Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Programowanie obiektowe
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
in5ane
Witam,
chciałbym się dowiedzieć o co chodzi z tym programowaniem obiektowym.
Dlaczego jest ono tak nazwane, od czego to pochodzi, co daje programowanie tymi obiektami itd. Czy lepiej tak właśnie programować niż normalnie?
Chodzi mi też o klasy.

Z góry dziękuję za pomoc smile.gif
LonelyKnight
Chyba nie tak trudno zaglądnąć do wiki...

http://pl.wikipedia.org/wiki/Programowanie_obiektowe
gam3r
Bez obrazy ale widze że nawet nie wiesz o czym piszesz :]:
Cytat
Chodzi mi też o klasy.

Więc trzeba zacząć od początku biggrin.gif

Na temat tej metodyki napisano zostało całe mnóstwo tutoriali, artów, książek itp. Dlatego najlepiej właśnie z nich skorzystać, a nie rozwijać żadnych wątków na forum, bo to bardzo obszerny temat. Ja czytając "PHP4. Od podstaw" zacząłem rozumieć o co w tym chodzi, natomiast temat stał się dla mnie jasny po lekturze (i tu uwaga) "Javascript dla każdego". Te książki na pewno są warte polecenia. Omawiają ten temat dosyć jasno i przystępnie dla początkującego programisty-amatora, nie zawierają opisu wzorców projektowych i żadnych skomplikowanych przykładów. Kolejnym etapem wtajemniczenia powinna być dla Ciebie lektura "PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty. Wydanie trzecie" - poznacz całą składnię PHP5 jeśli chodzi o obiektowe podejście do tworzenia aplikacji. Inną świetną pozycją jest "PHP5. Zaawansowane programowanie" - dzięki niej poznasz już konkretne sposoby użycia podejścia obiektowego przy tworzeniu aplikacji, omówienie wzorców i fajny case study pokazujący jak przebiega profesjonalny proces tworzenia aplikacji. No i na koniec prawdziwa uczta, czyli "PHP Vademecum profesjonalisty".

Oczywiście żadna z tych ksiażek przez całe 100% swojej objętości nie omawia tylko i wyłącznie obiektowości, w jednej jest to jej 10% w innej znowu 90%.

Wszystkie książki z wydawnictwa helion. Jeżeli nie chcesz od razu wydawać szmalu to poszukaj jakiegoś obszernego kursu, odwiedź manual.php.net.

To tyle z mojej strony, powodzenia;)
kbsucha
Poprzednicy dobrze prawia, z mojej strony moge polecic strone:

http://www.gajdaw.pl/php/obiekty-1.html

Polecam przegladnac cala, duzo informacji przystepnie opisanych.

pzdr
plurr
mam ksiazke 'PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty' i szczerze mowiac malo z niej zakapowalem jesli chodzi o programowanie obiektowe. Pozniej poczytalem jakies tutoriale to wiem tylko jak tworzyc klasy, ale moje klasy maja malo wspolnego z OO biggrin.gif Szukalem ksiazki "PHP5. Obiekty, wzorce, narzędzia", ale nie znalazlem, moze ktos ma chociaz ebooka ? smile.gif
menic
Cytat(plurr @ 4.08.2007, 13:13:32 ) *
Szukalem ksiazki "PHP5. Obiekty, wzorce, narzędzia", ale nie znalazlem, moze ktos ma chociaz ebooka ? smile.gif

Zobacz temat ksiązki w tym dziale. Tam podałem linka gdzie mozna dostać winksmiley.jpg (gdzieś na ostatniej stronie)
Ale jeśli jestes początkujący z OOP to odradzam. Wczoraj mi przyszła ksiązka, i jak na razie to tylko rzuciłem okiem, ale tematyka tam poruszana zaklada bardzo dobrą znajomość OOP...
gam3r
@plurr
no nie dziwie sie, bo ja napisałem że PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty zawiera tylko opis "gramatyki" tego języka jeśli chodzi o podejście obiektowe do pisania kodu, bez tłumaczeń tej "filozofii " programowania :roll2:
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.