Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] Sygnatura
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
carl22
Ok jestem zielony w tych sprawach.... Chcialbym zrobic sygnaturke w ktorej jest przestawiona postac z gry world of warcraft i chcialbym zeby ona zawierala np takie info jak lvl , rasa , klasa itp . Te info mozna pobrac z bazy i chcialbym zeby sie ujawnialy na tej sygnie np jak wbije z 59 levelu na 60 to w sygnie sie to z "updatuje " i bedzie pisac ze mam 60 level smile.gif widzialem cos takiego i poprostu w linku ktory sie bralo w ( zalozmy bbcode [ img ] [ /img ] ) na koncu bylo name=(wpisujesz swoj nick z gry ) i wyswietlalo sygne np z trollem ( rasa ktora aktualnie gram ) levelem, itp itd . Mozem nie ktos pokierowac jak takie cos zrobic?? Mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi. Chodzi mi glowie o pokierowanie ( zademonstrowanie ) takiego kodu, iz mysle ze poradze sobie juz z ew przerobieniem go do pobierania tych informacji ktore chce aby pobieral i wyswietlal smile.gif Mile widziana pomoc.

Pozdrawiam Carl smile.gif
in5ane
Z tego co wiem, no to wszystko o postaci masz na stronie WoW'a, a więc może tam jest jakaś dokumentacja, w jaki sposób wykorzystać dane zawarte o postaci na np. własnej stronie. Poczytaj i najlepiej popytaj na forum WoW'a.
carl22
ale mi chodzi oto ze mam priv serwer i baze do neigo i z niego chce czytac info.... nie gram na globalu ( Jeszcze ) tylko chce nauczyc sie robic sygnaturki do ktorych info jest pobierane z bazy ( ofc tlo sam robie ) oczywiscie mam haslo i login do bazy.
Kicok
1. Musisz znać strukturę swojej bazy danych (żebyś wiedział gdzie zapisany jest level, gdzie rasa, itp.)
2. Musisz wiedzieć jak pobrać te informacje z bazy danych. Nie mam zielonego pojęcia jakiej bazy danych używa WoW, ale jeśli MySQL, to wszystkie informacje znajdziesz tutaj: mysql" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual (dodatkowo wypadałoby znać podstawy SQL: http://home.pl/pomoc/kursy/sql )
3. Musisz nanieść pobrane dane na obrazek. Funkcje do operacji na obrazkach znajdziesz tutaj image" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. Przyda ci się imagecreatefrom*" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual (w zależności od rozszerzenia, z jakim zapisane jest tło) i imagestring" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, albo imagettftext" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
carl22
Z gory thx.. . Tak jest na mysql smile.gif zaraz cos po dlubie i zobaczymy smile.gif mhm tytuly po Polsku a tresc po ang... bezsens z deczka.. ale ok =P
in5ane
Polecam http://translatica.pwn.pl smile.gif
carl22
mhm nie no ang znam ;D tylko bezsensu tak motac... sprawe... moze jeszcze przyklady po japonsku dadza i bedzie git ;x.

Dobra zacznijmy od tego ze mi cos nie wychodzi... na poczatek chce zrobic obrazek na ktorym bedzie txt ktory wprowadzac sie bedzie w linku np http:///***.com.pl/sygnatura.php?text=BleBle

Aha no i chcialbym zeby np mozna bylo wpisac pare informacji , jedna pod druga... ale mi nie wychodzi.... Jestem troche zielony w tym. Zazwyczaj jak cos chcialem zrobic to gotowcow szukalem i widac wlasnie skutki....

EDIT:

Aha tak zeby nie bylo watpliwosci , to znalazlem to co chce osiagnac i chcialbym zeby to wygladalo tak np.
http://www.serwer.darkwizard.pl/wow_sig/wo...p?name=dalivane

nie koniecznie musi byc wskaznik "Online-ofline" tylko mnie interesuja wyswietlane informacje smile.gif
Kicok
Cytat
Dobra zacznijmy od tego ze mi cos nie wychodzi... na poczatek chce zrobic obrazek na ktorym bedzie txt ktory wprowadzac sie bedzie w linku np http:///***.com.pl/sygnatura.php?text=BleBle

1. Tekst masz w zmiennej $_GET['text'];
2. Tworzysz nowy obrazek na podstawie tego swojego tła (imagecreatefromjpeg" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, imagecreatefrompng" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, imagecreatefromgif" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual)
3. Deklarujesz sobie zmienną z kolorem tekstu (imagecolorallocate" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual)
4. Wypisujesz jakiś tekst na obrazku w odpowiednim miejscu, przy użyciu jednej z wbudowanych czcionek i koloru, który przed chwilą utworzyłeś (imagestring" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual)
5. Wysyłasz do przeglądarki nagłówki, że będziesz wysyłał obrazek (header" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual) *
6. Wysyłasz obrazek (imagejpeg" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, imagepng" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, imagegif" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual)
7. Usuwasz go z pamięci (imagedestroy" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual)

Jeśli obrazek nie będzie chciał się tworzyć, to:
1. Na sam początek skryptu daj:
Kod
error_reporting( E_ALL | E_STRICT );

2. Usuń linijkę z header()
3. Odśwież stronę z obrazkiem i sprawdź, czy wyrzuci jakieś błędy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.