Mordoran
20.08.2007, 14:48:58
Witam!
Wysylam pliki na serwer z poziomu formularza html, formularz obsluguje php poprzez move_uploaded_file(). Gdy chce wyslany plik otworzyc wyskakuje blad ze nie można. Plik przed wyslaniem i po wyslaniu ma taka sama wielkosc w bajtach. Dzialam na winXP (wersja angielsko jezyczna) i IIS, wszystko na localhoscie.
Czy to mozliwe zeby IIS cos grzebal w plikach gdzy sie przesyla i je kopiuje na dysk?
Pozdrawiam!
Edit
Zauwazylem ze nie moge ich wogole skopiowac. Tak jakbym nie mial do nich uprawnien. Dodam ze komputer na ktorym pracuje to firmowa, maszyna, i nie mam na nim uprawnien administratora.
Fixus
20.08.2007, 14:53:49
Cytat
wyskakuje blad ze nie można.
A możesz jaśniej? Co konkretnie? Błąd skryptu, czy błąd który pokazuje ci, że podany plik nie istnieje?
Mordoran
20.08.2007, 14:57:41
Skrypt php kopiuje mi te pliki do folderu na dysku tam gdzie chcialem, i jak z poziomu windowsa chce je otworzyc (nawet txt i jpg) wyskakuje monit ze nie mozna pliku otworzyc.
Fixus
20.08.2007, 15:16:52
hmm może sprwadź uprawnienia tych plików na serwerze
po prostu sprwadź czy jesteś uprawniony do otwierania plików
Exek
20.08.2007, 15:29:18
Ja się z doświadczenia nauczyłem, że wszystkie pliki które się wgrywa dobrze chmodować ze skryptu tuż po ich wgraniu na serwer, bo różne serwery dają różne chmody defaultowo.
Mordoran
21.08.2007, 07:20:22
Kurcze , chmod'y ustawione na 666 nie pomagaja.
Moj kod wyglada tak:
<?php
if (file_exists("/upload/" . $_FILES["plik_TC0"]["name"])) {
echo $_FILES["plik_TC0"]["name"] . " juz istnieje. "; }
else
{
move_uploaded_file($_FILES["plik_TC0"]["tmp_name"],"upload/" . $_FILES["plik_TC0"]["name"]); echo chmod
("upload/" . $_FILES["plik_TC0"]["name"], 0666) ?
"OK" : 'Error'; echo "Zapisane w: " . "upload/" . $_FILES["plik_TC0"]["name"]; }
}
?>
klocu
21.08.2007, 07:36:47
No spójrz. Masz IIS'a który prawdopodobnie pracuje na koncie administratora albo na koncie IIS'a które stworzyło się samo (nie wiem nie korzystam wole apache).
Każda próba dostepu do plików moim zdaniem będzie odbijana bo uprawnienia nada im IIS a nie konto z którego wysyłasz.
Zatem poproś admina aby Twojemu kontu dał 777 do działania na wybranym folderze którego używasz do testów.
Ad 1. Na windowsie chmody nic Ci nie dadzą bo on rozpoznaje tylko stan zapis "otwarty" <> zapisz "zamknięty"...
Mordoran
22.08.2007, 07:39:39
Witam!
Sprawa sie rozwiazala. To byl problem z uprawnieniami, na koncie administratora wszystko dziala. Dostalem uprawnienia do tego katalogu i jest git. Dzeki za pomoc.
PS Kocham IT za to ze maja 2 dni na reakacje na requesta ;]
klocu
22.08.2007, 08:16:56
jak ja lubię pozytywne zakończenia sprawy.
widzisz Ty ich lubisz za szybką reakcję, jak kiedyś nasz serwer się zapchał a admin był na wakacjach to niestety sam musiałem odgruzować maszynkę... i jak nie kochać adminów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.