Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Znajdowanie dwuwymiarowych kodów paskowych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
joebezucha
Mam pytanie czy zna ktoś jakis dobry algorytm do znajdowania dwuwymiarowych kodów paskowych w pliku graficznym.
Algorytm musi wyszukać dwuwymiarowy kod paskowy i na podstawie jego pozycji określic pozycję interesujących mnie pól formularza. Trzeba wziąśc pod uwage możliwość obrotu kodu (o niewielki kąt)

Piszę pracę dyplomową i jej częscią ma byc własnie program ,który bedzie zczytywał odpowiedzi ze zeskanowanego papierowego arkusza odpowiedzi zawierającego specjalny znak odniesienia (dwuwymiarowy kod paskowy). Mam do dyspozycji starą wersje programu która to realizowała jednak algorytm jest troche "czarodziejski" i bez komentarzy:/ program jest stary i do znajdowania kodów korzystał z formatu PCX i w źródle pliku PCX wykorzystywał do tego kod Barkera i odległośc Hamminga (takie tam rzeczy z Teorii Informacji:) ) jednak w dzisiejszych czasach nie muszę tak bardzo oszczędzać na pamięci i pracować na skompresowanym pliku i moge mieć dostep do kazdego piksela...

Jeśli ktoś ma pomysły jak to ugryść to prosze o pomoc:)
Hazel
Albo się myle, albo to jest dalekie od najrozleglejszych nawet zastosowań PHP...
joebezucha
Ja to planuje zrobic w aplecie Javy zeby nie bylo koniecznosci wgrywania skanu na serwer... ale równiedobrze mozna by to zrobic po stronie serwera. PHP ma biblioteke GD wiedz spokojnie mozna to zrobić z wykorzstaniem tego języka. Pytam o algorytm...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.