napisałem skrypcik, na localu pięknie śmiga, skrypt korzysta z Lite Cache Peara, przy zapisie plików cache wyłączyłem kodowanie nazw plików, więc mają wygląd np "cache_default_informacje" gdzie "informacje" jest zmienna trafiającą do fukcji. W przypadku słów z polskimi litermi wszytko też ładnie śmigało, więc napisałem do tego generewanie "mapy" tego co w cache:
<?php $pliki = scandir('./katalog-cache'); foreach($pliki as $plik) { } ?>
Po wgraniu na serwer (cal.pl) pliki cache zapisują się z krzakami, od supportu dowiedziałem się, że mają ustawione kodowanie iso-8859-2 i teraz zaczęły się schody... Ponieważ jestem początkujący to nie za bardzo mogę sobie sam z tym poradzić. Wszystkie "części" skryptu mam w utf-8, więc dodałem w części generującej mapę zmianę kodowania, przy pomocy iconv, z iso-8859-2 na utf-8 (skoro skrypt wysyła do serwera dane w utf-8 a ten to zamienia i zapisuje w iso), ale to nic nie dało - dalej krzaki, dałem odwrotnie tez nic, ale tu już pojawiły mi się "znajome krzaki" (o ile takie coś w ogóle jest

<?php $pliki = scandir('./katalog-cache'); foreach($pliki as $plik) { $nazwautf = iconv(\"UTF-8", "ISO-8859-2", $nazwa); $nazwautf2 = iconv(\"ISO-8859-2", "UTF-8", $nazwautf); } ?>
Mam w związku z tym pytanie, czemu skoro te dane są w utf to muszę je zmieniać na iso i potem z poworotem na utf?
Czy da się to jakoś optymalniej rozwiązać? (nie chodzi mi o zapis typu
tylko inne rozwiązanie niż 2x zmiana kodowania)
<?php $nazwautf2 = iconv(\"ISO-8859-2\", \"UTF-8\", iconv(\"UTF-8\", \"ISO-8859-2\", substr($plik, 14))); ?>
pozdrawiam i witam wszystkich na forum

edyta:
Tak to wygląda w Krusaderze