Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mysql + kodowanie + kodowanie na stronie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
john_doe
Witam wiem, że postów dotyczących kodowania jest cała masa ale moj chyba troszke inny.
Otóż w bazie mam np kolumne VARCHAR w niej stringi z polskimi znakami. Strone koduje iso-8859-2. Wiem, że zaraz mi tu każdy napisze, że najlepiej UTF-8 ale.... na home.pl bazki są tylko w latin2 co za tym idzie iso8859.

do rzeczy. w bazie wszystko mam oki (kodowanie bazki i tabel latin 2 latin2 general ci) a na stronie wysiewietlaja sie krzaczki.

o co chodzi? jak to naprawić by wyświetlało sie oki?
Fixus
zrób tak...koduj w utf-8 stronę...następnie przed zapytaniem które wstawia coś do tabeli albo z niej wyjmuje wstaw:
Kod
$sql = mysql_query("SET CHARSET utf8");

gwarantuje, że problem zniknie:)

Pozdrawiam
john_doe
Dzięki, w sumie to działa tylko że jak zmienie kodowanie pliku na utf-8 i kodowanie w meta na utf 8 to dostaje warning ze nagłówki juz zostały wyslane bo na początku pliku startuje sesje.

1. <?php
  2.  
  3. print '<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=UTF-8">';
  4.  
  5. include('connection.php');
  6. ?>

i juz przy takim kodzie wywala że nagłówki już zostały wysłane
kicaj
Czasami trzeba takze dodac:
  1. <?php
  2. mysql_query("SET CHARACTER SET 'utf8'" );
  3. ?>
john_doe
nadal wywala WARNING headers already send, Fixus masz jakiś pomysł? Co to może być?
Hazel
To nie jest możliwe. Jeśli start sesji jest na samym początku i NIC przed nim nie ma (typu jakichkolwiek znaczników HTML, co zdarza się najczęściej), to taki warn nie ma prawa wyskoczyć. Na pewno coś masz jeszcze przed <?php .
john_doe
nie mam nic. zaintalowalem vim`a, obadalem w dreamweawerze... nic. Myslalem ze edytor cos dodaje.

ale zrobiłem przed chwilą tak i jest oki:

zakodowałem plik w formacie utf-8 without BOM
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.