Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html][php][mysql][Ajax] Taby
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
The White River Kid
Szukam jakiegoś sposobu, żeby stworzyć wyświetlanie danych w zakładkach, ale żeby nie pobierał na starcie wszystkich wartości, tylko w momencie kliknięcia.
Wszystkie dane mam w jednym pliku, tj. stosowne wywołania do bazy, które zabierają dużo czasu, a nie są nigdy wszystkie naraz potrzebne.

Znalazłem kilka patentów (m.in. jQuery), ale one wszystkie się uzupełniają na start. Ma ktoś jakiś pomysł?
strife
http://www.estadieu.com/gwidgets/demo.php

smile.gif
nospor
Cytat
Znalazłem kilka patentów (m.in. jQuery), ale one wszystkie się uzupełniają na start

To jak ty szukales? Na oficjalnej stronie jquery w sekcji plugins:
http://docs.jquery.com/Plugins
pierwszy lepszy plugin robi to co chcesz:
http://www.stilbuero.de/2007/02/05/tabs-pl...obtrusive-ajax/
The White River Kid
Tak, no ja właśnie tego używam, nospor.

Może rozwinę, o co mi chodzi. Jest dokument A i w nim jest część tabowa. Również w dokumencie A są wszystkie rzeczy, które w kodzie zajmują po jednej linijce, ale przy wykonywaniu pobierają w cholerę rekordów.
Czy jest tam opcja, która sprawi, że będę mógł władować konkretne rzeczy do tabów dopiero, kiedy w nie kliknę, a wcześniej będą gdzieś wisieć i czekać (cały czas na stronie A)? Myślałem o kombinowaniu z callback (np. onClick), ale jak przekazać informację (dla każdej zakładki inną) o instrukcji?
kossa
Przecież w przykładzie któy podał na początku strife http://www.estadieu.com/gwidgets/demo.php w demo 1 i demo 2 ostatnia zakładka w przykładach działa właśnie tak jak chcesz, wczytuje dane dop. jak na niąklikniesz.

Łukasz
nospor
Przyklad ktory podalem rownież czyta dane dopiero gdy klikniesz na zakladke...
Kurka, na jakim swiecie co poniektórzy zyja...
Plugin tamten dziala na rozne sposoby, raz laduje od razu, raz laduje gdy kliniesz. Link co dostales na samym poczatku zawiera kod by ladowal po kliknieciu
The White River Kid
Cytat(kossa @ 7.08.2007, 16:30:29 ) *
Przecież w przykładzie któy podał na początku strife http://www.estadieu.com/gwidgets/demo.php w demo 1 i demo 2 ostatnia zakładka w przykładach działa właśnie tak jak chcesz, wczytuje dane dop. jak na niąklikniesz.

Łukasz

Przykład Strife'a jest niezły, ale nie w moim przypadku. Skrypt przezeń polecony zamienia wyławia taby ze struktury przy wczytaniu strony. Jeżeli już po tym wywołam ją, to niestety zostaje wyświetlona jako lista linków + divy.

Cytat(nospor @ 7.08.2007, 22:53:57 ) *
Przyklad ktory podalem rownież czyta dane dopiero gdy klikniesz na zakladke...
Kurka, na jakim swiecie co poniektórzy zyja...
Plugin tamten dziala na rozne sposoby, raz laduje od razu, raz laduje gdy kliniesz. Link co dostales na samym poczatku zawiera kod by ladowal po kliknieciu

Jquery, z tego, co widzę, albo pozwala mi ajaksem generować strony, albo wyświetlić zawartość diva. A ja bym chciał zrobić miks, żeby tylko ostatnia zakładka działała na zasadzie wywoływanego linku, a reszta w divach.
Poza tym jeżeli nie robię tego linkiem do innej strony, to wczytuje mi od razu. (Wrzucałem alert() i komunikat wyskakiwał po wejściu na stronę, a teoretycznie powinien, kiedy wcisnę zakładkę.)
nospor
Cytat
Poza tym jeżeli nie robię tego linkiem do innej strony, to wczytuje mi od razu. (Wrzucałem alert() i komunikat wyskakiwał po wejściu na stronę, a teoretycznie powinien, kiedy wcisnę zakładkę.)

W tym przykladzie:
http://www.stilbuero.de/jquery/tabs/#container-9
laduje sie dopiero gdy klikniesz. Nie wiem jak ty tego uzywasz, nie wiem jak ty to testujesz, najwyraźniej źle to robisz.
Co do mixa to nie wiem czy jest to mozliwe. Ja ci podalem odpowiedź na początkowe pytanie
The White River Kid
Container-9 wrzuca link do zewnętrznej strony, a ja od początku pisałem, że odwoływać się chcę do <div>ów. Container-9 nie ma żadnego diva, więc go nie ładuje. Ma tylko link.
Mix na razie odpada, znalazłem na google groups wypowiedź autora, że to ma być dopiero w wersji 2.8 (obecna to 2.7). No nic, spróbuję coś z idTabs może.

W każdym razie dzięki za linki i odzew, trochę mnie to natchnęło.
nospor
Cytat
że odwoływać się chcę do <div>ów. Container-9 nie ma żadnego diva, więc go nie ładuje. Ma tylko link.

No to lecim

Cytat
Szukam jakiegoś sposobu, żeby stworzyć wyświetlanie danych w zakładkach, ale żeby nie pobierał na starcie wszystkich wartości, tylko w momencie kliknięcia.
Wszystkie dane mam w jednym pliku, tj. stosowne wywołania do bazy, które zabierają dużo czasu, a nie są nigdy wszystkie naraz potrzebne.

Tu nic nie ma o divach, tylko o kliknieciu. Troche moze cos mowisz w :
Cytat
Może rozwinę, o co mi chodzi. Jest dokument A i w nim jest część tabowa. Również w dokumencie A są wszystkie rzeczy, które w kodzie zajmują po jednej linijce, ale przy wykonywaniu pobierają w cholerę rekordów.
Czy jest tam opcja, która sprawi, że będę mógł władować konkretne rzeczy do tabów dopiero, kiedy w nie kliknę, a wcześniej będą gdzieś wisieć i czekać (cały czas na stronie A)? Myślałem o kombinowaniu z callback (np. onClick), ale jak przekazać informację (dla każdej zakładki inną) o instrukcji?

No tu niby o divach tez nic nie ma, jest tylko o wiszeniu
Dopiero tu:
Cytat
A ja bym chciał zrobić miks, żeby tylko ostatnia zakładka działała na zasadzie wywoływanego linku, a reszta w divach.
Ale szczerze powiedziawszy na tle wczesniejeszych wypowiedzi to dla mnie nie mialo sensu.

Poco masz cos ladowac na strone skoro sam mowisz ze duzo czasu to zajmuje? Poco masz to ladowac do taba z oddzielnego diva? Czemu niezaladujesz od razu do taba? Jaka to roznica? I tak od razu nastrone to ladujesz.

Jesli to nie jest zawsze potrzebne, a zajmuje duzo czasu, to laduj to na strone dopiero po wejsciu w taba.
The White River Kid
Cytat(nospor @ 8.08.2007, 12:54:44 ) *
Poco masz cos ladowac na strone skoro sam mowisz ze duzo czasu to zajmuje? Poco masz to ladowac do taba z oddzielnego diva? Czemu niezaladujesz od razu do taba? Jaka to roznica? I tak od razu nastrone to ladujesz.

Jesli to nie jest zawsze potrzebne, a zajmuje duzo czasu, to laduj to na strone dopiero po wejsciu w taba.

Na chwilę obecną już wiem, że potrzebny mi mix. Mam cztery zakładki. Trzy pierwsze to małe pierdółki - mogą być na stronie, czwarty jest ładowany oddzielnie (plik.php z parametrami do geta). No bo, jak zauważyłeś - nie potrzeba mi ładować czwartej zakładki na zaś.
Próbowałem właśnie idTab, ale nie działa (tzn. luzem tak, ale jak wrzucam go w projekt, do którego mnie dołączono, to już nie chce; skrypty się gryzą, czy coś). Również ze strife'owym pojawił się taki problem. No nic, będę kombinował dalej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.