Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Z jakiego frameworka korzystasz?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
eai
Jeśli używasz FrameWorka lub innych gotowych rozwiązań na których opierasz swoje aplikacje www, podziel się tym jakiego używasz, podaj linka i powiedz dlaczego akurat to rozwiązanie. Pomoże to innym w doborze właściwego dla siebie rozwiązania oraz być może wybierzemy najpopularniejszy w śród społeczności php.pl.

Zacznę od siebie.

Zend FrameWork - download - dokumentacja en - dokumentacja pl - Core Api
Wcześniej nie używałem żadnego z gotowych rozwiązań, zawsze pisałem własny szkielet aplikacji który wykorzystywałem w budowie kolejnych aplikacji, rozbudowywałem go itd.. Do momentu podjęcia nowej pracy.
W nowej pracy jest wymóg pisania w Zend FrameWork. Nie żałuje gdyż poznałem jego możliwości (napewno nie wszystkie) ale już płynnie buduje. Bardzo dobra według mnie konstrukcja MVC, łatwość rozbudowy aplikacji.
Napewno dużym plusem jest że wyszedł ze stajni Zend'a, mam pewność że budową zajmują się fachowcy. Jedyna rzecz do której narazie sie przyczepie to ORM, jeszcze z tym słabo ale myśle że twórcy o tym nie zapomną przy wydaniu kolejnej wersji.
Polska wersja dokumentacji nie jest jeszcze do końca przetłumaczona (ok. 30%), ale wiadomo że język angielski to podstawa i bez niego ani rusz!

Przydatne linki:
http://akrabat.com/category/zend-framework/
http://forum.zend-framework.pl/
http://blog.heavymind.net/zend-framework-tutorial/
http://blog.heavymind.net/zend-framework-t...anie-aplikacji/
http://www.zftutorials.com/
http://www.zfforums.com/

W przyszłości na moim blogu będą opisywane moje starcia, w trakcie pisania są artykuły o używaniu modelu i wykonywaniu operacji na bazach danych.

//Proponuje przyklejenie tematu
Moli
Ja używam swojego, może mniej rozbudowanego od np. zf czy symfony ale jak narazie mi wystarcza. Jeśli jakieś klasy/funkcji mi brakuje to poprostu dopisuje.
menic
Wlasny fw oraz Symfony.
athabus
Ja korzystałem z Zenda i jest to całkiem ciekawa propozycja jeśli chodzi wykorzystanie przez firmę. Nie polecam jednak tego frameworka osobom, które szukają czegoś co ma przyspieszyć ich pracę. Zend to tak na prawdę szkielet frameworka, który trzeba samemu rozbudować dla własnych potrzeb. Z jednej strony jest to plus - można mieć wszystko tak jak się lubi, ale jest to też minus, gdyż w zasadzie wszystkie mechanizmy aplikacji trzeba wypracować samodzielnie poczynając od konfiguracji a kończąc na cachu czy logowaniu. Zend ma do wszystkiego jakieś klasy, ale są to dopiero zalążki czegoś, co można użyć w gotowym produkcie.

W tej chwili zamierzam zacząć pracę w symfony - jest to zupełne przeciwieństwo Zenda - wszystko jest już w zasadzie gotowe do pracy i zaczyna się od pisania aplikacji, a nie od złożenia wszystkiego w całość tak jak ma to miejsce w Zendzie.

Jedno jest pewne - oba te frameworki są na pewno dość ciekawą propozycją i warto je poznać oba. Moim zdaniem Zend nadaje się jako platforma do rozwoju firmowego frameworka - Symfony natomiast to już gotowe rozwiązanie, w którym nie trzeba wiele zmieniać przed rozpoczęciem pracy.
Seth
Symfony - odkad zaczalem pracowac na nim w firmie wykorzystuje go gdzie sie da winksmiley.jpg

Wczesniej bylem zwolennikiem Prado i jego podejscia do tworzenia aplikacji. Jednak nieraz dobijalo mnie to, ze musze kombinowac tworzac wlasne kontrolki, ktore pozwola mi stworzyc cos co w czystym PHPie zajelo by mi 5 minut.
Oszczedzalem czas w jednym miejscu ale szybko okazywalo sie, ze musze go wykorzystac gdzie indziej.
Niestety dokumentacja jest skapa i nie nadaza nad wydawaniem nowych aktualizacji przez co trzeba czytac kod zrodlowy aby moc cos sensownego zrobic.
Mimo to uwazam, ze obsluga i tworzenie Web Servicow w Prado to cos co powinno byc zaimplementowane w kazdym frameworku smile.gif

Zend Framework wydawal mi sie swietnym zalazkiem do tego aby budowac aplikacje webowe. Niestety brak jakiegos gotowego spoiwa, ktore wyreczylo by mnie od mozolnego laczenia wszystkiego w calosc doprowadzil do tego, ze odlozylem ten framework na bok. Moze kiedys winksmiley.jpg

No i w koncu Symfony. Chociaz na poczatku bylem sceptyczny co do sposobu w jakim jest on skonstruowany - masa katalgow i plikow konfiguracyjnych, brak systemu wzorcow ala Smarty etc. - to jednak wkrotce przekonalem sie, ze ma on glebszy sens i jest uporzadkowany.
Dzieki polaczeniu go z Doctrine praca na bazie to czysta przyjemnosc.
Tworzenie aplikacji jest bardzo proste i nie wymaga poznawania kolejnego systemu wzorcow.
No i najwazniejsza rzecz - dokumentacja. Tak dobre dokumentacje powinny byc podstawa kazdego frameworka. Opisane od a do z czytelnym jezykiem.
Bez tego chodzby najlepszy framework jest nic nie wart.

Reasumujac: w mojej opini z posrod tych 3ech wymienionych frameworkow symfony wypada najlepiej. Bardzo szybko pisze sie w nim strony i aplikacje. Nie narzuca zbyt wiele ale i oddaje do dyspozycji szereg mechanizmow, ktore sa swietnie opisane w dokumentacji.
SongoQ
Symfony i tylko Symfony.
Ociu
Nie będę oryginalny... symfony.
lukaswoj
Ja również polecam Symfony.

Co prawda nie jestem w stanie skonfrontować go z innym frameworkiem bo używałem jakoś kiedyś dawno dawno temu Seagull, potem tylko własne rozwiązania i potem od razu Symfony, ale...

Powiem jedno - w dzisiejszych czasach dla Klienta liczy się przede wszystkim szybkość. Czas od momentu zlecenia pracy do momentu oddania produktu powinien być jak najkrótszy - Symfony wreszcie pozwoliło mi zając się praktycznie od razu implementacją funkcjonalności.

W momencie gdy podjąłem decyzję zapoznania się na dobre z jakimś frameworkiem to już od ponad roku używałem propela i właśnie ten fakt zdecydował, że wybór padł na Symofny - nie żałuję.

Jak dołączyć do tego kilka potężniejszych pluginów to w efekcie można w naprawdę niedługim czasie sklecić kompletny system.

Przy odrobinie treningu można za pomocą automatycznego generatora kodu stworzyć funkcjonalny backend aplikacji.

Symfony wymaga dużo czasu. Od ponad pół roku gdzie tylko się da używam Symfony - skończyłem powiedzmy 5 projektów, kilka kolejnych jest w drodze i pomimo tego mam wrażenie, że nawet w 50% nie poznałem możliwości tego frameworka.

ZendFramework - przed Symfony używałem sporadycznie niektórych modułów ZF i dobrze wspominam tą współpracę - ZF to bardzo elegancko napisane klasy praktycznie do wszystkiego ale tak jak ktoś wcześniej napisał - brakuje im czegoś czym jest Symfony smile.gif
Bardzo dobrym pomysłem jest używanie wybranych komponentów ZF w aplikacji opartej na Symfony - wielu tak robi a dzięki ZendFramework Bridge jest to jeszcze łatwiejsze do realizacji.

Jeszcze raz polecam wszystkim i nie dajcie się zniechęcić trudnymi początkami.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.