Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Powiedz NIE formatowi Microsoft Office jako standardowi ISO!
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
number0
Do 15 sierpnia komitet techniczny PKN zbiera głosy od firm, organizacji i społeczności na temat standaryzacji OOXML w ISO. Do tego czasu musimy zebrać jak najwięcej podpisów pod petycją sprzeciwiającą się wprowadzeniu formatu Microsoft jako oficjalnego standardu. Mamy tylko nieco ponad 1000 podpisów z Polski, to bardzo mało! Jeśli jeszcze nie podpisałeś petycji, zrób to teraz!

Podpisane petycje (każdy podpis na osobnej kartce) zostaną wręczone w przyszłym tygodniu Polskiemu Komitetowi Normalizacyjnemu.

Myślę, że warto się sprężyć i pokazać wszystkim, że jest w Polsce ogromny sprzeciw na standaryzowanie formatu OOXML. To między innymi od Was zależy jaka będzie decyzja PKN!

źródło: http://linuxnews.pl/powiedz-nie-formatowi-...tandardowi-iso/

petycja
Kreton
Ok, ale najpierw wytłumacz mi dlaczego mam głosować przeciw OOXML, róznie dobrze mogę głosować przeciw ODF.

Argumenty prosze. Mamy przecież wybór. Wtyczka od Suna do Worda, wtyczka Novella do OO. Biorąc pod uwagę, że większość firm ma zainstalowane Ms Office uważam, że to nie przejdzie.
nospor
Cytat
Argumenty prosze.
Mogles chociaz zajrzec do linkow...
Wiedzial bys ze koles tego nie wymyslil tylko wali linka do inicjatywy. W drugim zas linku masz argumenty.
Kreton
Zajrzałem do linków. Ale na czym skorzystają użytkownicy ? Bo pisanie że nie można wprowadzić daty sprzed 1900 to jakaś kpina.
nospor
Cytat
Ale na czym skorzystają użytkownicy ?
Ja tam nie wiem. Mnie to zwisa. Czlowiek ma wazniejsze rzeczy na glowie niz zajmowanie sie glupotami smile.gif

Cytat
Bo pisanie że nie można wprowadzić daty sprzed 1900 to jakaś kpina.
No i trzeba bylo tak od razu a nie jakies "argumenty prosze" winksmiley.jpg

To ja tyle, juz sobie ide, a Wy sobie dyskutujcie smile.gif
mike
Cytat(Kreton @ 3.08.2007, 16:38:26 ) *
Bo pisanie że nie można wprowadzić daty sprzed 1900 to jakaś kpina.
Kpina to Twój post.
Brak dat wcześniejszych niż 1900 to ogromny problem. Nie potrzebowałeś nigdy skorzystać z wcześniejszej daty?

To teraz ja zapytam: Dlaczego uważasz ten argument (o datach) za kpinę?
Kreton
Korzystałem. Ale na tym mają korzystac ludzie którzy ścierają się codziennie z programami biurowymi. Petycje podpiszą programiści. Ale to raczej nie do nich jest to kierowane. Napewno sekretarka zrozumie ze OOXML nie jest zgodne z ISO/IEC 10118-3.
Turgon
Kreton nie koniecznie. Naprawdę!
NuLL
Cytat(Turgon @ 3.08.2007, 17:56:37 ) *
Kreton nie koniecznie. Naprawdę!

Wiem ze dla Ciebie trudne jest to do zrozumienia ale Kreton mowi o tym z p.widzenia przecietnego uzytkownika.
SHiP
Powiem tak. Myśle ze ta petycja i tak duzo nie da bo światem nie rządzi szary człowiek tylko wielkie korporacje ale oczywiście podpisałem się. OOXML to jest kolejna kpina ze strony microsoftu. I komu to ma służyc? Programistom napewno nie. Chociazby fakt, ze ooxml lamie szereg standardow xmla jest conajmniej dziwny. Dojdzie programistom jedynie analizowanie dlaczego napisali to tak a nie inaczej.

Imho ooxml ma na celu zniszczenie konkurencji, ktora bedzie musiala wszystko implementować od nowa, kiedy microsoft ma juz wszystko gotowe.

Zreszta jest ODF, który jest juz standardem zapisu dokumentow tekstowych. Czy to mądrze tworzyć dwa standardy dotyczące tego samego?
orideith
Wiem z doświadczenia, że wcale nie jest tak naprawiam czasem komputery instaluje ooo a ludziom wmawiam że zamiast zasysać z netu niepewnego offica mogą mieć ooo za darmo i, że im do domowych zastosowań wystarczy. I nawet moja krucjata sie udaje. Problem wynika z ludzkiej niewiedzy ludzie nie wiedzą, że są alternatywy. Z dziada pradziada nauczeni że dobry komp to windows + office + nero + norton + ... przykładowo piszę, ale tak najczęściej jest.
sf
Zagłosowałem. Kto nie widzi w tym sensu niech nie głosuje... posada wspomnianej sekretarki będzie dla niego idealna winksmiley.jpg
menic
Mnie to Lotto...
Używam OO dlatego ze jest free. Wszystko fajnie, ale nie do końca. Większość rzeczy, czy to z uczelni czy z jakichś innych instytucji sa w .doc Niby OO to obsługuje, ale srednio mu się to udaje. Tak wiec ja chce jeden standard, obojęne mi to co to bedzie :]
sztosz
Ja wam powiem czemu ODF a nie OOXML, dlatego że poprawna implentacja ODF pozwala na uzyskanie dokładnie tego samego w każdym komputerze i oprogramowaniu. Wyobraźcie to sobie, zaawansowany XHTML + CSS który w każdej przeglądarce jest rednderowany identycznie, tak samo na każdej drukarce. ODF jest przejrzysty, potężny i łatwy w implentacji dzięki bardzo dobrej dokumentacji.

OOXML niestety nie jest ani przejrzysty ani łatwy w implentacji, ani dobrze udokumentowany (niektóre tagi nie są w ogóle wyjaśnione, niektóre zaś pominięte zupełnie). Nie ma praktycznie możliwości poprawnej implentacji OOXML, skoro nawet Office 2007 tego nie robi :/
menic
@Sztos: Skoro tak to jestem za ODF winksmiley.jpg
Ale znając życie to i tak wiemy jak to sie skończy. Żadne petycje nie pomoga dry.gif
mike
Polska za OOXML
Cytat
Siedemnastu spośród członków KT 182 było za OOXML, a trzech wstrzymało się od głosu. Nikt nie był przeciwny.
Sedziwoj
Czego pieniądze nie robią z ludzi...
sztosz
Cytat(mike @ 31.08.2007, 21:58:04 ) *
Polska za OOXML
Cytat
Siedemnastu spośród członków KT 182 było za OOXML, a trzech wstrzymało się od głosu. Nikt nie był przeciwny.

PKN poparł MS OO XMLa
Cytat
[...]Pozostaje pytanie, jaką decyzję podejmie prezes PKN w sytuacji, gdy KT 171 (ds Oprogramowania i Sieci Komputerowych), który pierwotnie zajmował się tym tematem, zagłosował zdecydowaną większością głosów przeciwko przyjmowaniu formatu MS OO XML jako standardu ISO.[...]

Po głosowaniu w KT 182
Cytat
Po wczorajszym głosowaniu w Komitecie Technicznym 182, podczas którego zdecydowano o poparciu - z czterema zastrzeżeniami - formatu MS OO XML w głosowaniu ISO, Polski Komitet Normalizacyjny znalazł się w sytuacji, gdy dwa komitety techniczne zagłosowały w odmienny sposób.[...]
mike
OOXML nie został uznany przez ISO.
To jednak nie koniec

Wyniki głosowania nad OOXML
Cytat
Media zdobyły wyniki głosowania nad uznaniem OOXML-a za międzynarodowy standard. Potwierdzają one nasze wcześniejsze doniesienia, iż Microsoft osiągnął zamierzony cel i jego format został uznany przez ISO.
sztosz
To samo na BetaNews. tylko z wczoraj, Czy to nie jest jakiś głupi prima aprilisowy żart? :/
qqrq
http://webhosting.pl/kategorie/e_biznes_i_prawo/2008_03/triumf_microsoftu_polska_i_niemcy_glosuja_za_ooxml - sie nóż w kieszeni normalnie otwiera...
.radex
Spojrzałem w Twój komentarz w tamtym artykule i chyba tak zrobię biggrin.gif
mike
Standaryzacja OOXML wstrzymana
Cytat
Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna (ISO) wstrzymała proces standaryzacji microsoftowego formatu OOXML. Decyzja pozostaje w zawieszeniu na kilkanaście miesięcy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.