Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ciekawe Zadanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Andre10
Mam problem z takim zadaniem smile.gif. Jest osoba która umiała by to zrozwązać?? Za ewqentualną pomoc wielkie dzięki.

Dwa prostokąty
Podajemy kolejno 8 par liczb naturalnych stanowiących współrzędne kartezjańskie 8 punktów będących kolejnymi wierzchołkami dwóch prostokątów na płaszczyźnie. Znaleźć pole przekroju obu prostokątów. Wykonaj rysunek.
Uwaga:
Współrzędne wierzchołków należy wczytać w jedno pole tekstowe składające się z 8 linii:

0 0
2 0
2 2
0 2
1 2
2 3
3 2
2 1

Odpowiedź:
Pole przekroju: 0.5
Andre10
Chłopaki, dziewczyny pleas pomóżcie z tym zadankiem mam czas do Pon. :cry:
zalew
wyglada, ze masz klopoty z praca domowa chyba, a nie z programowaniem, bo programista by wzial tablice wzorow i skorzystal, by napisac program..
z czym problem? z obliczeniem, ze zrobieniem prostokata czy ze zczytaniem pliku? moze jakos zaczales prace? moze pomyliles fora..
Bakus
Może przedstawisz kawałek kodu który sprawia Ci problemy...
[php:1:2ff7ce64e7]<?php smile.gif ?>[/php:1:2ff7ce64e7]

Co za koszmar...
Trzeba było jeszcze napisać na:
php Pro - zadanie wymaga inżyniera i magistra przed nazwiskiem
php Początkujący - W końcu zaczynasz przygodę - ze światem nauki...
Oceny - usłyszał byś jak wiele jest określeń na: "To się nadaje do Śmiechu warte"
php.pl - dokumentacja - Trzeba ten post udokumentować... nie często się takie perełki trafiają
Andre10
Dzięki za miłe słowa lol
Nie wiem jak wyciągnąć zmienne z jednego pola tekstowego składającego się z 8 linii.
PMadej
[php:1:1e6cc1b615]<?php
explode(" ",$tablica);
?>[/php:1:1e6cc1b615]

poczytaj o tym a jeszcze dodam ci ze funkcja [manual:1e6cc1b615]file[/manual:1e6cc1b615] wczytujesz zawartosc pliku do tablicy wiec moze do bedzie ci bardziej pasowalo
Andre10
Ok dzięki bradzo.

Nie rozumiem po co odrazu wrzucaliscie ciupy nie mogliscie spokojnie jak kolega powyżej.
DeyV
tak jak mówi przedmówca, tylko że nie explode(" ",$tablica);
a np. $tablica = explode("n",$wpis);
File się tu raczej nie przyda...
PMadej
Racja DeyV nie wiem czemu wydawalo mi sie ze te dane pobiera z pliku a nie z pola tekstowego ... wiec zostaje tylko explode smile.gif
Andre10
Dzięki bardzo tylko pomóżcie jeszcze to narysowac. ;p
Andre10
qrde nie moge wykminic funkcji która znajdowała by pole przekroju dla tych prostokątów
1 prost.:
0 0
2 0
2 2
0 2
2 prost:
1 2
2 3
3 2
2 1
jono
masz konkretny wzór matematyczny?? Podaj, coś się wymyśli...
Andre10
Właśnie jak bym miał wzór to by było dobrze. Problem tkwi w tym ze nie można znaleść wzoru na to w necie itp.. Trzeba wykminić samemu. :x
FiDO
Cytat
Trzeba wykminić samemu. :x

Masz racje... aaevil.gif
Andre10
ale śmieszne ... hahaha biggrin.gif biggrin.gif
jono
no dobra, a co to jest "pole przekroju"?? Np. Pole prostokąta to a*b. A pole przekroju?? E=mc2 questionmark.gif biggrin.gif
Andre10
wydaje mi sie ze to jest czesc wspolna 1 i 2 prostokata. Narysuj sobie ten uklad i zobaczysz ze wtedy tak wychodzi 0.5
PMadej
jak dla mnie pole przekroju to 1/2*a*b nie wiem po co odkrywać od nowa amerykę ...
Andre10
Masz chyba racje.

Dobra i tak juz chyba za późno musialem to zrobic dzisiaj do północy a juz chyba nie zdąże.
jono
[php:1:7b6d5b4e8d]<?php
$dane[0] = '0 0';
$dane[1] = '2 0';
$dane[2] = '2 2';
$dane[3] = '0 2';

function bok($a, $cool.gif{
$dziel = explode(' ', $a);
$dziel2 = explode(' ', $cool.gif;
return bcsqrt(bcpow($dziel[0] - $dziel2[0])+bcpow($dziel[1] - $dziel2[1]))
}
function pole($a, $cool.gif{
return ($a/$cool.gif/2;
}
echo pole(bok($dane[0], $dane[1]),bok($dane[1], $dane[2]));

?>[/php:1:7b6d5b4e8d]
Seth
Cytat
Dobra i tak juz chyba za późno musialem to zrobic dzisiaj do północy a juz chyba nie zdąże.

Niech zgadne... zdanie na olimpiade informatyczna ? aaevil.gif
Andre10
A nie wiem koles sie ze mna zalozyl ze jak zrobie do polnocy to stawia kilka piwe biggrin.gif . (Widocznie na olimpiade albio cos podobnego)
kliszaq
hehe...
Zgadza się: konkurs informatyczny organizowany przez Uniwerystet w Toruniu... Wiem bo sam startowalem w zeszlym roku, niestety zabraklo 3 punktow by pojechac do Torunia... teraz juz niestety nie moge startowac, bo skonczylem juz licka sad.gif

Zreszta zobaczcie sami:

http://www.mat.uni.torun.pl/ki/
kliszaq
A propos: jak rozwiązać to zadanie? Jest to zadanie z poprzedniego roku.
(dla mnie wydaje sie nie do przeskoczenia)

Zadanie 4 (internetowe)
Napisz aplikację WWW pozwalającą na wyznaczenie maksymalnej liczby jednakowych kul o promieniu r jakie można umieścić w naczyniu o objetości V i kształcie
kuli
sześcianu
stożka, którego przekrój osiowy jest trójkątem równobocznym

Uwagi:
Dane wprowadzane w formularzu to: promień r oraz objetość naczynia V.
Andre10
A jak powinno wyglądać te zadanko z prostokątami w całości?? Napisał to ktoś?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.