nie mogłem znaleść :S
Z góry dziękuje.
scrat
mysql_insert_id
maziak
Dzięki scrat, naprowadziles mnie na wlasciwy trop tongue.gif
Jednak ja swoja strone pisze juz od paru dni w mysqli (php5).
Manual - dobra rzecz. Dla mysql_insert_id() pisze, że można podać identyfikator połączenia. Jednak dla mysqli :
http://pl.php.net/manual/pl/function.mysqli-insert-id.php
Nie ma nic o tym identyfikatorze. Napisane jest tylko, że zwroci ID ostatniego zapytania. A ja niechciał bym postawić skryptu w sytuacji, gdy wielu uzytkownikow wykonywac bedzie skrypt na raz i zostana pomieszane dane.

Lamentuje bezsensownie? tongue.gif Taka sytacja sie nie zdarza? Czy może mysqli juz automatycznie posiada w sobie ten caly identyfikator? Czy mozna go jakos uzyskac i przekazac do tej funkcji? Sorry, jeżeli zadaje głupie pytania, ale no coż - każdy kiedyś zaczynał haha.gif
kosmowariat
no raczej lamentujesz bezsensownie biggrin.gif z tym nie powinno byc problemu ;p btw.
dla proceduralnego mysqli trzeba podać identyfikator : int mysqli_insert_id ( mysqli $link ) gdzie link to identyfikator połączenia. dla wersji obiektowej nie trzeba. właśnie tym różni się proceduralny mysqli od obiektowego.
maziak
Jak to nie trzeba? Przecież dla proceduralnego wywołuje przykladowo
  1. <?php
  2. mysqli_insert_id($baza);
  3. ?>

A obiektowo
  1. <?php
  2. $baza->insert_id;
  3. ?>

To przeciez to samo? Czy sie znowu myle? tongue.gif
kosmowariat
grrrr w wersji proceduralnej podajesz id połączenia jako parametr, w drugiej wywołujesz metodę obiektu. bez przekazywania id połączenia jako parametr funkcji/metody (id zapewne jest polem tego obiektu). w sumie dobrze rozumujesz, co ja będę mieszał cool.gif
maziak
Ok, chwile mi zajęło ogarnięcie tego co wyzej napisales, ale chyba rozumiem laugh.gif Wazne zeby działało.
Dzięki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.