Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] personal webpage
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
tomeck
Witam!
Bardzo proszę o konstruktywną krytykę stronki (layout, kod):

personal webpage

miało być prosto:)

pozdrawiam
tiraeth
  • Poprawny XHTML 1.0
  • Ładna struktura DOM
  • Czemu taki szary design? Dlaczego tak mało META (np. brak Robots, Keywords etc.)
  • Niepoprawny CSS (e.g. literówki - znak równości zamiast dwukropka)
kwiateusz
nie taki poprawny bo wysyłany jako text/html a powinno application/xml+xhtml smile.gif

a reszta całkiem ok troche mi nie psauje to przyklejenie do lewej krawędzi
JaRoPHP
Miało być prosto i jest smile.gif.
Generalnie podoba mi się. jak wspomniał ~kwiateusz, przyklejenie do lewej krawędzi może denerwować.
Szkoda, że wymagana jest obsługa JavaScriptu. Bez niej strona "nie istnieje".
phpion
Wizualnie troszkę szaro i smutno, jak w zakładzie pogrzebowym. No i konieczność włączonej JS - niby większość ludzi to ma, ale jak dla mnie to (w tym przypadku) zbędny bajer.
Jeśli chodzi o kod to ogólnie ładnie; ja jednak bym się przyczepił do:
- XHTML 1.0 Transitional -> Strict
- charset=ISO-8859-2 -> UTF-8
- <p class="home">Umiejętności:</p> -> bardziej semantycznie winksmiley.jpg byłoby gdybyś do tego użył nagłówków <hX>
- <ul class="list"> -> zamiast tego użyłbym w stylach #text ul { style } i potem w kodzie już samo <ul>
Ale ogólnie kod cieszy oko!
nexon
Myślę że szare strony cos w sobie maja ;> może i smutne może i nudne ale takie bardziej... hymmm... czytelne?

Dodaj jeszcze do stopki border 1px taki pomiędzy b1b1b1 a 454545 tak żeby był podobny do tego z menu i może gradientowy bg?
Z tym bg to nie wiem zobacz jak będzie wyglądać...

Jak będzie z tłem przy dłuższym tekście?? chyba że takiego nie planujesz...

takie pytanie na boczku ta przezroczystość pod tekstem to porostu tło czy alpha w javie?
tomeck
dzięki za wszystkie uwagi i czekam na kolejne smile.gif

dlaczego takie szare? hmm sam nie wiem, tak wyszło, zamysł był troszkę inny ale po dłuższej zabawie photoshopem i mieszaniem różnych warstw i dodawaniem różnych filtrów tak wyszło:P

przyklejone jest do górnego lewego rogu przeglądarki bo chciałem jakiś mniej konwencjonalny układ, no ale rzeczywiście może denerwować, szczególnie przy większych ekranach...tongue.gif

javascript jest bo chcialem dodać jakiś bajer żeby nie było tak całkowicie zwyczajnie

te znaki równości w stylach to pewnie to: filter: alpha(opacity=wartosc) i to dla IE tylko i ta przegladarka to interpretuje, ale sprawdzałem z dwukropkiem też działa.

dłuższego tekstu raczej nie przewiduje, ale tło strony jest czarne i grafika ma przejście w czerń wiec po prostu przy dłuższym tekście dół będzie ciemny

przeźroczystość elementów xhtml uzyskałem w stylach poprzez własności:
filter: alpha(opacity:60); //dla IE, wartość 0-100
opacity: 0.6; //dla innych przeglądarek (testowane tylko w ff i operze), wartość 0.0-1.0

pozdrawiam
Kreton
Cytat
nie taki poprawny bo wysyłany jako text/html a powinno application/xml+xhtml

A nie koniecznie, przy XHTML 1.1 jest obowiązkowe. Póki co guru standardów sieciowych radzą poczekać do całkowitego wyparcia IE 6 przez IE 7. Chociaż gdzie 2 programistów tam 3 zdania. smile.gif

Cytat
javascript jest bo chcialem dodać jakiś bajer żeby nie było tak całkowicie zwyczajnie

Darowałbym sobie te bajery, tylko wydłużają czas potrzebny na obejrzenie treści. Ten jakiś przelatujący pasek mnie strasznie irytuje.
sheerun
Mi się by tam z jakimiś kolorkami, bardziej podobało biggrin.gif
Design jest jednak fajny guitar.gif
8/10
Kildyt
Taki o design. Rewelacyjny to nie jest ale nie jest tak samo zły. Powiedzmy, że dla zwykłego użytkownika to coś normalnego. Takiego po prostu.

Te ładowanie w ogóle mi się nie podoba, szpeci klimat i estetykę strony.

W kontakt jest strasznie pusto.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.