Jestem jeszcze przed startem pisania kodu dla mojego serwisu pilkarskiego (po raz pierwszy mam zamiar uzyc klas) i w zwiazku z tym mam troche pytan do bardziej doswiadczonych ludzi - BTW czytam to forum od 2-3 dni w poszukiwaniu jakiegos optymalnego rozwiazania, ale nie moge nic znalezc.
Konkrety. Chce stworzyc dwa glowne pliki index.php (ogolnodostepna strona) i admin.php (panel admina). W jaki sposob najlepiej sprawdzac wartosc danego parametry w $_GET [] i na podstawie jego ladowac odpowiednie moduly do kontentu jednego z tych dwoch plikow. Dodatkowo chcialbym zeby na dole kazdej podstrony (tej w index.php) byl link do edycji tego modulu w admin.php (o ile user jest zalogowany i ma prawo edycji tego moduly w panelu admina).
Przykladowo user (zalogowany redaktor) czyta newsa. Na dole wyswietla sie link: edytuj tego newsa -> przekierowanie do adimin.php/newsy/edytuj/tytul_newsa czyli do konkretnej podstrony gdzie newsa zedytuje....
Kontrole dostepu chcialbym zrobic oparta o taki schemat bazy danych:
UZYTKOWNICY (U):
-IdUzytkownika
-...
-IdGrupy
GRUPY (G):
-IdGrupy
-NazwaGrupy
-IdAkcji
AKCJE (A):
-IdAkcji
-Nazwa
User moze byc w wielu grupach, a grupa moze zawierac wiele akcji.
STRUKTURA:
-Tytul
-Opis
-Skrot
-Dostep
-Level
-Rodzic
Wczytalbym zmienna z adresu, wyszukalbym w bazie odpowiedniego rekordu (tego ktorego pole Skrot zawiera zmienna wczytana z $_GET []). Jak juz znajdziemy odpowiedni rekord stworzymy na jego podstwie obiekt. Nazywalby sie on np Page. W nim mialbym zawarte dane dotyczace tytulu danej podstrony, opisu i dostepu. Jednoczesnie, tworzylbym obiekt User. Tam mialbym m.in. dane dot dostepu (tzn id akcji jakie moze wykonywac - akcje te przyporzadkowane bylyby do danych rekordow w tabeli STRUKTURA. No i jezeli dana akcja ze STRUKTURA zawiera sie w liscie akcji mozliwych do wykonania przez usera tzn ze ma dostep do tego modulu i wyswietla jemu sie link do edycji na dole lub panel admina. Napisalem "lub", bo chcialbym jakos tak to sprytnie poustawiac, ze np terminarz na stronie a edycja terminarza w panelu z poziomu adresu roznia sie tylko na poczatku, czyli admin.php zamiast index.php. Tak wiec wracajac do sprawdzania dostepu nie ma znaczenia czy sprawdzamy to czy user ma miec wyswietlony link w index.php..... czy ma uzyskac dostep juz do strony w admin.php......
Serwis docelowo moze obslugiwac do 20 000 uniq dziennie, a lezy na home.pl w promocji poki co, wiec nie moge odwalic zbyt duzej zamuly, bo mnie userzy i admini wysla na ksiezyc

Aaa chcialbym jeszcze zrobic licznik online, czyli ile osob oglada serwis teraz i liste tych osob. Kiedys zrobilem to tak:
Przy kazdym wejsciu na podstrone sprawdzac czy user (zarejestrowany) jest w tabeli ONLINE, jezeli tak to odswiezamy czas wygasniecia jego aktywnosci na stronie, jezeli nie - dodajemy nowy rekord. Dla gosci to samo - kompy identyfikowalem po agent+ip. Czas aktywnosci ustawialem na 5 min. Chwilami mialem po 300 osob online. No i baza danych dostawala zadyszki. Macie moze jakies inne sposoby? Operowanie na plikach?
Kolejne pytanie. Jakiego typu klasy nadaja sie najbardziej na singleton?
Zarzadzanie baza danych?
Informacje o stronie?
Dane o userze?
Kolejne pytanie, tym razem dotyczace "przyjaznych URL'i":
Wiem, ze trzeba ustawic to przez mod_rewrite, ale intryguje mnie sposob czytania zmiennych z $_GET []. Zalozmy ze mamy 2 adresy:
index.php?modul=sezon0708&cmd=terminarz&id=123
index.php?modul=uzytkownicy&id=123
W linku pierwszym paramtery id odpowiadajacy za wskazanie odpowiedniego rekordu w bazie danych jest paramterem trzecim, natomiast w drugim linku jest parametrem drugim. Czy da sie napisac jakas uniwersalna funkcje/klase (? watpie w zasadnosc pisania az klasy), ktora dawalaby mi pewnosc ze ten argument jest na pewno argumentem, ktorego sie spodziewam?
Ufff, ale sie napisalem. Mam nadzieje, ze rozwiejecie chociaz niektore z moich watpliwosci/problemow.
Pozdrawiam serdecznie
andycole