Przejdę od razu do rzeczy - a raczej do konkretnego przykładu.
Chcę ładnie skatalogować, ułożyć w małą bibliotekę kilkanaście tekstów. Niektóre teksty są krótkie ("Tekst 3" poniżej), a niektóre podzielone na kilka rozdziałów ("Tekst 1" i "Tekst 2"):
Tekst 1:
--Tekst 1 rozdział 1
--Tekst 1 rozdział 2
--Tekst 1 rozdział 3
Tekst 2:
--Tekst 2 rozdział 1
--Tekst 2 rozdział 2
Tekst 3:
--Tekst 3
Strona główna biblioteki (biblioteka.php) zawierałaby tytuły tekstów (czyli wyżej pogrubione). Aby je skolekcjonować z bazy - oznaczę je tam za pomocą "1" w kolumnie o nazwie np: "tytul". Rozdziały będą miały "0". Ponadto, każdy z tytułów będzie miał ID rzecz jasna. Załóżmy że "Tekst 1" - ID=1, "Tekst 2" - ID=2, "Tekst 3" - ID=3. Za pomocą standardowych poleceń MySQL wyświetlę rekordy które spełniają "1" w kolumnie tytul. Wyświetlone rekordy będą w postaci linków kierujących internautę na stronę informacyjną danego tekstu (tekst_info.php?ID=numer). Więc - sprawa strony głównej biblioteki jest prosta... idziemy dalej...
Po kliknięciu na jeden z linków - załóżmy iż był to "Tekst 1", pokazuje nam się strona tekst_info.php?ID=1. Na tej stronie natomiast wyświetlane są linki do poszczególnych rozdziałów Tekstu 1.
(W bazie wszystkie rozdziały np. Tekstu 1, zostały oznaczone ID=01, wszystkie rozdziały Tekstu 2 - ID=02, a Tekst 3 oznaczony ID=03.)
Linki w tekst_info.php?ID=1 prezentują się tak:
Tekst 1 rozdział 1 - tekst.php?ID=0numer.
Po kliknięciu - internauta widzi tekst Rozdziału 1 Tekstu 1 :-). I tutaj mam dwa zapytania:
- czy nie poplątałem się nigdzie? :oops: Czy przypadkiem jest niewykonalne któreś z poleceń bazy itd...?
- gdy już internauta będzie widział tekst Rozdziału 1 Tekstu 1 - to jak napisać skrypt, który na końcu tekstu będzie wyświetlał nawigację pomiędzy kolejnymi Rozdziałami TEGO Tekstu. Chodzi mi o linki w stylu:
<-- Poprzedni | Następny -->
Przy czym oczywiście w Rozdziale 1 "<-- Poprzedni" by nie istniał, a w ostatnim "Następny -->" ;-).
Bardzo byłbym wdzięczny za udzielenie odpowiedzi na moje dwa pytania i dziękuję za poświęcony czas.