Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] wysylanie e-mail do wiekszej ilosci osob
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
socker1
Witam

Jestem pośrednikiem w jednej z firm developerskich. Szukam klienta do kupna dzialki we Wroclawiu. Potencjalnymi klientami sa firmy Hotelowe. Mam spis wszystkich hoteli i ich adresy e-mail. Chcę wysłać do każdego Hotelu wiadomość wraz z załączeniem w którym znajdują się wizualizacje hoteli na działce. Problem jest w tym, że tych firm jest ponad 3500. Czy da się wysłać za jednym razem tyle e-maili. I czy wszystkie maile napewno dojdą do adresatów ? Jest to możliwe ?
in5ane
Jest, musisz umieścić wszystkie e-maile w bazie danych, a później wysłać mailing za pomocą funkcji mail i zrobić to w pętli.
Cezar708
Cytat(socker1 @ 6.08.2007, 12:53:53 ) *
Czy da się wysłać za jednym razem tyle e-maili. I czy wszystkie maile napewno dojdą do adresatów ?

Nigdy nie jest na pewno! Ale maile możesz wysłać ewentualnie. Ja proponuję klasę phpMailer, na pewno łatwiej będzie Ci dołączyć załączniki, z tego co pamiętam to jest tam możliwość prośby o potwierdzenie odbioru... ale skoro jest to reklama, to nie radziłbym czegoś takiego robić bo to strasznie może zniechęcić potencjalnego klienta.
in5ane
Możesz też wysyłać e-maile jakimiś paczkami, np. po 100 wiadomości na raz z odstępem 10 minut i wtedy będzie większa pewność, że wszystko dojdzie.
socker1
no właśnie chciałbym wysyłać maile z 5 sekundowymi przerwami. Czyli jak wysłany zostanie 1 mail to następny dopiero po 5 sekundach. Czy to jest dobry sposób czy lepiej np. tak jak mówił poprzednik 100 maili i przerwa 1 minutowa ?

Mam jeszcze jedno istotne pytanie. Czy muszę posiadać serwer dedykowany aby móc wysyłać grupowo e-maile czy nie jest to konieczne ? Jeden z moich znajomych mówił, że do tego typu zadań raczej potrzebny jest dedyk.
Cysiaczek
Wystarczy, że Twój hosting pozwala wysłyłać maile i nie zostaną one przez administratra uznane za spam lub za zbytnie obciążenie dla serwera.

Pozdrawiam.
NoiseMc
Na Twoim miejscu zainteresowalbym sie albo http://www.inxmail.com/ albo poszukal firmy oferujacej uslugi mailingowe w takim wypadku placisz za wyslanego maila ale masz gwarancje ze wszystkie zostana wyslane aczkolwiek nie oznacza to ze dojda gdyz adresat moze miec na przyklad przepelnione konto.
socker1
na pewno nie będę płacił pieniędzy za wysyłanie e-mail tym bardziej ze nie są one małe gdy pomnożymy ilość adresów przez cenę. Ogólnie nie wiem już które rozwiązanie i który program jest najlepszy do tego typu zadania. Myślałem, że nie potrzebuję serwera do wysłania większej ilości wiadomości. Tylko odpowiedniego programu z ustawioną odpowiednią przerwą między wysyłaniem e-maili.
NoiseMc
Cytat
Myślałem, że nie potrzebuję serwera do wysłania większej ilości wiadomości. Tylko odpowiedniego programu z ustawioną odpowiednią przerwą między wysyłaniem e-maili.

a sprawdziles to
Cytat
Na Twoim miejscu zainteresowalbym sie albo http://www.inxmail.com/
?
socker1
nie za bardzo umiem j.angielski biggrin.gif Mógłbyś mi tylko powiedzieć w czym mi na strona może pomóc ?
NoiseMc
Co do Inxmail to jest program do rozsylania masowej korespondencji, mozesz sciagnac wersje trial i rozeslac swoje maile niestety w tym celu musisz przeczytac instrukcje obslugi oraz zarejestrowac sie na ich stronie zeby pobrac program i odpalic, niestety ja nie dysponuje czasem zeby przetlumaczyc Ci ta strone na polski.
Jezeli slabo znasz php i angielski to chyba jedyne co zostalo to skorzystac z uslug jednej z firm. Jestes posrednikiem co oznacza ze bedziesz mial z tego jakis grosz, moze warto poswiecic pare groszy zeby szybciej zarobic pare innych groszy inaczej mozesz sie bujc z ta sprawa w nieskonczonosc.
socker1
Co do Inxmail to jest program do rozsylania masowej korespondencji, mozesz sciagnac wersje trial i rozeslac swoje maile niestety w tym celu musisz przeczytac instrukcje obslugi oraz zarejestrowac sie na ich stronie zeby pobrac program i odpalic, niestety ja nie dysponuje czasem zeby przetlumaczyc Ci ta strone na polski.

Zalozmy ze sciagne wersje trial i rozesle maile do adresatow. Ale rozumiem ze w tym przypadku takze potrzebuje serwera czy nie jest to konieczne ?
NoiseMc
Potrzebujesz konto pocztowe, Inxmail ustawiasz tak jak Outlooka czy innego klienta pocztowego. Poczytaj sprawdz http://www.google.com/search?hl=pl&cli...amp;btnG=Search
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.