Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] tworzenie plików o nazwach z tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ROCKO_
Witam. Pracuje z php od niedawna i wiedza ktora aktualnie posiadam nie pozwala mi na wykonanie poprawnego pliku.

chcialbym aby plik index.php odczytal dane z pliku dane.txt, a nastepnie utworzyl pliki o nazwach kolejnych linii pliku dan
.txt

robie to w ten sposob:
  1. <?
  2.  
  3. $tablica = file("dane.txt"); /*WCZYTUJE DANE Z PLIKU DO TABLICY*/
  4.  
  5. print_r($tablica); /*wyswietlam sobie dla pewnosci ze plik mam poprawny*/
  6.  
  7. /*na poczatek jako test probuje stworzyc 1 plik o nazwie z tabeli*/
  8.  
  9. fopen($tablica[0], "w"); /*wydaje mi sie ze powinno to utworzyc plik o nazwie pierwszej linijki pliku dane
    .txt, gdyz taki plik w folderze nie istnieje. niestety nie dziala... nie mam poje
    cia dlaczego*/
  10. ?>

na poczatek chce utworzyc tylko 1 plik. jak juz to uda mi sie zrobic, zaczne proby z utworzeniem tylu plikow ile jest linii w pliku z danymi. pozniej bede potrzebowal juz tylko jedno. zapisanie do kazdego z nowych plików jego nazwy.

badzo prosze o pomoc z utworzeniem tego pliku. niestety tak jak ja to robie nie dziala...
qqrq
Nie działa dlatego, że po odczytaniu elementów z pliku każdy łańcuch w tablicy $tablica kończy się (białym) znakiem końca linii. Zrób tak:

1. <?php
  2. $tablica = file("dane.txt"); /*WCZYTUJE DANE Z PLIKU DO TABLICY*/
  3.  
  4. print_r($tablica); /*wyswietlam sobie dla pewnosci ze plik mam poprawny*/
  5.  
  6. /*na poczatek jako test probuje stworzyc 1 plik o nazwie z tabeli*/
  7.  
  8. $f = fopen(trim($tablica[0]), "w");
  9. ?>

i wszystko powinno być cacy...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.