Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP+MySQL] System małej biblioteki.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Foxer
Przejdę od razu do rzeczy - a raczej do konkretnego przykładu.

Chcę ładnie skatalogować, ułożyć w małą bibliotekę kilkanaście tekstów. Niektóre teksty są krótkie ("Tekst 3" poniżej), a niektóre podzielone na kilka rozdziałów ("Tekst 1" i "Tekst 2"):

Tekst 1:
--Tekst 1 rozdział 1
--Tekst 1 rozdział 2
--Tekst 1 rozdział 3
Tekst 2:
--Tekst 2 rozdział 1
--Tekst 2 rozdział 2
Tekst 3:
--Tekst 3

Strona główna biblioteki (biblioteka.php) zawierałaby tytuły tekstów (czyli wyżej pogrubione). Aby je skolekcjonować z bazy - oznaczę je tam za pomocą "1" w kolumnie o nazwie np: "tytul". Rozdziały będą miały "0". Ponadto, każdy z tytułów będzie miał ID rzecz jasna. Załóżmy że "Tekst 1" - ID=1, "Tekst 2" - ID=2, "Tekst 3" - ID=3. Za pomocą standardowych poleceń MySQL wyświetlę rekordy które spełniają "1" w kolumnie tytul. Wyświetlone rekordy będą w postaci linków kierujących internautę na stronę informacyjną danego tekstu (tekst_info.php?ID=numer). Więc - sprawa strony głównej biblioteki jest prosta... idziemy dalej...

Po kliknięciu na jeden z linków - załóżmy iż był to "Tekst 1", pokazuje nam się strona tekst_info.php?ID=1. Na tej stronie natomiast wyświetlane są linki do poszczególnych rozdziałów Tekstu 1.

(W bazie wszystkie rozdziały np. Tekstu 1, zostały oznaczone ID=01, wszystkie rozdziały Tekstu 2 - ID=02, a Tekst 3 oznaczony ID=03.)

Linki w tekst_info.php?ID=1 prezentują się tak:

Tekst 1 rozdział 1 - tekst.php?ID=0numer.

Po kliknięciu - internauta widzi tekst Rozdziału 1 Tekstu 1 :-). I tutaj mam dwa zapytania:

- czy nie poplątałem się nigdzie? :oops: Czy przypadkiem jest niewykonalne któreś z poleceń bazy itd...?
- gdy już internauta będzie widział tekst Rozdziału 1 Tekstu 1 - to jak napisać skrypt, który na końcu tekstu będzie wyświetlał nawigację pomiędzy kolejnymi Rozdziałami TEGO Tekstu. Chodzi mi o linki w stylu:

<-- Poprzedni | Następny -->

Przy czym oczywiście w Rozdziale 1 "<-- Poprzedni" by nie istniał, a w ostatnim "Następny -->" ;-).

Bardzo byłbym wdzięczny za udzielenie odpowiedzi na moje dwa pytania i dziękuję za poświęcony czas.
janek
Nie wiem czy dobrze rozumiem- napisałeś dosyć obrazowo o co chodzi i to chyba ja ciężko dzisiaj myślę 8O

ID tekstu i rozdziały trzymasz w osobnych kolumnach? A jeden rozdział to jeden wiersz w tabeli? To nie jest dla mnie jasne.

Pomysł na szybko:
Baza:
- w jednej kolumnie ID tekstu
- w drugiej ID rozdziału
- w trzeciej treść

php:
Pytasz bazę ile jest rozdziałów dla danego tekstu. Jeżeli więcej niż jeden (umówmy się ze jest ich 5) to wiesz że ma być link „następny”. Pobierasz (to jest drugie zapytanie) rozdział, który ma się wyświetlić. Wiesz, który rozdział pobierasz, więc jeżeli jest to np. 3 z 5 to potrzebujesz linki „poprzedni” i „następny”. Jeżeli pobranym rozdziałem jest 5 to potrzebujesz jedynie link „poprzedni”.

Mam nadzieję że o to chodziło. Oczywiście pomysł na bazę zależy od tego jakie to są teksty, ile ich będzie, jak chcesz je jeszcze wykorzystywać itp.

Janek
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.